Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Sinds 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Ioliet: kenmerken en werking

ioliet trommelsteentjeTrommelsteen van ioliet Ioliet is de transparante variant van cordieriet en is geliefd als edelsteen in sieraden. Ioliet heeft meestal blauwpaarse tinten en wordt daarom ook wel watersaffier genoemd.

De ondoorzichtige cordieriet is meestal blauwig, maar kan ook in andere kleuren voorkomen, zoals rood, groen en geel. Er is zelfs kleurloze cordieriet bekend.

Opvallend kenmerk van ioliet (en cordieriet) is dat de kleur verandert als je de steen onder een andere hoek bekijkt. Een violette ioliet kan dan lichter of donkerder worden, of zelfs bruin lijken. Een blauwige violet kan violetter of grijzer worden, en kleurloos of geel lijken.
Dit verschijnsel heet pleochroïsme (meerkleurigheid), in dit geval zelfs trichroïsme (driekleurigheid). Bij stenen van hoge kwaliteit kun je dat met het blote oog zien.

Professionele slijpers maken gebruik van deze driekleurigheid om de gewenste kleur (vaak violet of blauw) naar voren te halen.

Vanwege de hogere verkoopprijzen bieden handelaren cordieriet soms ten onrechte aan als ioliet. Op zijn beurt wordt ioliet graag als de nog duurdere saffier aangeboden, vanwege de prachtige korenbloemblauwe kleur die de beste kwaliteit ioliet kan hebben.

ioliet ketting Cordieriet wordt industrieel toegepast als grondstof voor technisch keramiek. Hiervoor wordt vooral kunstmatig vervaardigde cordieriet gebruikt. Het materiaal is vuurvast, geleidt warmte niet tot nauwelijks, en zet niet uit bij verwarming. Het wordt gebruikt voor isolatie tegen zeer hoge temperaturen en grote temperatuurverschillen (hitteschild, isolatie van brandovens).

In de edelsteentherapie wordt de ioliet vooral gebruikt bij geestelijke klachten, als ondersteuning van de wilskracht en ter kalmering.
De cordieriet wordt vooral gebruikt bij fysieke klachten, bijvoorbeeld aan de spijsvertering of de keel, en bij neurologische klachten.
Meer informatie over verschillende werking transparante en ondoorzichtige stenen


Herkomst van de naam

De naam ioliet is afgeleid van de Grieks woorden ion ('viooltje') en lithos ('steen'). De naam betekent dus viooltjeskleurige steen.

De naam cordieriet is een vernoeming naar de Franse mineraloog Pierre Cordier; hij beschreef dit mineraal als eerste.


Ioliet door de eeuwen heen

ioliet srilankaBrokje ruwe ioliet uit Sri Lanka De Vikingen (800-1100) gebruikten voor hun navigatie op zee een 'zonnesteen'. Er wordt verondersteld dat dit een steen met dubbelbreking moet zijn, zoals IJslandspaat. In 2013 echter is aannemelijk gemaakt dat de zonnesteen ook van cordieriet gemaakt zou kunnen zijn. Daglicht dat door een doorschijnende cordieriet valt, maakt namelijk zichtbaar waar de lichtbron zich bevindt.
Het blijft wel onduidelijk hoe ioliet gebruikt moet worden als de zon door bewolking of mist onzichtbaar is.

Eind 18e eeuw kende de Duitse mineraloog Abraham Gottlob Werner (1749-1817) de cordieriet al. Hij noemde het Iolith (of Yolithe), omdat de zwartblauwe tot violette kleur hem aan viooltjes deed denken. Die naam wordt tegenwoordig alleen nog gebruikt voor de transparante variant van de steen.

Maar de Duitser was niet de eerste die dit mineraal uitvoerig beschreef. Dat was in 1808 de Franse mineraloog Pierre Louis Antoine Cordier (1777-1861). Hij noemde het dichroiet, tweekleurig.

ioliet oorbellenOorbellen met gefacetteerde iolietCordieriet laat echter geen twee, maar drie verschillende tinten zien, afhankelijk van hoe je kijkt. Daarom heeft de Franse mineraloog Jean-André-Henri Lucas (1780-1825) de naam van dit mineraal in 1813 veranderd in cordieriet.

Cordieriet werd oorspronkelijk aangezien voor een blauwe kwartsvariant. De Est Fabian Gotthard von Steinheil (1762-1831), een militair gouverneur in Finland, ontdekte begin 19e eeuw dat cordieriet geen kwarts is, maar een zelfstandig mineraal.
In 1815 gaf de Duitse chemicus en mineraloog Johann Heinrich Lorenz von Pansner (1777-1857) de cordieriet daarom de naam steinheiliet. Tegenwoordig wordt die naam soms nog gebruikt voor cordieriet met relatief veel ingesloten ijzer.

Cordieriet en ioliet zijn nog niet zo lang in gebruik in de edelsteentherapie.


Ioliet en gezondheid

De helende effecten op de gezondheid van ioliet gelden ook voor cordieriet.

Spiritueel

* Als blauwe steen kunnen ioliet en cordieriet op alle chakra's, maar vooral op keelchakra, voorhoofdchakra en kruinchakra.
* Ioliet is een superharmoniserende steen. Ioliet brengt balans op heel veel gebieden, vooral op het geestelijke vlak. Het geeft evenwicht in de verhouding mannelijk-vrouwelijk.
* Ioliet haalt jouw aangeboren wijsheid naar boven en helpt je die ook te gebruiken. De steen maakt je ontvankelijk voor communicatie met jouw Hoger Zelf, en versterkt je intuïtie.

Mentaal

ioliet hangerIoliet hangertje* Ioliet vergroot je wilskracht en concentratie.
* Ioliet kan je tonen dat er werkelijk geen grenzen of beperkingen bestaan, behalve in onze eigen gedachten. Ioliet is dan ook een ideale steen voor mensen die zichzelf steeds klein en onbeduidend maken, voor mensen die niet in zichzelf geloven.
* Ioliet geeft inzicht in jezelf. Het toont ook hoe jij toegeeft aan wat de omgeving van je verwacht, en hoe je dat patroon kunt doorbreken om je ware mogelijkheden te kunnen ontplooien.
* Regelmatig ioliet dragen heeft een gunstig effect op je zelfdiscipline.
* Ioliet helpt einzelgängers (eenlingen) zich socialer te gedragen. Zich terugtrekken wordt veranderd in groepsgericht handelen.

Emotioneel

* Ioliet verandert wantrouwen en angst in vertrouwen. Een goede steen voor angstige mensen.
* Ioliet helpt je niet steeds de weg van de minste weerstand te kiezen, maar je volop in te zetten om een bepaald doel te bereiken. Het maakt je vastberaden en moedig, ondanks mogelijke tegenslagen.
* Ioliet heft allerlei soorten afhankelijkheid op: afhankelijkheid van personen, voorwerpen en rituelen, en ook van verslavingen. Ioliet laat bij verslavingen zien waarom je deze verslaving hebt, en wat je ertegen zou kunnen doen.

Fysiek

* Ioliet helpt bij het volgen van een dieet om af te vallen. Het mineraal laat vetafzettingen in het lichaam langzaam slinken (langere tijd dragen!) en stimuleert het uitscheiden van gifstoffen.
* Een ioliet hangertje, tegen de keel gedragen, werkt goed bij bronchitis, astma en andere chronische aandoeningen van de luchtwegen.
cordieriet trommelstenenCordieriet trommelstenen, in de handel vaak aangeboden als ioliet trommelstenen * Ioliet kalmeert, en verlaagt zodoende de bloeddruk. Het hart wordt daardoor minder belast. Vochtophopingen in de weefsels worden afgevoerd. Ioliet heeft een bloedreinigende werking.
* Ioliet verlicht (dankzij het aluminium in het mineraal) rugklachten, ischias, spit en andere neurologische aandoeningen.
* Ioliet is een goede beschermsteen en heelsteen voor maagkanker en darmkanker.
* Ioliet heelt aandoeningen van huid en slijmvliezen. De steen heeft een weldadige invloed bij spijsverteringsproblemen, zoals een vol of opgeblazen gevoel, braken en brandend maagzuur. Ook de darmbekleding wordt hersteld met ioliet. De steen verzacht en heelt darmontsteking, darmvernauwing en darmafsluiting.
* Ioliet werkt in op de hormoonhuishouding, en heeft vooral een positieve invloed op de hoeveelheid voedingsstoffen die je lichaam uit voeding haalt.
* Ioliet beschermt en ondersteunt de nieren.


Symbolen

Ioliet hoort bij de sterrenbeeldenVissen, Stier, Weegschaal en Boogschutter.
De runen die bij de ioliet horen, zijn de runeIÍss en de runeTTýr.
De I (Íss = ijs; vertraging, verstarring) staat voor rust, wijsheid, consolidatie.
De T (Týr = god van de geordende oorlog, vaderfiguur) staat voor rechtvaardigheid, eerlijke verdeling.

Deze runen laten zien dat de transparante ioliet een kalmerende steen is, die je contact laat maken met je Hoger Zelf en je innerlijke wijsheid. Ioliet maakt eerlijk en rechtvaardig.


Fysische eigenschappen ioliet

getrommelde iolietDunne getrommelde stukjes iolietIoliet is een magnesium-aluminiumsilicaat.
Sporen ingesloten ijzer veroorzaken de mooie blauwe kleur.

Samenstelling: (Mg,Fe)2Al3(Si5AlO18)
Hardheid: 7 - 7,5
Glans: glasglans; wasglans op pas gebroken vlakken
Transparantie: ioliet: doorschijnend tot transparant; cordieriet: ondoorzichtig tot doorschijnend
Breuk: schelpvormig, onregelmatig
Splijtbaarheid: redelijk tot slecht
Dichtheid: 2,57 - 2,66
Kristalstelsel: rombisch


Webtips ioliet

 

Wist je dat...

 • ... ioliet in de 18e eeuw graag gebruikt werd in sieraden? Daarna was de steen een tijdje min of meer vergeten, maar is nu weer terug van weggeweest.
 • ... ioliet vooral gevonden wordt in metamorf gesteente? Dergelijke gesteente wordt diep in de aardkorst gevormd onder hoge druk of temperatuur. Vindplaatsen in Europa zijn onder andere Noorwegen, Finland, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Voor edelsteenkwaliteit zijn India of Sri Lanka de beste plekken.
 • ... ioliet vanwege zijn wisselende hardheid en zijn meerkleurigheid (pleochroïsme) een zeer uitdagende edelsteen is om te slijpen en te zetten? Een vergelijkbaar lastig mineraal is de tanzaniet, ook blauw en meerkleurig.
 • ... ioliet een stuk goedkoper is dan tanzaniet, terwijl de kleur en edelsteenkwaliteit van ioliet beslist niet onder doen voor die van tanzaniet?
 • ... de grootste ioliet die tot nu toe gevonden is, uit de Amerikaanse staat Wyoming komt? Dit ruwe kristal woog meer dan 24.000 karaat, bijna 5 kilogram! In Wyoming zijn recentelijk grote vindplaatsen van goede kwaliteit ioliet ontdekt.
 • ... ioliet een transparante tot doorschijnende variëteit van blauwe cordieriet is?
 • ... er ook rossige tot rode cordieriet bestaat? Deze variëteit wordt in de handel ioliet-zonnesteen genoemd (gek genoeg ook als de cordieriet ondoorzichtig is). De steen is rossig door ingesloten schubjes hematiet of goethiet. Het kan echter ook om een vergroeiing van cordieriet met zonnesteen gaan. Ioliet-zonnesteen maakt je pittiger, geeft 'peper in de kont'. Goed voor trage mensen.
 • ... er een variant cordieriet met muscoviet bestaat, waarvan de vorm en tekening sterk lijkt op de trapiche-smaragd? De tekening doet denken aan een wagenwiel met zes spaken, of een bloem met zes blaadjes. Deze variëteit heet cerasiet.
 • ... ioliet helpt bij overgewicht? Door langdurig dragen, bij voorkeur aan een kort kettinkje op het keelchakra, helpt ioliet je bewuster en langzamer te eten. Daardoor eet je minder en proef je beter wat je eet.
 • ... ioliet op je nachtkastje of onder je kussen een rustige slaap en mooie dromen geeft?
 • ... er een engel bij de ioliet hoort? Dat is aartsengel Raziël, de Engel der Geheimen. Hij kent alle mysteries van het heelal.
 • ... een meditatie met ioliet op je voorhoofd soms een tipje van de sluier van al die geheimen oplicht?
 • ... ioliet sterk verbonden is met het occulte? Het mineraal opent je keel-, voorhoofd- en kruinchakra, en verbindt deze sterker met elkaar. Let op dat je goed geaard bent als je de ioliet wilt gebruiken vanwege de spirituele effecten. Anders zou je zweverig kunnen worden.