Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Sinds 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Haliet: kenmerken en werking

halietEen brok halietHet mineraal haliet is miljoenen jaren geleden ontstaan door indamping van (zee)water. In de loop der eeuwen is de neergeslagen zoutlaag ineengeperst tot een dik pak steen. Haliet wordt daarom ook wel steenzout genoemd.
Het mineraal kan ook ontstaan als korstachtige neerslag van zeewater.

Haliet bestaat uit zout plus veel extra mineralen en sporenelementen. Het is goed in water oplosbaar en je kunt het prima als smaakmaker in de keuken gebruiken. Normaal keukenzout bestaat uit zuiver zout.

Haliet zonder ingesloten stoffen - erg zeldzaam - is kleurloos of wit. Door die ingesloten stoffen kan haliet allerlei kleuren hebben: lichtgrijs, geel, oranje, roze, rood, roodbruin, bruin, blauw, zwart.

Nederland kent zijn eigen halietsoorten. Deze worden door AkzoNobel gewonnen bij Boekelo en Hengelo. De ondergrondse haliet wordt in heet water opgelost, opgepompt en verder verwerkt.

himalayazoutEen zak HimalayazoutEen bijzondere soort haliet is Himalayazout. Dit is ongeveer 500 miljoen jaar geleden ontstaan, en is het oudste zout ter wereld. Het een na oudste zout is Dode Zeezout. Dat is ongeveer 450 miljoen jaar geleden ontstaan.
Himalayazout wordt in het Himalayagebergte gevonden. Na winning wordt het gewassen in water waarin steenzout is opgelost. Daardoor blijven alle mineralen en sporenelementen behouden.
Van alle soorten zout bevelen wij Himalayazout aan, omdat dit het minst verontreinigd is en de meeste mineralen bevat.
Himalayazout en andere steenzouten kun je op veel manieren gebruiken, bijvoorbeeld als geneesmiddel, als schoonheidsmiddel en als verzamelobject. Hoe gebruik je Himalayazout?

Haliet heeft een zuiverende, beschermende werking. Het helpt ongewenste gewoonten en vastgeroeste patronen te doorbreken. Blokkades kunnen letterlijk ‘oplossen’ dankzij meditatie met een brok haliet of een positieve gedachte (affirmatie) op een papiertje onder een brok haliet.


Herkomst van de naam

De naam van het mineraal haliet is afgeleid van het Griekse woord hals ('zeewater, zout’).


Haliet door de eeuwen heen

Lots vrouw, pilaar  van halietLots Vrouw heet deze halieten pilaar in Berg Sodom. Als je goed kijkt, zie je haar hoofd, jurk en mantel (Foto: Mark A. Wilson) Het gebruik van haliet is al eeuwen oud. Reeds 3000 v. Chr. (begin van de Bronstijd) werd steenzout gewonnen in zoutmijnen.De rustgevende en helende werking van zout water op huidklachten was al 2000 v. Chr. bekend. In bijbelse tijden werd de Dode Zee al gebruikt als kuuroord.
Aan de westkant van de Dode Zee staat een grote formatie haliet van 210 meter hoog. Deze formatie wordt Berg Sodom genoemd. Waarschijnlijk heeft het bijbelse verhaal van de vrouw van Lot zijn oorsprong in deze pilaar. Toen Lot met zijn vrouw en kinderen uit Sodom vluchtten, mochten ze niet omkijken. Zijn vrouw kon het toch niet nalaten, wierp een blik over haar schouder en veranderde in een zoutpilaar. Waarschijnlijk lag Sodom aan de westkust van de Dode Zee.

Bij de Romeinen was zout een kostbaar goed, haast kostbaarder dan goud. Zij gebruikten veel zeezout, maar importeerden ook steenzout, onder meer uit Midden-Europa. Het werd gebruikt om bederfelijke waren te conserveren en het was natuurlijk (net als nu) een belangrijke smaakmaker.
Er waren ook andere toepassingen, zoals het kleurecht maken van verfstoffen en mummificeren. Zout was tevens in gebruik als schoonheidsmiddel, cosmetica en kunstmest.

Het Oostenrijkse plaatsje Hallstatt - dat zou letterlijk ‘zoutstad’ betekenen - heeft zijn naam aan een hele periode en cultuur gegeven. De Hallstatt-cultuur beleefde zijn hoogtepunt tussen 800 en 500 v. Chr. en was te danken aan de aanwezigheid van winbaar zout. De Hallstatt-cultuur was verspreid over een zeer groot gebied in Centraal Europa.
Uit deze tijd stammen de diepe zoutputten in de buurt van Salzburg - dat letterlijk ‘zoutburcht’ betekent. Sommige van die zoutmijnen zijn tot in de 18e eeuw in gebruik gebleven.

In de Middeleeuwen werd zout vooral gewonnen in Duitsland en Polen. Het werd toen het witte goud genoemd, het was schaars en daardoor duur. Voor de invoering van muntgeld speelde zout een belangrijke rol als betalingsmiddel.
Wie zich zout kon veroorloven, moest er belasting over betalen. In Nederland bestond die zoutbelasting tot in de negentiende eeuw. Dit leidde tot spreekwoorden als ‘hij verdient het zout in zijn pap niet’ (hij verdient bijna niets).
In de Middeleeuwen was zout belangrijk voor het conserveren van voedsel (door het te ‘pekelen’). Zout werd gebruikt bij het looien van leer, om het lekker zacht en soepel te maken. Zout was ook een belangrijke component in verfstoffen en medicijnen, schoonmaakmiddelen en buskruit.

Zoutkathedraal  van halietDe Zoutkathedraal in Zipaquira, gebouwd in een zoutmijn (Foto: Nidya Rincon-nidyarincon[at]hotmail.com) In Europa speelde en speelt zout nog steeds een belangrijke rol in allerlei rituelen, feesten en (bij)geloof. Bijvoorbeeld: schenk pasgeboren baby’s een zakje zout om hen te beschermen tegen onheil. Of: zout in jas of broekzak beschermt tegen hekserij en onheil.

Zout is een vrij zacht gesteente, waaruit gemakkelijk voorwerpen of vormen gesneden kunnen worden. Van deze eigenschap is gebruikgemaakt bij de Zout Kathedraal in Zipaquirá, Colombia. Deze kerk ligt 200 meter onder de grond, uitgehakt in een voormalige zoutmijn. De iconen en ornamenten zijn uitgehakt in haliet. Zie foto links.

Zout wordt al zeer lang heelkundig gebruikt. Baden in zout water was een universeel middel tegen uiteenlopende klachten als onvruchtbaarheid, impotentie, hysterie, darmklachten en ademhalingsproblemen.
Haliet is ook al eeuwen beschermer tegen negatieve invloeden, energetisch vampirisme en entiteiten (geesten).


Haliet en gezondheid

Spiritueel

* Haliet kan op alle chakra’s.
* Haliet versterkt je intuïtieve vermogens en maakt je geestelijk weerbaar. Het helpt subtiele krachten te doorschouwen die jou proberen te manipuleren en dingen te laten doen die je eigenlijk niet wil.

Mentaal

haliet waxinelichtjeWaxinelichtje van haliet* Haliet helpt tegen steeds terugkerende gedachten en gevoelens (malen).
* Haliet maakt je bewust van steeds terugkerende gedragspatronen en helpt deze te doorbreken.
* Haliet maakt pragmatisch en helpt bij het stellen van realistische doelen.
* Alle haliet schept innerlijke balans.

Emotioneel

* Roze haliet maakt tevreden en blij.
* Gele haliet maakt opgewekt en vrolijk.
* Blauwe haliet laat je houden van jezelf zoals je bent.

Fysiek

* Op de juiste manier gebruikt is haliet bloeddrukverlagend of juist bloeddrukverhogend.
* Opgelost in water en gebruikt op je huid (uitwendig) verlicht en heelt haliet allerlei huidklachten, schimmels, kleine wondjes. In een voetenbadje is het een goed middel tegen voetschimmels en sterk riekende zweetvoeten.
* Opgelost in water en gedronken (inwendig gebruik) kan haliet de bloedsomloop en het hart versterken, de bloeddruk harmoniseren. Het verbetert concentratie en geheugen.
* Haliet verlicht bij ademhalingsproblemen zoals astma, chronische bronchitis en longemfyseem (COPD), en hyperventilatie.
* Haliet reguleert de werking van de darmen en de spijsvertering.
* Haliet geeft energie en fut.
* Bruine haliet heeft een sterk aardende werking.
* Gele haliet versterkt en ontgift de lever en de spijsvertering.
* Groene haliet versterkt de maag en de lever.


Symbolen

himalayazout zeepsteenHimalayazout zeepsteenDe haliet hoort bij alle sterrenbeelden, alle tekens van de dierenriem.
De runen die bij de haliet horen, zijn runeXGjǫf, runeBBjarkan en runeIÍss.
De G (Gjǫf = gave, geschenk) staat voor wederzijdse geschenken die een vriendschap of relatie onderhouden. Het is ook het symbool voor een zoen.
De B (Bjarkan = berk, moedergodin) is symbool voor vrouwelijkheid en vrouwelijke aspecten, onvorwaardelijke liefde en zorg.
De Í (Íss = ijs) is symbool voor verstarring, consolidatie. De rune staat voor rust, inzicht, wijsheid, concentratie en meditatie.
Deze drie runen tonen de zuiverende en beschermende werking van haliet. Het overwint door zachtheid en een lange adem.


Fysische eigenschappen haliet

Tussen zout en haliet is chemisch geen verschil. In de natuur- en scheikunde spreekt men over natriumchloride, in de biologie over keukenzout of natriumchloride, in de geologie over steenzout en in de mineralogie over haliet. Toch praten we steeds over hetzelfde goedje, namelijk natriumchloride.
Kristalzout is een handelsnaam voor hoogwaardige steenzout, zoals bijvoorbeeld Himalayazout. Handelsnamen zijn vaak misleidend; zout is een kristallijne materie en dus is elk soort zout eigenlijk kristalzout.

Haliet bevat naast natriumchloride veel extra mineralen en sporenelementen. Vooral het ijzer is kleurbepalend; haliet is meestal rozig door het ingesloten ijzer. Blauwe tinten worden veroorzaakt door stralingsschade aan het kristalrooster. Resten van ooit levende organismen geven een bruine tot zwarte verkleuring.

(Schakel Javascript in om open/dichtklappen te laten werken)

Himalayazout bevat maar liefst 84 elementen.

haliet uit WieliczkaHaliet uit zoutmijn van Wieliczka, al eeuwen een belangrijk centrum van zoutwinning (Foto: Didier Descouens) Samenstelling: NaCl + Br, C, Fe, J, K, Mg
Hardheid: 2,5
Glans: glasachtig
Transparantie: doorzichtig tot doorschijnend
Breuk: schelpvormig
Splijtbaarheid: zeer goed
Dichtheid: 2,16 (zuivere NaCl)
Kristalstelsel: kubischWeblinks

Wist je dat...

  • ... haliet het uiterlijk van een of meer dobbelstenen kan hebben? Dat is omdat het een kubisch mineraal is. Maar in brokken haliet is dat kubisch karakter meestal moeilijk te vinden. Met een goede microscoop kun je toch kubusvormen ontdekken.
  • ... haliet gebruikt wordt om in de winter gladheid en ijzel te bestrijden? Daarvoor wordt natuurlijk wel een andere kwaliteit gebruikt. Die kwaliteit wordt strooizout genoemd.
  • ... haliet door bestraling prachtig blauw kleurt?
  • ... haliet sommige Bachbloesems kan versterken? Zo hebben bijvoorbeeld de Bachbloesems Elm (o.a. bij verantwoordelijkheid niet aankunnen) en Olive (o.a. bij persoonlijke beproeving, uitputting), meer effect als je een brokje haliet bij je houdt.
  • ... haliet negatieve energieën uit het fysieke lichaam verwijderd? Maar ook uit de fijnstoffelijke lichamen, oftewel de aura. Leg hiervoor een schaaltje met haliet tussen je voeten.