Gezonder dankzij helende edelstenen

ATTENTIE: DE WEBWINKEL IS VERHUISD NAAR
www.prana-bodhi.nl

Jade: kenmerken en werking

jadeietBollen van jadeïetJade staat bekend als een gelukbrengende groene edelsteen. Maar eigenlijk is jade een verzamelnaam van verschillende mineralen. En jade is weliswaar meestal groen, maar kan ook grijs, zwart, rood, paars, roze, lila, wit, geel of bruin zijn.

Jade is te herkennen aan het vettige oppervlak, de typerende tint groen, en de zwarte vlekjes. De steen heeft bovendien een vezelige structuur, wat verwerking lastig maakt. De meest gewaardeerde en dure soort jade is smaragdgroen, en heet wel Imperial jade.

De bekendste leden van de jadefamilie zijn jadeïet en nefriet. Deze steennamen werden oorspronkelijk door elkaar gebruikt, want ze waren nauwelijks van elkaar te onderscheiden in uiterlijk en gebruik. Een belangrijk verschil is dat nefriet veel vezeliger is. Voorwerpen van nefriet breken minder snel dan voorwerpen van jadeïet.

Later bleken er nog meer familieleden te zijn. De belangrijkste zijn de albietjadeïet (lichtgroen), de chloromelaniet (mosgroen tot groenzwarte) en de maw-sit-sit (lichtgroen tot grasgroen met zwarte vlekken en strepen).

Een mengvorm van nefriet en jadeïet wordt soms Afrikaanse jade genoemd.

Vanwege de grote vraag is het voor handelaren verleidelijk om stenen die op jade lijken onder de naam jade op de markt te brengen.
Aventurijn bijvoorbeeld wordt vaak als India-jade aangeboden, prasem als Afrikaanse jade, vesuviaan als California-jade, carneool als rode jade, serpentijn als Chinese jade, en rhodoniet als rode Peking-jade.

Jade is de nationale steen van China. Jade is ook de nationale steen van de Amerikaanse staten Alaska, Californië en Wyoming.
Onder de naam greenstone ('groene steen') is nefriet is de nationale steen van Nieuw-Zeeland. Maw-sit-sit is de nationale steen van Birma (Myanmar).

Alle mineralen uit de jadefamilie worden veel gebruikt in de edelsteentherapie, omdat ze een grote variëteit aan klachten en kwalen kunnen helen. Het bekendst is de werking op blaas en nieren.

 

Herkomst van de naam

mawsitsitTrommelsteen van maw-sit-sit Jade is kort voor jadeïet. Dat woord is afgeleid van Spaans piedra de ijada ('steen voor de lendenen'). Men wist dat de steen nierkwalen kon genezen, maar men dacht vroeger dat de nieren aan de zijkant van de rug zaten, net onder de ribbenkast.

Nefriet is afgeleid van Lapis nephreticus ('nierensteen'), van Latijn lapis (steen) en Grieks nephros ('nier'). Dit was oorspronkelijk de naam die apothekers gebruikten voor jadeïet. Later ontdekte men dat het bij jade niet om één mineraal ging, maar om twee verschillende mineralen. De naam nefriet werd toen toegewezen aan het nieuw ontdekte mineraal.

Albietjadeïet (of jadeïetalbiet) is jadeïet met veel albiet. Die naam is afgeleid van Latijn albus ('wit').

Maw-sit-sit is genoemd naar zijn vindplaats, het dorpje Maw Sit Sit in noordwest-Birma.

 

Jade door de eeuwen heen

Uit de Jonge Steentijd (ongeveer 11.000 v.Chr.) zijn gebruiksvoorwerpen van jade, zoals messen en bijlen, gevonden. Jade was heel gewild materiaal voor het maken van wapens. Toen wapens later vooral van brons en ijzer werden gemaakt, bleven wapens van jade geliefd voor rituelen. Uit deze tijd zijn ook jade sieraden, jade kralen en kleine vormpjes jade met een vetergat gevonden.

draak van jadeJade draak, uit de Chinese Han-dynastie, 202BC-9AC (Foto: Snowyowls)In China was jadeïet en vooral nefriet al vanaf 5000 v.Chr. in gebruik voor gebruiksvoorwerpen en rituele voorwerpen. In China werden groene stenen hogelijk gewaardeerd, vooral als ze de typerende groene kleur van jade of aventurijn hadden. Ze heetten dan , Chinees voor 'jade, aventurijn, groene steen'. Yü gaf zijn bezitter een goede gezondheid, een lang leven en vooral voorspoed.

Yü was de steen van de Keizer en als zodanig het symbool van de Staat en de Macht. Het keizerlijke zegel was vervaardigd van yü. In China was smaragdgroene yü kostbaarder dan goud.

 Jade werd verwerkt in allerlei gebruiksvoorwerpen (mondstukken van waterpijpen, schaaltjes, theekopjes, schacht van kalligrafeerpenselen, sieraden). Door de steen dagelijks te beroeren, zou het de bezitter goed vergaan. Jade werd ook meegegeven aan de doden, voor een gelukkig verblijf in het hiernamaals. Vaak werden kleine voorwerpjes of amuletten op het gezicht of de borst van de overledene gelegd. Rijke mensen droegen in hun graf kleding die geheel uit plaatjes jade was vervaardigd.

Naast de groene jade werden - en worden - ook witte en zwarte jade zeer gewaardeerd. Nog steeds zijn amuletten van jade populair bij Chinezen.

jadeiet MsyaJadeïet uit de klassieke Maya-periode. (Foto: John Hill) Ook in de grote rijken van de Maya's (300-900 n.Chr.) en de Azteken (1200-1500) in Midden-Amerika stond de groene jade voor geluk, voorspoed, lang leven en onsterfelijkheid. Ook daar werden grafgiften van groene stenen meegegeven aan de doden. Jade was vooral een steen voor de rijken. Er zijn voorwerpen gevonden met prachtig gesneden figuren en tekens van jade.

Van oudsher werden jadeïet en nefriet in Midden-Amerika gebruikt tegen kwalen van blaas en nier. In de zestiende eeuw name de Spaanse veroveraars deze stenen en hun toepassing mee naar Europa.

In Nieuw-Zeeland was en is de jade een geliefde en heel belangrijke steen. Het gaat daarbij om de steen die wij nu nefriet noemen, die traditioneel in Nieuw-Zeeland greenstone of pounamu heet. Al eeuwen worden daar van jade wapens en sieraden gemaakt. Jade was belangrijk als ruilmiddel voor de handel.
De Maori, de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland, dragen halssieraden van jade, de zogenaamde hei-tiki. Die sieraden gingen vaak van generatie op generatie over en speelden een belangrijke rol in de traditie.

Pas in de tweede helft van de negentiende eeuw werd vastgesteld dat wat men altijd als jade had beschouwd, eigenlijk twee verschillende mineralen betrof: jadeïet en nefriet. Kort daarna werd als variant van jadeïet de chloromelaniet ontdekt, en in 1963 volgde de ontdekking van maw-sit-sit.

 

Jade en gezondheid

Spiritueel

jadeiet armband* Jade werkt in op alle chakra's, en vooral het basischakra, het zonnevlechtchakra en het hartchakra. Jade heelt een beschadigd hartchakra en stuitchakra. Vanuit de zonnevlecht stimuleert en heelt jade het zenuwstelsel. Hierdoor versnelt jade het reactievermogen, zowel geestelijk als lichamelijk.
* Jade helpt je jouw doel in dit leven te vinden, en zorgt ervoor dat je je prettig in dit leven voelt. Jade laat je ziel en geest volledig versmelten met je lichaam.
* Jade geeft mooie dromen en helpt in je dromen kennis en wijsheid te ervaren.
* Jade beschermt tegen fysiek en geestelijk letsel en is daarom zo geliefd als amulet.

Mentaal

* Jade geeft zin voor de realiteit. De steen leert je luisteren naar je lichaam en verstandig te eten en te leven. Jade maakt tevreden en blijmoedig.
* Jade bevordert de positieve energie en beschermt tegen negatieve invloeden. Maakt creatief en geeft je bovendien de energie om plannen om te zetten in daden.
* Jade versnelt genezingsprocessen, zowel geestelijke als lichamelijke.

Emotioneel

* Jade maakt rustig en kalm in moeilijke en onoverzichtelijke situaties, en geeft de energie om ondanks alles door te gaan.
* Jade is een goede steen na traumatische of verdrietige gebeurtenissen, zoals liefdesverdriet of rouwverwerking.

Fysiek

albietjadeietAlbietjadeïet met reiki-teken * Jade heeft een sterk effect op huid, haar, nagels, maar ook op het beenderstelsel en de spieren. Littekens worden minder zichtbaar als je jade draagt.
* Jade stimuleert en ontgift de nieren. Omdat jade zorgt voor een beter afvoer van urinezuren, worden reumatische klachten en jicht verzacht. Galstenen, nierstenen en blaasstenen verdwijnen door het drinken van jadewater. Ook werkt jade goed tegen het vasthouden van vocht (oedeemvorming, dikke knieën, dikke enkels), en ook nierontsteking, blaasontsteking, maagklachten en incontinentie.
* Jade werkt goed bij problemen met de vruchtbaarheid. Het mineraal stimuleert de werking van eierstokken, baarmoeder en teelballen. Het stimuleert de bevruchting, beschermt moeder en kind tijdens de zwangerschap en zorgt voor een voorspoedige bevalling.
* Door jade te dragen herstel je sneller na ziekte. Jade maakt vitaal en levendig.
* Jade is een steen van het hart, vermindert hoge bloeddruk, en verlicht of heelt zelfs hartklachten, zoals hartritmestoornissen.
* Jade werkt in op de alvleesklier en van daaruit op het hele hormoonstelsel. De steen helpt bij suikerziekte. Het immuunsysteem krijgt een oppepper van de jade.

 

Symbolen

jade schedeltjeDe jadeïet en de albietjadeïet horen vooral bij de sterrenbeelden Weegschaal en Vissen.
De nefriet hoort vooral bij Weegschaal en Kreeft.
De chloromelaniet hoort alleen bij Weegschaal.
De maw-sit-sit hoort bij Kreeft en Vissen.
De rune die bij de jade hoort, is de runeS Sól.
De S (sól = zon, licht, energie) staat voor de zon die alles wat leeft vitaliteit en energie geeft. De rune zorgt voor de daadkracht om je naar het licht te richten en te groeien.

 

Fysische eigenschappen jade

nefrietTrommelstenen van nefriet Jade kan allerlei kleuren hebben, afhankelijk van de samenstelling van de insluitsels. Jade vertoont vaak donkere vlekken van magnetiet.

De typerende groene kleur van de jadeïet wordt bepaald door kleine hoeveelheden ingesloten chroom en ijzer. Hoe meer ijzer, hoe groener. Hoe meer chroom, hoe briljanter groen.
Albietjadeïet is jadeïet dat veel albiet bevat en kan daardoor zelfs wit zijn.

Nefriet krijgt zijn groene kleur vooral door ijzer, waarbij het ingesloten magnesium de kleur intensiveert. IJzer alleen geeft gele, rode en bruine tinten. Een beetje mangaan maakt lila, violet. Magnetiet maakt zwart.
Nefriet is een vervilt fijnvezelig aggregaat, sterk verwant aan actinoliet. Nefriet is nog taaier dan jadeïet. Het komt ook vaker voor dan jadeïet.

Chloromelaniet is groen door de sporen chroom. Chloromelaniet is eigenlijk een mengsel van diopsied, jadeïet en aegirien.

Ook bij maw-sit-sit is de groene kleur te danken aan chroom. Deze steen heeft in vergelijking met jadeïet minder aluminium en meer chroom.

Samenstelling: jadeïet, chloromelaniet: NaAl(SiO2)3 + Ca, Cr, Fe, Mg, Mn
nefriet: Ca2(Mg,Fe)5[(OH,F)(Si4O11)]2
maw-sit-sit: Na(Al, Cr)0,5Si2O6 + Cr, Fe, Mg, Mn
violette jade Hardheid: jadeïet, maw-sit-sit, chloromelaniet: 6,5 - 7
nefriet: 6 - 6,5
Glans: glasglans, vetglas, zijdeglans
Transparantie: doorschijnend, doorzichtig, ondoorzichtig
Breuk: jadeïet, maw-sit-sit, chloromelaniet: schelpvorming
nefriet: oneffen, ruw, splinterig
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: jadeïet, chloromelaniet: 3,25 - 3,36
nefriet: 2,90 - 3,02
maw-sit-sit: 2,5 - 3,5
Kristalstelsel: monoklien


witte jade

Weblinks

 

Wist je dat...

  • ... jade soms kattenoogeffect heeft?
  • ... de huid van een mooie vrouw in China vaak vergeleken wordt met het koele gladde oppervlak van gepolijste jade ()? Veel vleiende en erotische termen bevatten het woord .
  • ... in China als een zeer mannelijk (yang) mineraal wordt beschouwd? Daardoor is het een goede steen voor gezondheid, seksuele potentie en een lang leven.
  • ... in Tibet en Nepal de jade een heilige steen is? De ziel zou in een huis van jade wonen.
  • ... in Korea prachtige groene serpentijn wordt gevonden die als Korean Jade wordt aangeboden? Dat is dus geen echte jade.
  • ... bij de Maya's de vogelgod praktisch altijd uit jade was gesneden?
  • ... jadewater heel goed voor de huid is? Zowel bij uitwendig gebruik (wassen/deppen) als bij inwendig gebruik (regelmatig een glas jadewater drinken voordat je gaat slapen of een dutje doet).