Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL TERUG NAAR HUIS
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Vanaf 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer op de website waar het ooit begon: prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl.

Hematiet: kenmerken en werking

glaskop-hematietRode glaskop, een vorm van ruwe hematiet Hematiet is een vrij zware, zilver tot ijzerachtig glanzende edelsteen. Net als ijzer roest hematiet als het nat wordt. De ruwe steen heeft vaak roodbruine verweringskorsten, die doen denken aan geronnen bloed of wondkorsten.

Poedervormige hematiethoudende klei staat bekend als rode oker, dat als kleurstof wordt gebruikt.
Bevat dit mengsel ingesloten water, dan is het geel en wordt het gele oker genoemd.

Hematiet is in alle tijden gebruikt omdat de steen ervaren wordt als een goede talisman en mooi om te dragen. Lange tijd was fijngemalen hematiet bestanddeel van rouge. Tegenwoordig is hematiet weer populair als gefacetteerde edelsteen.

De hematiet kent vele uiterlijke vormen en bijhorende namen. Voorbeelden zijn ijzerglans, ijzerglimmer en rode glaskop.

Hematiet kent vele vormen met bijbehorende namen.

 • Grijszwarte hematiet heet ook wel ijzerglans.
 • Niervormige stenen heten rode glaskop, ijzernieren of nierenerts.
 • Plaatvormige hematietkristallen worden speculariet genoemd.
 • In schubachtige vorm heet hematiet ijzerglimmer of geschubde roodijzersteen.
 • In rozetvorm heet hematiet ijzerroos of hematietroos.
 • In poedervorm heet de steen ijzeroker, rötel, okerige roodijzersteen.
 • Dichte waterhoudende hematiet-aggregaten met bonte aanloopkleuren heten hydrohematiet, turgiet of turiet.
 • De combinatiesteen van rode jaspis, tijgeroog en hematiet heet Tijgerijzer.


Hematiet is een belangrijk ijzererts. Het is de nationale steen van Zweden, en ook van de staat Alabama in Amerika.

Zogenoemde redbeds, rode steenlagen, danken hun kleur aan hematiet. Ze zijn belangrijk als bouwmateriaal. De schattige roze cottages in Engeland zijn ervan gebouwd.

hematiet gansje De hematiet is een zelfreinigende steen: hij laat opgenomen energie afvloeien naar de aarde. Om die reden wordt hij gebruikt om andere stenen te ontladen.

Hematiet is de ideale steen om de atmosfeer in een vertrek te reinigen. De steen helpt zeer goed bij het absorberen van aardstraling. Plaats een bol of grote trommelsteen op de grond in de ruimte waar de aardstraling is geconstateerd.


Herkomst van de naam

De naam hematiet betekent letterlijk 'bloedsteen' en is afgeleid van de Griekse woorden haema (‘bloed’) en lithos (‘steen’).
Die opvallende naam dankt hematiet aan roest. Bij het slijpen van de steen wordt het koelwater bloedrood, als was het bloed.

 

Hematiet door de eeuwen heen

hematiet-trommelsteenTrommelsteen van hematiet De hematiet staat al duizenden jaren bekend als heelsteen. Hij werd al gebruikt in het oude Babylon, in het oude Egypte, bij de Grieken en Romeinen, in de Middeleeuwen, daarna en nu nog steeds. De steen is steeds gebruikt bij bloedarmoede en voor het stelpen van bloedende wonden.

In de prehistorie was rode oker, het mengsel van hematiet en klei, een heilig poeder waarmee het lichaam van doden werd ingesmeerd. Er zijn resten oker gevonden in graven uit ca. 3000 v. Chr.

In het Egyptisch Dodenboek (ongeveer 2500 v.Chr.) wordt de hematiet genoemd als een amulet, die op het hoofd gedragen wordt. Bij het uitpakken van mummies kwamen scarabeeën van hematiet tevoorschijn, Het waren amuletten voor de reis naar het Dodenrijk. Hematiet werd gebruikt als medicijn tegen hysterie en ontstekingen.

In graven uit de tijd van het oude Babylon (ongeveer 3000 - 1500 v.Chr.) zijn rolzegels en amuletten van hematiet gevonden.

In de Romeinse tijd associeerde men rode hematiet met Mars, god van strijd en oorlog. De mannen geloofden dat hematiet hen zou beschermen tegen verwondingen. Dames gebruikten gepolijste plaatvormige hematiet (speculariet) als spiegel.
Schrijver/wetenschapper Plinius de Oudere (23-79 n.Chr.) noemt in zijn Historia Naturalis hematiet als hét middel tegen allerlei ziektes van het bloed. Hematiet zou bescherming bieden tegen bloedingen en een krachtig amulet zijn.
De gezaghebbende Grieks/Romeinse arts Galenus van Pergamum (132-201 n.Chr.), beval hematiet aan als geneesmiddel tegen ontstoken oogleden en hoofdpijnen.

Hematiet was ook in de Middeleeuwen zeer geliefd. De steen werd gebruikt voor sieraden (broches, ringen en armbanden) en ook voor beeldjes. Er zijn prachtige rozenkransen van hematiet gevonden. De hematiet werd als krachtig amulet beschouwd. Hij zou beschermen tegen hekserij en het boze oog, en zou via dromen waarschuwen voor naderend onheil. Poedervormige oker was in gebruik als pigment om verf van te maken.

hematiet-donutIn de 13e eeuw werd vermalen hematiet gebruikt als geneesmiddel tegen bloedarmoede, bloedspuwen en maagbloedingen.

In de 17e eeuw maakten de Europese kolonisten in Noordoost-Amerika kennis met de Mi’kmaq. Deze mensen hadden als bijnaam 'de roodgeverfde mensen', omdat ze zich voor allerlei rituelen insmeerden met rode oker. Sindsdien worden alle oorspronkelijke bewoners van Amerika roodhuid genoemd.

Tijdens het Victoriaans tijdperk (1837-1901) was hematiet een zeer geliefd materiaal voor sieraden en juwelen. Toen koningin Victoria in de rouw was, werd hematiet verwerkt in rouwsieraden en rozenkransen.


Hematiet en gezondheid

Spiritueel

hematiet-massagestaafMassagestaaf van hematiet * Hematiet hoort bij het aardechakra en het basischakra. Vooral op het basischakra gelegd is hematiet een verwarmende steen.
* Hematiet helpt je compleet jezelf te zijn en geeft zo zelfvertrouwen. In combinatie met moldaviet helpt hematiet om op een veilige manier verbindingen tot stand te brengen met buitenaardse lichtdimensies en wezens.
* Hematiet versterkt de wil om te leven. De steen trekt een beschermend schild op tussen de drager en de boze buitenwereld.
* Hematiet is aardend, zorgt dat je met beide benen op de grond blijft staan, niet gaat 'zweven'.
* Hematiet versterkt het zilveren koord waarmee de ziel verbonden is aan het fysieke lichaam. Vooral bij pasgeboren baby’s, en ook bij kinderen en volwassenen die zware operaties ondergaan.

Mentaal

* Hematiet maakt wilskrachtig, geeft kracht en moed, maakt je bewust van wat je nodig hebt. De steen beschermt tegen negatieve invloeden en transformeert het negatieve naar het positieve.
* Hematiet harmoniseert yin en yang, brengt balans tussen uitersten.
* Hematiet verbindt de linker en rechter hersenhelft. Helpt daardoor bij logisch en analytisch nadenken; helpt te focussen en te puzzelen. Goede steen bij studies als wiskunde, natuurkunde en scheikunde.
* Hematiet helpt je om verslavingen (snoepen, eten, roken e.d.) en dwangmatige handelingen te leren loslaten.

Emotioneel

* Timide en verlegen mensen durven meer met hematiet. De steen maakt verdraagzaam en geduldig, en ook sterk en zelfbewust.
* Hematiet geeft warmte en energie, maakt dynamisch en levenslustig.
* Hematiet heft beperkende patronen op. De overtuiging dat je iets niet kan, wordt opgeheven.
* Hematiet helpt bij slaapproblemen. Leg de steen onder je hoofdkussen.
* Onrust of malende gedachten worden geabsorbeerd door hematiet. Leg de steen op het nachtkastje of onder het kussen.

Fysiek

* Hematiet verbetert een verkeerde lichaamshouding als gevolg van angsten (zoals ineengedoken zitten, opgetrokken schouders, kromme rug).
* Hematiet heeft een uitgesproken sterke werking op hart en bloed. Verbetert de samenstelling van het bloed en kan daardoor sommige allergieën helen.
* Hematiet vergroot de ijzeropname uit het voedsel. Heelt de darmen. Geneest en voorkomt diarree.
hematiet-hangertjeHangertje van ruwe hematiet * Na een zware ziekte of operatie helpt hematiet bij een snel herstel. De steen bevordert de vorming van rode bloedlichaampjes, is goed bij ijzergebrek en anemie.
* Hematiet stimuleert de doorbloeding van het hele lichaam. Last van koude handen en voeten? Hematiet kan helpen ze te verwarmen. Wie last heeft van de ziekte van Reynaud (witte, bloedeloze vingers bij koude), menstruatieklachten (door te hevige of te kleine bloedingen), bloedneuzen en andere kwalen die te maken hebben met bloed, heeft baat bij het dragen van hematiet. Dit geldt ook voor blauwe plekken, aambeien, spataderen, etalagebenen en hartritmestoornissen.
* Hematiet is bloedreinigend. Goed voor de milt en verbetert de weerstand.
* Hematiet versnelt de verbranding en helpt daardoor bij afvallen.
* Hematiet werkt goed bij hormonale verstoringen.
* Hematiet is pijnstillend.
* Opgepast bij ontstekingen: hematiet kan deze verergeren!


Symbolen

De hematiet hoort bij de sterrenbeelden Schorpioen en Ram.
De rune die bij de hematiet hoort, is de runeK Kaun.
De k (kaun = aanmaakhoutje, toorts) staat voor vuur, licht, verlichting. Deze rune stimuleert kennis, wijsheid en geestelijke groei.


Fysische eigenschappen

hematiet-detailHematiet-kristallen op bergkristal. Zichtbaar is dat hematiet kleine plaatjes vormtHematiet is een ijzeroxide en heeft dezelfde chemische samenstelling als roest. De kristallen zijn echter verschillend. Hematiet heeft een trigonaal-hexagonaal kristalstelsel en vormt vaste kristallen. Roest is poederig.

Samenstelling: Fe2O3 + Mg, Ti (+ Al, Cr, Mn, Si, HO, Th)
Hardheid: 5,0 - 6,5 (aardachtige aggregaten slechts 1,0)
Glans: metaalglans, mat
Transparantie: ondoorzichtig, (zeldzaam) doorschijnend
Breuk: ruw, schelpvormig, onregelmatig, ruw, vezelig
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: 4,95 - 5,3
Kristalstelsel: trigonaal-hexagonaal (Als ijzerglans heeft hematiet romboëderachtige kubusvormige kristallen. Perfecte kubussen heten Duivelsdobbelstenen.)


Webtips hematiet


hematiet-ruwRuwe hematiet

Wist je dat...

 • ... hematiet in het Engels wel bloodstone wordt genoemd? Vertaald in het Nederlands wordt dat: bloedsteen. Verwarrend, want met bloedsteen bedoelen we in Nederland eigenlijk heliotroop, een groene jaspis met rode spikkels.
 • ... hematiet soms zwarte diamant genoemd wordt? Dat kun je je goed voorstellen bij zeer donkere hematiet, waarvan prachtige gefacetteerde sieraden worden gemaakt. Rond geslepen wordt wel zwarte parel genoemd.
 • ... hematiet als piepklein trommelsteentje in je portemonnee een positief effect heeft op je geld? Je beurs zal nooit meer leeg zijn! Hematiet trekt muntgeld aan!
 • ... hematiet een belangrijk ijzererts is?
 • ... in de antieke Oudheid als spiegel werd gebruikt? Er zijn hematietspiegels zijn gevonden in onder andere Babylonië, Egypte, Griekenland en Italië. En ook in Midden-Amerika zijn spiegels van hematiet gevonden, uit de tijd van de Azteken en de Maya's.
 • ... hematiet helpt bij het ontladen en reinigen van edelstenen? Hematiet helpt straling op te lossen, en kan ook allerlei blokkades in en rondom ons absorberen. Aardstralen zijn binnen een mum van tijd verdwenen met hematiet. Ook negatieve invloeden als gevolg van bepaalde planeetstanden, negativisme of zwarte magie kunnen zo opgelost worden.
 • ... hematiet mat wordt als je de steen te lang hebt gedragen? De steen doet het dan niet meer.
 • ... hematiet kan helpen bij afvallen? Draag een ketting van hematietkralen. Dit verhoogt je verbranding.
 • ... hematiet pijnstillend is? Bij zowel acute als chronische pijn kan hematiet vasthouden of opleggen verlichting geven.
 • ... hematiet kan helpen tegen tandenknarsen?

charoietMicro-opname hematiet (foto: Semoea/Ronald van der Knaap)