Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Sinds 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Gabbro: kenmerken en werking

gabbro schijfsteenGabbro schijfsteen (mystic merliniet)Gabbro is de naam van een groep dieptegesteenten, diep in de aarde gevormd. In het binnenste van de aarde is het gloeiend heet en zijn gesteentes vloeibaar. Dit 'magma' stijgt op en koelt af tegen de onderkant van de aardkorst. Daar stolt het gesteente. En daar kun je veel gabbro vinden, vooral in de oceanen. Gabbro komt aan het aardoppervlak door vulkanisme, aardbevingen en verwering.

Gabbro lijkt op basalt, maar heeft grovere korrels. Het is donkergrijs tot zwart, soms met donkerblauwe, donkergroene of wittige vlekken. Bij sommige gabbro zie je een iets andere kleur bij wijziging van de lichtinval (schillereffect).

Het gesteente bestaat vooral uit donkere pyroxenen en lichte veldspaten, en kan tal van andere mineralen bevatten. Verschillende vindplaatsen geven verschillende patronen en kleuren.

Gabbro wordt wegens zijn mysterieus zwarte of juist decoratief gevlekte uiterlijk graag gebruikt in de bouw. Je kunt gabbro aantreffen als gevelbekleding, en binnenshuis als vensterbank, aanrecht, tafelblad of tegelwerk. Kunstenaars kiezen vaak gabbro voor het maken van beelden.

Gabbro wordt ook wel blackstone of blizzardstone genoemd.
Grijsblauw gevlekte gabbro heet ook wel indigo gabbro of mystic merliniet (mystiek merliniet).
Gestreepte of gebandeerde gabbro worden gevonden in Montana (VS) en Zuid-Afrika.

De bijna geheel zwarte gabbro uit Zuid-Afrika wordt zwarte graniet of nero impala genoemd. Een geheel zwarte gabbro is de nero assoluto uit Zimbabwe. Deze zwarte variëteiten zie je veel op kerkhoven als grafsteen.

Gabbro kan flinke hoeveelheden metalen als ijzer, chroom, nikkel, kobalt, goud, zilver, platina, titanium en koper bevatten. Reden om gabbro ook als erts te winnen en verwerken.

Gabbro wordt nog niet zo lang in de edelsteentherapie gebruikt. Belangrijke helende effecten zijn verbetering van het immuunsysteem en heling van hart, bloedvaten en bloedsomloop. Het is de Steen van het Geduld.


Herkomst van de naam

gabbro bergkam op Skye, SchotlandBergkam met gabbro op Skye, Schotland (foto: Arpingstone/Wikimedia Commons)Gabbro is vernoemd naar het dorpje Gabbro in Toscane, Italië. De dorpsnaam is ontleend aan het Latijnse woord gabbro ('kaal, glad').

Blackstone is Engels voor 'zwarte steen'. De naam verwijst uiteraard naar zijn donkere uiterlijk.

Blizzardstone is Engels voor 'sneeuwstorm-steen', vanwege het gevlekte uiterlijk.

Het woord indigo in indigo gabbro slaat op de blauwige tinten die gabbro kan vertonen.

Mystic merliniet is een misleidende en verwarrende handelsnaam. Merlin is de Engelse naam voor Merlijn, de tovenaar en ziener van de legendarische middeleeuwse koning Arthur. Merliniet is een handelsnaam voor dendrietenchalcedoon. Met de toevoeging mystic ('mystiek, geheimzinnig') werd het een handelsnaam voor gabbro.

Nero impala komt van Italiaans nero ('zwart') en misschien van de Afrikaanse (zwartkop)impala, een soort antilope.

Nero assoluto komt van Italiaans en betekent 'absoluut zwart'.


Gabbro door de eeuwen heen

gabbro busto farao Amenemhat IIIBuste van farao Amenemhat III (ca. 1859-1813 v.Chr.) gemaakt van gabbro (foto: Metropolitan Museum)De term 'gabbro' werd al in de jaren 1760 gebruikt om een reeks verwante gesteentesoorten te benoemen die werden gevonden in de Apennijnen in Italië. De naam is ontleend aan het dorp Gabbro in Toscane. In 1809 beperkte de Duitse geoloog Christian Leopold von Buch (1774-1853) de naam gabbro tot de gesteentesoort die nog steeds de naam naam draagt.

Gabbro is al eeuwen in gebruik als bouwsteen en siersteen in de architectuur, en als materiaal om fraaie gebruiksvoorwerpen van te maken.

De oude Egyptenaren waardeerden de donkere, gepolijste gabbro enorm. Ze gebruikten gabbro graag voor mooie portretten en beelden van goden en koningen. Bij opgravingen zijn ook fraai gevormde gebruiksvoorwerpen van gabbro zoals schalen en kommen teruggevonden.

Ook in het oude India werd gabbro gebruikt om beelden van goden van te maken.

Gabbro wordt tegenwoordig gebruikt om asfalt voor autowegen stroever te maken.
Omdat gabbro weerbestendig is, is het ook heel geschikt voor tegels of stenen in de buitenlucht. Je ziet het dan ook gebruikt als siersteenbestrating of trapbekleding in tuinen en parken.


Gabbro en gezondheid

Spiritueel

gabbro doorboorde hangerDoorboorde hanger van gabbro* Gabbro hoort bij alle chakra's, wat je misschien niet zou verwachten op basis van zijn donkere kleur. Het is zijn chemische samenstelling met die dit veroorzaakt. Het bevat zowel aardende mineralen zoals magnetiet, bruine olivijn en ilmeniet, verheffende mineralen zoals veldspaat, als ook verbindende mineralen als muscoviet, groene olivijn en goud.
* Gabbro op het voorhoofdchakra helpt om een meditatie te verdiepen. Gabbro vergroot je paranormale gaven. Gabbro op het voorhoofdchakra kan helpen bij sjamanistische reizen. Het helpt beter te onthouden wat tijdens die reis is gebeurd en gezegd.
* Gabbro, als hanger gedragen op of net onder het keelchakra, verbetert je communicatie; het helpt je woorden beter te kiezen, dingen die je beter niet kunt zeggen binnen te houden. Ook helpt het om je lichaamstaal te laten overeenkomen met de strekking van je woorden.
* Gabbro op alle 7 hoofdchakra's lijnt je chakra's uit en vergroot je totale aura. Het helpt je ook om verbinding te maken met kennis en wijsheid uit ons collectieve onderbewustzijn.
* Een meditatie met gabbro kan oude emotionele en nog onverwerkte zaken naar boven brengen. Dit maakt het mogelijk om deze zaken met afstand te bekijken, en met de kennis van het heden een plaatsje te geven.
* Met gabbro kunnen ook beperkende overtuigingen en ongezonde relaties opgelost worden.
* Gabbro helpt om nieuwe inzichten en oude kennis en ervaring op een adequate manier te integreren. Een goede beschermsteen en inzichtsteen voor mensen die werken als therapeut in het alternatieve circuit.

Mentaal

gabbro wastafelWastafel van gabbro* Gabbro is een steen die de bloedsomloop in je hoofd sterk verbetert, en je helpt om beter en dieper na te denken. Het geeft nieuwe ideeën en inspiratie, versnelt je reactievermogen en maakt je ad rem en geestig.
* Het helpt je om zo nodig een pokerface te bewaren.
* Gabbro geeft geduld. Een goede steen voor ongeduldige mensen.
* Met deze steen in je hand, zul je merken dat je wensen en dromen niet altijd sporen met wat bij jou past en wat goed voor jou is. Je kunt nieuwe wensen en dromen formuleren die wél goed voor je zijn.
* Een van de beste stenen om bij je te hebben tijdens de overgang naar iets nieuws. Gabbro helpt om je te realiseren dat je niet alles altijd onder controle kunt hebben, en dat je het idee van controle rustig kunt loslaten. Alles komt wel goed.
* Ben je geneigd om steeds nieuwe dingen te proberen, zaken te starten en nooit af te maken? Gabbro is de steen van 'blijf-bij-je-plan'. Het maakt je vastberaden en helpt je de gekozen richting of project door te voeren en af te maken.
* Gabbro is de steen van Geduld en Tolerantie; de steen helpt je anderen te accepteren zoals ze zijn en geduld te hebben met hun hebbelijkheden en onhebbelijkheden.
* Heb je het idee dat anderen sterk op jou leunen, en dat je daarom steeds beslissingen voor anderen moet nemen? Met gabbro kun je dat loslaten.

Emotioneel

* Gabbro is aardend en troostend. Goed voor mensen die constant in hun hoofd zitten. Het helpt je om meer in het hier en nu te zijn.
* Een goede steen voor zeer gevoelige mensen die de emoties van anderen oppikken en daardoor uit balans kunnen raken.
* Gabbro ontdoet je aura van (emotionele) blokkades en helpt zodoende emotionele uitbarstingen en hysterie te verminderen of voorkomen.
* Mensen met een kort lontje, mensen die snel boos worden of snel hun geduld verliezen, hebben veel baat bij het dragen van een gabbro.
* Met gabbro lukt het je om sneller in actie te komen. Een fijne eigenschap voor mensen die moeite hebben om op tijd op afspraken te komen.

Fysiek

gabbro trommelstenenGetrommelde gabbro* De belangrijkste werking van gabbro is het versterken van het immuunsysteem. Heb je een virus of bacil onder de leden? Gabbro helpt je er sneller vanaf. Ook infecties genezen sneller met gabbro.
* Gabbro is koortsverlagend.
* Gabbro verlengt de levensduur van verschillende weefsels.
* Gabbro heeft een uitgesproken helende werking op hart en bloedsomloop. Klachten die voortkomen uit een verstoorde werking van hart of bloedsomloop verminderen met gabbro. Denk hierbij aan hoge of lage bloeddruk, koude handen of voeten, hartritmestoornissen.
* Gabbro versnelt de heling van zwakke fysieke plekken, vooral hart en vaten. Het is daarom een goede steen voor mensen die snel blauwe plekken krijgen.
* Gabbro reguleert de hartslag en optimaliseert de transport van zuurstof in het bloed.
* Hormoongerelateerde klachten zoals opvliegers verminderen met gabbro.
* Gabbro helpt je te ontspannen. Je geest wordt kalmer, je kunt beter inslapen en dieper slapen.
* De veldspaten in de gabbro zorgen voor een snellere genezing bij botbreuken, kneuzingen en verstuikingen.
* Last van elektrosmog? Probeer eens het effect van een gabbro tussen jou en de bron van de smog (computer, magnetron, open stopcontact e.d.).


Runen

De rune die bij de gabbro hoort, is de rune S Sól.
De S (Sól = zon, licht, mannelijke energie, bescherming) staat voor wilskracht en de kracht en energie om het juiste te doen. Dit is de rune van 'terug naar de basis', 'geen woorden maar daden'.

Gabbro en deze rune geven daadkracht en moed.

Sterrenbeelden

De gabbro hoort bij alle sterrenbeelden.


Fysische eigenschappen gabbro

brok gabbroRuw brok gabbro (foto: Mark Wilson/Wikimedia Commons)Gabbro is verwant met basalt (een uitvloeiingsgesteente), evenals met graniet (een dieptegesteente) en dioriet (een ganggesteente). Zie ook het artikel over de kringloop der stenen.

Gabbro is een groep dieptegesteenten, waaronder noriet, troctoliet, kentaliniet en eucriet. Door de langzame afkoeling van het gesteente zijn relatief grote kristallen ontstaan en heeft gabbro een duidelijk korrelig uiterlijk. Dit is een onderscheid met basalt, dat snel is afgekoeld en kleine kristallen heeft.

Samenstelling: variabel; 10-90% lichtgekleurde veldspaat met veel calcium (plagioklaas); 20-65% donkere mineralen zoals pyroxeen, olivijn en hoornblende.
Kan ook mineralen zoals magnetiet, biotiet, apatiet, chloriet, hercyniet, augiet, labradoriet, hyperstheen, ilmeniet, amfibolen, muscoviet en albiet bevatten.
Kan bovendien metalen bevatten zoals ijzer, chroom, nikkel, kobalt, goud, zilver, platina, koper.
Hardheid: 7, afhankelijk van de samenstelling zachter
Glans: dof, mat
Transparantie: ondoorzichtig
Breuk: brokkelig, schelpvormig
Splijtbaarheid: uitstekend
Dichtheid: 2,7 - 3
Kristalstelsel: geen


Weblinks