Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Vanaf 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Kyaniet: kenmerken en werking

kyaniet brokBrok ruwe kyaniet Kyaniet valt op door zijn glans en zijn gelaagde opbouw. Die laagjes zijn goed te zien in een ruw kristal.
Het mineraal is meestal blauw of grijsblauw, soms zwart. Zeldzamer zijn de groene, bruine, gele, witte en rossige kyanieten. En soms vertoont de kyaniet kattenoogeffect.

Een alternatieve naam is distheen. Lange tijd werden beide namen door elkaar gebruikt, maar nu wint de naam kyaniet aan populariteit.

Kyaniet komt veel voor als onderdeel van vele gesteenten. Kyaniet wordt zelfs in Nederland gevonden, in kleine fragmenten in de zandafzettingen van onze grote rivieren. Een rots die veel kyaniet bevat, wordt wel distheniet genoemd.

Er is eigenlijk maar weinig kyaniet van edelsteenkwaliteit. Deze wordt vooral gevonden in India en in Zuidoost-Azië (Korea, Myanmar).

Een aspect dat de kyaniet absoluut uniek maakt, is de dubbele hardheid. Praktisch alle stenen hebben maar één hardheid, van welke kant je ook test. Maar de kyaniet is harder in de breedte dan in de lengte. Dit maakt het verwerken van een kyaniet in een slijpsel een enorme uitdaging.

Kyaniet is prima geschikt voor het maken van vuurvaste materialen, zoals staal en soorten keramiek die bestand zijn tegen zeer hoge temperaturen. Zodoende wordt de meeste gewonnen kyaniet verwerkt bij het produceren van staal. Een ander deel wordt verwerkt tot glas en hittebestendige glazuur.

Edelsteentherapeuten gebruiken de kyaniet graag omdat de steen je op subtiele manier confronteert met jezelf. Dit maakt de weg vrij naar het vinden van de waarheid op geestelijk en mentaal gebied. Kyaniet helpt zo verborgen ziekmakende patronen te herkennen. Daarnaast geeft de kyaniet snel rust in je hoofd, wat hem zeer geschikt maakt als kalmerende steen na shock of stress.

kyaniet hanger

Herkomst van de naam

Kyaniet komt van Grieks kyanos ('blauw'). Tot begin 20e eeuw hanteerden mineralogen en geologen de Franse spelling cyaniet. Omdat de zo gespelde naam nogal doet denken aan het beruchte vergif cyanide, werd daarna vooral de spelling met beginletter k gebruikt.

De alternatieve naam distheen is ontleend aan de Griekse woorden dis ('tweemaal') en sthenos ('sterkte'). Dit verwijst naar de twee verschillende hardheden van dit mineraal: een in de lengte en een in de breedte.


Kyaniet door de eeuwen heen

kyaniet kristal Cyaniet of kyaniet was in de antieke oudheid een verzamelnaam voor blauwe stenen, zoals azuriet en lapis lazuli. Om die reden zijn er helaas geen overleveringen bekend over een werking die specifiek aan distheen/kyaniet toegekend kan worden.

Eind 17e eeuw kreeg het mineraal de naam waaronder wij het nu kennen. De Duitse mineraloog Abraham Gottlob Werner (1749-1817) lanceerde in 1789 de naam cyanit. Zijn Franse collega René-Just Haüy bedacht in 1801 de naam distheen.

Vanwege de kleur hielden de zeelieden in de Griekse Oudheid (ong. 800-300 v.Chr.) kyaniet voor een krachtige beschermsteen. Ze waren ervan overtuigd dat zeegod Poseidon hen via de mooie blauwe kleur kracht, standvastigheid en een vreugdevolle thuiskomst kon geven. Nog steeds bevatten veel amuletten uit het Middellandse Zeegebied blauwe kralen van glas of edelsteen, onder andere van kyaniet.

Je vindt tegenwoordig op internet wel verhalen dat een kyaniet aan een menseIijke haar (als een soort pendel) gebruikt kan worden als kompas. In onbekend terrein zou de kyaniet zo helpen om je koers te bepalen. Of dit nu waar is of niet, het is zeker dat de kyaniet kan helpen om de weg te vinden in je innerlijke wereld.

Kyaniet wordt tegenwoordig ook wel eens 'Zwaard der Waarheid' genoemd, omdat het mineraal vaak voorkomt in de vorm van langgerekte kristallen. En blauw is kleur van Aartsengel Michaël, engel van de waarheid.


Kyaniet en gezondheid

Spiritueel

kyaniet-detailKyaniet trommelsteentje (foto: Iris Bonink-Lammers) * Kyaniet hoort vooral bij het keelchakra en het voorhoofdchakra. Het mineraal opent het keelchakra, waardoor het creativiteit, zelfexpressie en communicatie aanmoedigt, zonder in oeverloos gekwebbel te vervallen.
* Kyaniet is een uitstekende meditatiesteen. Het vasthouden van een ruw kristal maakt direct rustig en verstilt je gedachten.
* Kyaniet kalmeert en ontspant een gespannen geest, geeft gemoedsrust.
* Kyaniet nodigt uit om vanuit waarheid, liefde en mededogen te reageren. Het mineraal maakt liefdevolle communicatie mogelijk.
* Door een kyaniet onder je hoofdkussen te leggen, kun je beter je dromen herinneren.
* Ga eens met een brok kyaniet door je aura. Kam als het ware je aura met kyaniet. Dit ruimt je aura op. De kyaniet absorbeert alles wat er niet thuishoort.

Mentaal

* Kyaniet helpt je jezelf niet te zien als slachtoffer van toeval of lot, maar te onderkennen dat actie altijd gevolgd wordt door reactie, dat je de vruchten van je handelen zult plukken, of dat nu positief of negatief is.
* Kyaniet laat je verder kijken dan je eigen leven en maakt duidelijk dat bepaalde zaken zelfs gevolg zijn van karmatische keuzes uit vorige levens.
* Kyaniet geeft helderheid en overzicht te midden van een overvloed aan indrukken.
* Kyaniet stimuleert logisch en analytisch denken.
* Kyaniet helpt je spontaan te reageren in moeilijke, gespannen situaties.

Emotioneel

* Kyaniet bevordert een tevreden en gelijkmatig humeur. Frustraties en ergernissen worden gladgestreken met kyaniet.

Fysiek

zwarte kyaniet * Wie last heeft van heesheid en een schorre stem, problemen heeft aan de stembanden, of dwangmatig kucht, heeft baat bij het dragen van een kyaniet hangertje, dichtbij het aangedane gebied. Ook stotteren, slissen en flux-de-bouche worden minder met kyaniet.
* Problemen met articuleren? Kyaniet proberen! Kyaniet is dé steen voor mensen die voor hun werk veel moeten praten.
* Kyaniet verlicht afasie en andere spraakgerelateerde problemen die door hersenletsel (infarct) veroorzaakt zijn.
* Kyaniet stimuleert de pijnappelklier en heeft zodoende een positief effect op het dag-nachtritme. Heb je onregelmatige werktijden, of werk je in ploegendienst? Draag dan kyaniet en je hebt minder last van een verstoord ritme. Kyaniet verlicht ook de klachten bij reisziekte en jetlag.
* Kyaniet versterkt de werking van de kleine hersenen, die belangrijk zijn bij bewegingen en evenwicht. De steen verbetert de coördinatie van grove en fijne motoriek. Wie problemen heeft met zijn evenwicht, heeft baat bij het dragen van een kyaniet in de broekzak.
* Kyaniet verlicht klachten aan oren, ogen, reuk en smaak als deze hun oorzaak hebben in de hersenen.
* Kyaniet is echt een steen tegen longklachten, bijvoorbeeld longontstekingen, emfyseem, klaplong.
* Kyaniet maakt korte metten met cholesterol en aderverkalking.
* Kyaniet normaliseert de hormoonhuishouding. Alle hormoonklieren gaan de juiste hoeveelheden hormonen afgeven. Let wel, hiervoor moet je de kyaniet langere tijd dragen.
* Kyaniet verbetert de werking van organen als lever, alvleesklier, blaas en nieren. De steen verbetert de complete spijsvertering en het opnemen van alle voedingsstoffen uit je voedsel.
* Spierziektes als gevolg van zwakke zenuwprikkels worden minder met kyaniet.
* Kyaniet verlicht en heelt aandoeningen aan blaas en nieren. Wie vaak last heeft van blaasontsteking zou eens een kyaniet bij zich kunnen dragen. Veel mensen hebben hier baat bij.


Symbolen

kyaniet armband De kyaniet hoort bij de sterrenbeelden Tweelingen, Weegschaal, Boogschutter en Steenbok.
De runen die bij de kyaniet horen, zijn de runeT Týr en runeL Løgr of Laukr.
De T (Týr = god van de oorlogsstrategie; mannelijke aspecten) staat voor kennis en inzicht.
De L (Løgr of Laukr = look/ui; water, zee, gevoelens, introspectie) staat voor het onder woorden brengen van emoties en gevoelens.

Door deze twee runen te combineren met de kyaniet, ben je beter in staat om logisch en rationeel na te denken over je emoties en de consequenties ervan, en om te bepalen hoe je verder kunt met je emoties.


Fysische eigenschappen kyaniet

Zuivere kyaniet is kleurloos, maar door een wisselwerking tussen ingesloten ijzer (Fe) en titanium (Ti) – ladingoverdracht tussen de atomen – zien wij het als blauw. De recentelijk in Tanzania gevonden oranje kyaniet dankt zijn kleur aan sporen mangaan (Mn).

Kyaniet is in gesteenten vaak vergroeid met groen fuchsiet, met roze lepidoliet of rode robijn.

Nauw verwant aan kyaniet zijn sillimaniet en andalusiet. Deze drie mineralen zijn chemisch identiek, maar ze zijn ontstaan onder verschillende druk en temperatuur.

  • Andalusiet wordt gevormd onder relatief lage temperatuur en druk;
  • Kyaniet wordt gevormd onder relatief lage temperatuur en hogere druk,
  • Sillimaniet wordt gevormd onder relatief hoge temperatuur en druk.

kyaniet trommelstenenKyaniet trommelstenen Deze verschillen tussen de drie mineralen zijn interessant voor edelsteentherapeuten, omdat de manier waarop een kristal ontstaat ook iets zegt over de manier waarop je hem kan inzetten.

Samenstelling: Al2[O/SiO4] + Ca, Cr, Fe, K, Mg, Ti
Hardheid: in de breedte: 6 - 7; in de lengte: 4 - 4,5
Glans: glasglans, parelmoerglans
Transparantie: doorzichtig, doorschijnend
Breuk: schelpvormig, onregelmatig, ruw, vezelig
Splijtbaarheid: goed in de lengterichting
Dichtheid: 3,5 - 7
Kristalstelsel: triklien


Weblinks


kyaniet-rossigRossige kyaniet

 

Wist je dat...

  • ... kyaniet in gesteenten vaak vergroeid is met andere mineralen, zoals groene fuchsiet, roze lepidoliet en rode robijn? Bevat het omgevingsgesteente veel groene chloriet, dan is de kans groot dat de kyaniet groen wordt.
  • ... de affirmatie die bij de kyaniet hoort, luidt: "Ik gebruik het zwaard van waarheid, om alle illusies te verwijderen, die mijn spirituele groei blokkeren"? Een affirmatie is een positief gesteld zinnetje, dat je elke dag een paar maal herhaalt om een positief doel te bereiken. Je houdt hierbij een kyaniet in je hand. Of je schrijft de affirmatie op een papiertje, leest dit dagelijks een paar maal hardop voor, en legt de kyaniet op het papiertje.
  • ... kyaniet de waarheidszoeker helpt door zijn/haar paranormale gaven en intuïtie te stimuleren? Ook versterkt kyaniet het contact met je Hoger Zelf, met engelen en gidsen. Leg hiervoor de kyaniet op je voorhoofdchakra.
  • ... kyaniet dankzij de dubbele hardheid – de hardheid in de lengte verschilt van de hardheid in de breedte – je een spiegel voorhoudt waarin je jezelf objectief kunnen bekijken? In de lengterichting laat kyaniet je blokkades en hinderlijke patronen waarnemen. In de breedterichting maakt kyaniet je sterk, geeft het je kracht om die patronen te doorbreken.
  • ... de kleur van kyaniet zorgt voor extra helende werking? Blauwe kyaniet is nuttig voor zangers en sprekers. Dit versterkt de stem en geneest keel en strottenhoofd. Groene kyaniet verlicht verzuring bij reuma en jicht, en stimuleert de motoriek, de vingervaardigheid, en de beweeglijkheid van de gewrichten. Zwarte kyaniet aardt het lichaam tijdens of na een meditatie, en tijdens het op één lijn brengen van de chakra's.