Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Sinds 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Labradoriet: kenmerken en werking

LabradorietGeslepen labradoriet

Labradoriet is veelkleurig. De steen is meestal geel en blauw op een grijze achtergrond, maar kan ook oranje, rood of groen opglanzen.
Het kleurenspel wordt veroorzaakt door talrijke plaatvormige insluitsels, die het licht breken. Dit wordt labradoriseren of schiller-effect genoemd.

Finland levert een labradoriet variant met een vurig bont kleurenspel. Deze variant heet spectroliet.

Labradoriet is een van de nationale stenen van Finland.

Labradoriet is erg decoratief en wordt veel verwerkt tot sieraden en siervoorwerpen. Dankzij zijn relatieve zachtheid kan het uitstekend bewerkt worden tot kommen en schalen. In huis is het geschikt voor muur en vloertegels, aanrechtblad en wastafel. Je kunt zelfs een badkuip van labradoriet hebben.

Bij verwering levert labradoriet vruchtbare klei op. Deze vruchtbaarheid komt terug in de helende effecten van de steen. Zowel letterlijk - labradoriet helpt tegen onvruchtbaarheid - als figuurlijk - labradoriet maakt creatief en stimuleert de fantasie.

labradorietVeelkleurige labradorietIn de edelsteentherapie wordt labradoriet vooral gebruikt als beschermsteen tegen negatieve gedachten, invloed van anderen en energetisch vampirisme.

Door labradoriet bij je te dragen, worden de ontbrekende kleuren in je aura aangevuld. Labradoriet sluit de aura en de zonnevlecht af voor negatieve stemmingen en gedachten van anderen.
Mensen die hypersensitief zijn, hebben baat bij het dragen van een labradoriet in de zak of als sieraad wanneer ze ergens naartoe gaan waar veel mensen zijn.

 

Herkomst van de naam

De naam labradoriet is een vernoeming naar een van de eerste vindplaatsen: het Canadese schiereiland Labrador.

De naam spectroliet is ontleend aan het woord spectrum, een verwijzing naar de veelkleurigheid van deze variant.

 

Labradoriet door de eeuwen heen

labradoriet-hangerZilveren hanger met labradorietLabradoriet is in 1770 in Canada ontdekt, maar het was waarschijnlijk al bekend in de Romeinse tijd. Zo beschrijft de Romeinse historicus Plinius (23-79 n. Chr.) in zijn geschriften een edelsteen die zeer sterk doet denken aan de labradoriet. De naam van de steen noemt hij echter niet.

Spectroliet is pas in de twintigste eeuw in Finland ontdekt.

Van labradoriet en spectroliet is geen heelkundige overlevering bekend.

In de 20e eeuw kwam onder de naam galaxyiet of sterrensteen een amfiboolhoudend gesteente met labradoriet-insluitsels in de handel, afkomstig uit Quebec (Canada).

 

Labradoriet en gezondheid

Spiritueel

* Vanwege zijn veelkleurigheid kan de labradoriet op alle chakra’s. Het is de beschermsteen bij uitstek; het helpt je onder alle omstandigheden bij jezelf te blijven.
* De labradoriet is vooral geel en blauw. Vanwege deze kleuren werkt hij het beste op het zonnevlechtchakra (geestelijke spijsvertering), het keelchakra en het voorhoofdchakra (maakt creatief, communicatief vaardig, flexibel en invoelend).
* Violette labradoriet werkt op het kruinchakra. Het is een goede meditatiesteen en stimuleert de groei van intuïtie en spiritualiteit.

Mentaal

labradoriet-oranjeOranje labradoriet* Labradoriet maakt rustig en geconcentreerd, helpt je in stressvolle omgevingen het hoofd koel en helder te houden.
* Gele labradoriet werkt op het zonnevlechtchakra, geeft licht en warmte, leert je voor jezelf opkomen, beschermt je tegen negatieve invloeden van buitenaf.
* Groene labradoriet geeft gevoel voor rechtvaardigheid.
* Blauwe labradoriet  maakt communicatief vaardig, creatief en flexibel, en geeft inzicht en overzicht.
* Rode labradoriet werkt op het basischakra, zet je met beide voeten op de grond, maakt actief en doelbewust.

Emotioneel

* Oranje labradoriet werkt op het heiligbeenchakra, helpt emoties verwerken, geeft gevoelens de ruimte, maakt vrolijk, helpt bij het verwerken van verdriet.
* Alle kleuren labradoriet beschermen tegen de negatieve emoties van anderen.

Fysiek

* Omdat blauwe labradoriet op de hypofyse inwerkt, heeft hij een gunstig effect op klachten die te maken hebben met de hormoonhuishouding, zoals menstruatieklachten, overgangsklachten, prostaatklachten, onvruchtbaarheid.
* De steen werkt ook in op de epifyse en harmoniseert het slaap-waakritme, waardoor hij soelaas kan bieden bij slapeloosheid.
* De labradoriet werkt ook op allerlei klachten met botten en gewrichten. Leg de steen regelmatig op de aangedane plek, of draag hem in je zak of als sieraad.
* Geel-oranje labradoriet ondersteunt de spijsvertering en de stoelgang.
* Groene labradoriet werkt op het hartchakra en zorgt voor evenwicht in de vochthuishouding van je lichaam. Het harmoniseert de kalium-natriumbalans.
* Blauwe labradoriet werkt op het keelchakra en het voorhoofdchakra. Te gebruiken bij stemklachten en keelklachten, klachten aan de luchtwegen en de longen.

 

Symbolen

labradoriet bollabradoriet bolDe labradoriet hoort bij het sterrenbeeld Waterman.

De runen die bij de labradoriet horen zijn de runeS Elgr en de runeS Sól.
De z/R (elgr = Eland) staat voor verdediging, ademruimte. De labradoriet is een krachtige beschermsteen die energetisch vampirisme tegengaat en je krachtig maakt.
De s (Sól = Zon, mannelijke energie) staat voor actie, zelfontplooiing.

Labradoriet heeft alle kleuren in zich en versterkt ons daar waar nodig. Hij helpt je je eigen verantwoordelijkheid te nemen en te dragen, niet teveel hooi op je vork te nemen, en andermans problemen niet die van jou te maken.

 

Fysische eigenschappen labradoriet

Het kleurenspel van de labradoriet wordt veroorzaakt door een interne lamellenstructuur, vaak in combinatie met kleine spiegelende insluitsels van rutiel en magnetiet. De soorten en hoeveelheden insluitsels en sporenelementen verschillen naar vindplaats.

De steen hoort zowel tot de veldspaatfamilie als de mineraalklasse der silicaten. Het bevat 30-50% albiet (natronveldspaat, NaAlSi3O8) en 50-70% anorthiet (kalkveldspaat, CaAl2Si2O8).

Hoe meer albiet de steen bevat, hoe transparanter hij wordt. Hoe meer kalium, hoe meer kleurenspel.

Nauw verwant met de labradoriet is de zonnesteen. Deze vertoont rode en gele tinten in bruin moedergesteente.

labradoriet hangertjeLabradoriet hangertjeNauw verwant is ook de maansteen. Deze vertoont blauwige tinten  in wit moedergesteente.

Samenstelling: NaCa[AlSi3O8 / AlSi2O8] + Ba, Fe, K, Mn, P, Sr, Ti + (Cu, Ga, Nb, Ni, Pb, Zn, Zr).
Hardheid: 6 - 6,5 bros
Transparantie: doorzichtig, doorschijnend, ondoorzichtig
Breuk: ruw, schelpvormig, splinterig
Splijtbaarheid: volkomen
Dichtheid: 2,69 - 2,72
Kristalstelsel: triklien

 

Weblinks

Wist je dat...

  • ... labradoriet heel iets anders is dan de steen met de naam labrador? Labrador is een dieptegesteente dat ook onder de naam larvikiet in de handel is.
  • ... labradoriet als ondoorzichtig gesteente meestal cabochon geslepen wordt? In cabochonvorm komen zijn mooie kleuren goed uit.
  • ... labradorieteen goede invloed heeft op slechte ogen? Probeer maar: draag een labradoriet een daar dagen als hanger of in je (broek)zak, en vergelijk je waarnemingsvermogen voor en tijdens het dragen.
  • ... labradoriet ook goed helpt tegen stress en burnout? Dat doet hij door jou je grenzen beter te laten bewaken.
  • ... labradoriet je creatief en flexibel maakt? Met zijn mooie kleuren prikkelt hij je gevoel voor schoonheid.