Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Sinds 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Eldariet: kenmerken en werking

eldariet trommelstenenEldariet trommelstenen Eldariet is de verzamelnaam voor twee soorten rhyoliet met een verschillende herkomst. De ene heeft een lichtere ondergrond met donkerder gekleurde ogen en komt uit Madagaskar. De andere heeft een donkere ondergrond met lichtere ogen en komt uit Mexico.

De eldariet uit Madagaskar is een bijzondere soort grijsgroen tot blauwgroen gesteente met donkere ogen. De ogen zijn omringd door ringen van lichter en donkerder groen.

In de handel wordt dit gesteente onder vele namen aangeboden. Naast eldariet vind je vaak de naam kabamba jaspis of kortweg kabamba, met tal van spellingsvarianten: kabam, kakaba, kambamba, kambaba, kabamby, cumbaba.

De eldariet uit Mexico is een donkergroene tot zwarte eldariet met lichtere groene ogen. Deze soort wordt aangeboden onder de naam nebulasteen of nebula jade. Ook zijn we de namen krokodilsteen en krokodil jaspis tegengekomen.

Zoek je op internet, dan zie je dat er veel verwarring over de namen bestaat. Mineralogisch onderzoek heeft bewezen dat nebulasteen en kabamba jaspis eenzelfde samenstelling hebben. Als overkoepelende naam kan het beste eldariet gebruikt worden.

Madagaskar is de vindplaats van heel veel mineralen. In dit land worden rhyolieten gevonden die op elke nieuwe vindplaats nieuwe kleuren en patronen vertonen. Eldariet wordt gevonden in centraal Madagaskar.

De namen kabamba jaspis of krokodil jaspis zijn onjuist. Stenen met oogpatronen worden vaak jaspis genoemd, zonder werkelijk jaspis te zijn. Daarom gebruiken we op deze website de naam eldariet.

Edelsteentherapeuten gebruiken eldariet graag om processen te versnellen en om te helpen ontspannen bij stressgerelateerde klachten.


Herkomst van de naam

eldariet bolEldariet bolEldariet is waarschijnlijk een fantasienaam. Eldar zijn feeën uit de boeken van de Engelse schrijver J.R.R. Tolkien (1892-1973).

De naam kabamba (met spellingsvarianten) is een vernoeming naar de Amerikaanse professor Pierre T. Kabamba (1955-2014), een ingenieur gespecialiseerd in de ruimtevaarttechniek.

De naam nebulasteen verwijst naar de lichte ogen die als een sterrennevel (Latijn nebula, 'nevel') op een donkere ondergrond zichtbaar zijn.

De naam krokodilsteen (of crocodile rock) is verzonnen omdat de steen enigszins lijkt op de huid van een krokodil (en omdat de naam doet denken aan het liedje 'Crocodile rock' van Elton John).


Eldariet door de eeuwen heen

De eldariet is als heelsteen nog maar kort in gebruik.

Vanwege zijn decoratieve uiterlijk is eldariet geliefd voor het maken van bollen, schalen, beeldjes en andere sierobjecten.


Eldariet en gezondheid

Spiritueel

eldariet detailEldariet van dichtbij* Eldariet werkt op alle chakra's, maar vooral op keelchakra, voorhoofdchakra en kruinchakra.
* Eldariet maakt je ervan bewust dat de mens een dualistisch wezen is, en dat dit onze kracht én onze zwakte is. Tijdens meditatie laat eldariet je inzien dat bij ogenschijnlijk grote tegenstellingen zoals die tussen man en vrouw, dag en nacht, groot en klein e.d., de eenheid toch groter is dan de verschillen.
* Eldariet laat uiterlijke stoerheid en innerlijke onzekerheid integreren tot een harmonieuze persoonlijkheid.
* Eldariet versterkt het doorzettingsvermogen, de vitaliteit en de levenskracht.
* Eldariet maakt flexibel en veerkrachtig.
* Eldariet helpt je met geestelijke en spirituele groei. De steen maakt je bewust van de kennis die je graag wilt hebben, en helpt je te vinden waar je die kennis kunt halen.

Mentaal

* Eldariet maakt je bewust van je hele persoon, met zijn goede en minder goede kanten. Eldariet maakt je ervan bewust dat je minder leuke kanten hebt, maar dat dit niet erg is. Dit minder leuke is maar een klein aspect van jou. En door hiervan bewust worden, kun je er wat aan doen.
* Eldariet helpt druk van de omgeving beter te weerstaan, en je eigen weg te gaan.

Emotioneel

* Als je last hebt van angsten en fobieën, kan eldariet je helpen deze te overwinnen.
* Eldariet is een fijne steen om je tegen negatieve invloeden te beschermen.
* Eldariet laat angsten, twijfels en zorgen verdwijnen.

Fysiek

* Eldariet verbetert de kwaliteit van huid en slijmvliezen en heelt deze. Droge lippen, schrale huid, droge slijmvliezen in neus, keel of mond? Gebruik eldariet als hanger en eldarietwater om te drinken.
eldariet hangerEldariet hanger * Ook bij keelklachten en longklachten kan de eldariet goed diensten bewijzen. Draag hiervoor een hangertje van eldariet in het kuiltje onder de keel.
* Zweet je te veel of juist te weinig? Eldariet herstelt de werking en vochtbalans van de zweetklieren.
* Eldariet verbetert en heelt de vaten. Dit werkt positief op de bloedsomloop en de lymfe-omloop.
* De werking van blaas en nieren verbetert als je een eldariet draagt. Het uitplassen verbetert, en de bekkenbodem wordt versterkt.
* Eldariet werkt ontspannend, vermindert verkrampingen en spierspanning. Ontspant vooral kaken, nek en schouders. Het is daardoor een heel prettige steen om te dragen bij stress en druk.
* Voor mensen met de ziekte van Parkinson helpt de eldariet fijn in combinatie met een rhodochrosiet. Deze combinatie vermindert het trillen en bibberen.
* Eldariet heelt zeer diep, en kan cellen tot op DNA-niveau herstellen. Hiervoor moet je de steen wel langdurig dragen.
* Eldariet geeft energie om door te gaan in tijden van stress.


Symbolen

Eldariet hoort bij het sterrenbeeld Maagd.
De runen die bij de eldariet horen, zijn de runeA Áse en de rune Elgr Elgr.
De A (Áse = God; creatieve energie, spirituele groei) staat voor onze verbondenheid met het Goddelijke en de Bron. Met de eldariet kan tijdens een meditatie de verbondenheid met de wereld voordat de mens er was.
De z/R (Elgr = gewei van eland; verdediging, ademruimte) is bekend als vredesteken. Dit teken helpt je jezelf te zijn en te blijven, ook onder moeilijke omstandigheden.

Deze twee runen corresponderen met de A en de Z van ons huidige alfabet, en staan voor dualiteit die tot eenheid wordt. Eldariet is een steen die tegenstellingen verenigt, zaken in beweging en soms zelfs in een stroomversnelling brengt.


Fysische eigenschappen eldariet

Eldariet bestaat als gesteente uit meerdere mineralen, waarvan kwarts de hoofdmoot vormt.

De steen is grijsgroen tot zwartgroen door sporen en kleine stukjes aegirien en riebeckietnaaldjes.

eldarietEldarietHet bevat ook sporen van een veelheid aan andere mineralen. Zo kan je er cristobalieten (de lichtgekleurde oogjes) in vinden, lichtgekleurde veldspaten (vaak albiet), donkergekleurde amfibool-ogen, hematiet/goethiet, rutielnaaldjes, sanidien en meer.

Sommige websites noemen de kabamba jaspis een variëteit van stromatoliet, of sedimentaire chalcedoon met fossielen. Dit is echter onjuist.
Bekijk je eldariet onder een microscoop, dan blijkt zijn ware aard. Het is kwarts met alkali veldspaten, en vertoont ogen en holtes met minikristalletjes. Het is dan ook rhyoliet, een uitvloeiingsgesteente, ontstaan door kristallisatie van zeer dunne magma.

Doorsnee rhyoliet bevat vaak biotiet en hoornblende. Deze komen ook wel voor in eldariet, maar in zeer kleine hoeveelheden.

Samenstelling: SiO2 (kwarts) + NaFe3+Si2O6 (aegerien) +
Na2Fe2+3Fe3+2(Si8O22)(OH)2 (riebeckiet) + (Ca, K, Na)[AlSi3O8]
(veldspaat) + Al, Ca, F, Fe, K, Mn, Mg, Na, O, Ti
Hardheid: 6,5 - 7
Glans: mat, glasglans
Transparantie: ondoorschijnend
Breuk: ruw, schelpvormig
Splijtbaarheid: onduidelijk
Dichtheid: 2,5 - 2,9
Kristalstelsel: geen


Weblinks

 • Op commerciële websites vind je volop eldariet, maar betrouwbare mineralogische informatie is nauwelijks aanwezig op internet.
 • De Engelse mineralenwebsite Mindat biedt een mineralogisch overzicht van rhyoliet, die steensoort waartoe eldariet behoort.
 • Zie ook de Semoea-pagina over rhyoliet.

 

Wist je dat...

 • ... eldariet vaak een soort ogenjaspis genoemd wordt? Het is in werkelijkheid geen echte jaspis, maar een soort kwarts.
 • ... als je tussen 4 ruwe brokken eldariet gaat zitten, je dan heerlijk kalm wordt en je spieren lekker ontspant? Zet de eldarieten ongeveer bij je stoelpoten, maar wel zo dat je voeten ertussen passen.
 • ... eldariet goed helpt als je vaak akelige dromen of nachtmerries hebt? Leg hiervoor een eldariet onder je kussen.
 • ... eldariet een aardende en beschermende steen is?
 • ... eldariet je ademhaling kan verbeteren? Mensen met een hoge ademhaling gaan met eldariet vaak over op buikademhaling. Dat is rustgevend.
 • ... eldariet je chakra's opschoont en netjes uitlijnt?
 • ... meditatie met eldariet je kan terugbrengen naar tijden voordat de mens op aarde rondliep?
 • ... eldariet bij de engel Nadiël hoort? Nadiël is de Engel van de Steenbok, maar ook de engel van de vastberadenheid en het doorzettingsvermogen.
 • ... eldariet kan helpen om bepaalde processen te versnellen? Op zoek naar een nieuw huis, een nieuwe baan? Stop een eldariet in je broekzak als je huizen gaat bekijken of gaat solliciteren.