Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Vanaf 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Heliotroop: kenmerken en werking

heliotroop-hartjeHeliotroop van hoge kwaliteit, met de karakteristieke rode spikkels Heliotroop is een groene kwarts, die vlekken in allerlei kleuren kan hebben. Het bekendst is de heliotroop met rode vlekken. Ook gele vlekken komen nogal eens voor, en soms ook bruine, witte of zwarte vlekken. Het mineraal is sterk verwant aan jaspis en chalcedoon.

Een andere naam voor deze edelsteen is bloedsteen of bloedjaspis, omdat de rode vlekken aan bloedspatten doen denken. In het Engels is bloodstone de gangbare naam voor de heliotroop.

In de edelsteentherapie staat de heliotroop bekend om zijn energiestoot. Door heliotroop te dragen, krijg je extra energie. Heel prettig voor mensen die herstellende zijn van ziektes of operaties. Prima tegen verkoudheid en griep. De steen brengt geluk en verenigt tegenstellingen. Hij is zowel activerend (door zijn rode kleur) als kalmerend (door zijn koele groene kleur).


Herkomst van de naam

De naam heliotroop komt van de Griekse woorden helios ('zon') en tropein ('draaien') of trepein ('veranderen').

Een verklaring is dat de steen de kleuren weerspiegelt van de ondergaande zon in de zee.


Heliotroop door de eeuwen heen

In India was heliotroop in gebruik als pijnstiller. Zeer fijn gemalen heliotroop werd gebruikt tegen kwalen van maag en ingewanden. De steen werd er ook wel gebruikt ter verhoging van de potentie.

De Oude Grieken geloofden dat de rode vlekken van de heliotroop bloedspatten van Moeder Aarde waren. Het groen was de kleur van planten en de dieren die daarvan leefden. De Grieken meenden dat het dragen van amuletten van heliotroop een goede conditie en een lang, gezond leven brengt. Krijgers en atleten zouden er een langere adem van krijgen. Zo’n amulet zou je ook nader brengen tot de Goden van voorspoed en geluk.

heliotroop-cabochonCabochon van heliotroop De Oude Grieken en Romeinen lieten vrouwen tijdens het baren heliotroop vasthouden. Dat zou gunstig zijn voor een soepele bevalling. Ook zou het de levensvatbaarheid van baby’s vergroten.
Soldaten uit het Romeinse leger droegen amuletten van heliotroop om zich te beschermen tegen bloedende wonden, en om de genezing van verwondingen te versnellen.
De heliotroop is al beschreven in de Naturalis Historia, een soort encyclopedie, van de Romeinse wetenschapper/schrijver Plinius de Oudere (23 v.Chr.- 79 n.Chr).

In Egypte zijn bij opgravingen veel ringen gevonden die zijn ingezet met heliotroop. Gezien het grote formaat van deze ringen gaat het vermoedelijk om duimringen. Heliotroop zou voorspoed en welvaart aantrekken.

De Chinezen waren - en zijn dol - op groene stenen, omdat deze geluk, een lang leven en voorspoed brengen. De heliotroop is daarop geen uitzondering, ondanks de rode vlekjes. Sterker nog, de rode vlekken van in goud gezette heliotroop zouden daadkracht en geestkracht te versterken.

De Europese kruisridders droegen graag amuletten van heliotroop vanwege het geloof dat de rode vlekken het bloed van Jezus Christus zijn. Volgens een bijbelse legende veranderde het gras onder het kruis van Jezus door de tranen van zijn moeder Maria in groene jaspis. Toen een Romeinse soldaat Jezus in zijn flank verwondde, spatte het bloed op de groene ondergrond. Door de brandende zon droogde het bloed op de steen op. Sindsdien heeft deze jaspis rode vlekken.
Net als de Romeinen legden de kruisridders heliotroop op bloedende wonden om het bloeden te stelpen. Ze droegen de steen als amulet tegen verwondingen. Vaak ook waren gevesten van zwaarden en dolken versierd met heliotroop.

In de Middeleeuwen werd heliotroop bloedjaspis genoemd, vanwege de rode vlekjes. Ook toen verbond men de rode vlekjes met het bloed van Jezus Christus. De heliotroop werd gebruikt als middel tegen ontstekingen en vergiftigingen. Ook werd de steen gebruikt voor kwalen die te maken hebben met bloed, zoals aambeien en blauwe plekken.
Alchemisten beschouwden heliotroop als een zeer bijzondere steen. De heliotroop zou zijn drager onzichtbaar kunnen maken. Ook zou de drager van deze steen alle bestaande kennis tot zich kunnen nemen.
Heliotroop werd gebruikt ter versterking van de geur van parfums en oliën, en ter versterking van de werking van geneesmiddelen. Op schilderijen over martelaarschap en zelfkastijding staat regelmatig een heliotroop afgebeeld. Daarom staat de heliotroop ook wel bekend als martelaarssteen.


Heliotroop en gezondheid

Spiritueel

heliotroop-bolBol van heliotroop. De rode spikkels zijn alleen in fel licht zichtbaar* Heliotroop kan op alle chakra’s, maar hoort vooral bij het basischakra en het hartchakra.
* De heliotroop is de steen van de balans en de harmonie. De steen heeft twee contrasterende kleuren. Gezamenlijk zorgen deze voor harmonisering van de hogere chakra's (keel, voorhoofd, kruin) en de lagere chakra’s (basis, heiligbeen, zonnevlecht).
* Het dragen van een sieraad of ring met heliotroop werkt door in de aura. Deze wordt zo gereinigd. Geduld en compassie met de medemens wordt zo gestimuleerd.
* De heliotroop versterkt en harmoniseert de werking van de onderste drie chakra's met de bijbehorende organen, zoals maag, lever, nieren. Meer informatie op deze website bij Overzicht werking van de zeven hoofdchakra's.

Mentaal

* Heliotroop helpt bij keuzes maken, beslissingen nemen en doorpakken als de keuze eenmaal gemaakt is.
* Heliotroop versterkt de concentratie en het geheugen.
* De heliotroop maakt zijn drager wijs en geeft hem compassie.

Emotioneel

* Bij verloren liefdes en rouwverwerking kan heliotroop een zeer troostende steen zijn.
* Heliotroop is kalmerend, mensen die snel geïrriteerd en ongeduldig zijn, hebben baat bij het dragen van een heliotroop in hun zak.
* Bij angst en verwarring kan heliotroop je helpen je kalmte te bewaren.

Fysiek

* Heliotroop op de zonnevlecht is goed bij maagkrampen, galblaasontsteking, miltsteken, darmklachten. De lever wordt ontgift.
* Je kunt de werking van de heliotroop versterken met een bergkristal, of nog beter, een rode jaspis. De bergkristal zuivert en versterkt de werking van de heliotroop. De rode jaspis geeft meer vuur, meer energie en kracht.
heliotroop-hangerHanger van heliotroop * Heliotroop is geschikt voor behandeling van allerlei klachten die te maken hebben met bloed en bloedsomloop, zoals hartritmestoornissen, spataderen, aambeien, bloedend tandvlees, bloedarmoede. De heliotroop vergroot namelijk het ijzergehalte en het zuurstofgehalte van het bloed. De steen kan vooral goed werk verrichten bij veelvuldig voorkomende bloedneuzen.
* Heliotroop stimuleert de bloedsomloop, waardoor nieren en blaas beter gaan werken.
* De heliotroop geeft een energiestoot aan wie de steen draagt. Bij griepjes en verkoudheden kan de energiestoot het immuunsysteem oppeppen en de kwalen doen verdwijnen. Dit geldt ook voor allergieën. Sommige soorten hooikoorts verdwijnen dankzij het gebruik van heliotroop.
* Massage met heliotroop kan klachten aan pezen en spieren verhelpen. Hetzelfde effect heeft het drinken van heliotroopwater.
* Heliotroop onder het hoofdkussen geeft mooie dromen en beschermt tegen nachtmerries. Je wordt beter uitgerust wakker als je heliotroop onder je kussen legt.


Symbolen

De heliotroop hoort bij de sterrenbeelden Ram, Stier, Weegschaal en Schorpioen.
De rune die bij de heliotroop hoort, is de runeL Løgr of Laukr.
De L (Løgr of Laukr = water, zee of look, ui) staat voor vloeiend meegaan met het tij, hoop voor de toekomst, bezinning, verzachten van de pijn. Als teken voor water staat deze rune voor het yin-aspect van de mens: gevoelens, emoties. Tegelijk staat het voor de verbintenis met Moeder Aarde: introspectie en wijsheid.
Als teken voor look staat deze rune voor voorspoed, een lang leven en geluk.

Deze rune en de heliotroop verbeelden de harmonie tussen uitersten en de innerlijke tevredenheid die hieruit ontstaat.


Fysische eigenschappen heliotroop

heliotroop-trommelstenenTrommelstenen van heliotroopHeliotroop bestaat altijd uit een mengeling van chalcedoon en jaspis.

De flesgroene kleur wordt veroorzaakt door ingesloten chloriet. Deze groene kleur kan vervagen in de zon.

De rode en gele vlekken zijn ijzeroxide-insluitsels van jaspis of chalcedoon. Ook de rode en gele vlekken kunnen verbleken.

Samenstelling: SiO2 + Al, Fe, K, Mg, OH, Si (de groene ondergrond) + Fe2O3 of Fe3O4 (de rode en gele vlekken)
Hardheid: 6,5 - 7
Glans: mat, vetglans, glasglans
Transparantie: ondoorzichtig
Breuk: schelpvormig, ruw
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: 2,58 - 2,91
Kristalstelsel: trigonaal, microkristallijn


Weblinks

Wist je dat...

  • ... heliotroop het zuurstofgehalte van het bloed verhoogt? Dit is prettig als je fysieke krachtsinspanningen moet doen, zoals het lopen van een avondvierdaagse of een marathon, of als iemand een fervent roker is.
  • ... heliotroop het beste werkt als je de steen als hanger op de huid, op harthoogte draagt?
  • ... je beter slaapt als je een glas water met daarin een heliotroop op het nachtkastje zet? Het water geeft heliotroopenergie af en vult de ruimte met een ontspannen sfeer. Het water kan ook gedronken worden.
  • ... je in een kring van ten minste zes heliotropen prima kunt relaxen of mediteren? De kristallen geven een ontspannen atmosfeer als in het bos op een mooie zonnige dag.
  • ... heliotroop het lichamelijk vermogen tot herstel (genezing van wonden, aanmaak van nieuw weefsel) versterkt, en ook de geestelijke flexibiliteit (sanpassen aan onverwachte omstandigheden) vrebetert?

heliotroop draakDraak van heliotroop