Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Sinds 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Diopsiet: kenmerken en werking

chroomdiopsietTransparante chroomdiopsiet Diopsiet is een dieptegesteente dat op veel plaatsen in de wereld gevonden kan worden. Afhankelijk van de vindplaats verschillen de kleuren en kleurnuances.

De meest voorkomende kleuren zijn kleurloos, wit, geel en allerlei tinten groen: licht tot donkergroen, flessengroen, smaragdgroen, groenzwart. Kleuren zoals blauw, grijs en zwart zijn echter ook mogelijk.

De meest gewilde diopsiet is de smaragdgroene tot donkergroene variëteit die met een bepaalde slijping (rond of cabochon) een mooie vierpuntige ster vertoont (sterdiopsiet). De zwarte sterdiopsiet (blackstar) komt uit India.
De zeldzame violetblauwe diopsiet (violaan) komt uit Italië.
De smaragdgroene chroomdiopsiet wordt gevonden in Myanmar, Siberië, Zuid-Afrika en Pakistan.

Soms vertoont diopsiet een kattenoogeffect.

Edelsteentherapeuten gebruiken diopsiet graag bij problemen met de waterhuishouding van je lichaam. Bij kwalen als vocht vasthouden, moeilijk plassen en blaasontsteking is de diopsiet een zeer effectieve steen.


Herkomst van de naam

De naam kent drie mogelijke spellingen: diopsiet, diopside en diopsied. Ze zijn afgeleid van de Griekse woorden dis ('dubbel') en opsis ('zien'), dus 'dubbelzien, dubbelverschijning'. Het kristal wordt zo genoemd omdat de kristaltop niet symmetrisch is: de ene kant bestaat uit een groot vlak, de andere uit meerdere kleine vlakken.

De naam violaan (Engels: violane) voor de zeldzame violetblauwe diopsiet is ontleend aan Latijn viola ('viooltje').

De naam chroomdiopsiet verwijst uiteraard naar de grote hoeveelheid ingesloten chroom bij deze donkergroene tot smaragdgroene diopsietsoort. De naam chroom komt van Grieks chroma ('kleur').

ruwe diopsietRuwe diopsiet

Diopsiet door de eeuwen heen

De oude Grieken (ca. 800-250 v.Chr.) geloofden dat sterdiopsieten sterretjes zijn die uit de hemel waren gevallen, en daarbij in stenen zijn veranderd. Door hun herinnering aan de nachtelijke hemel hebben de stenen hun sterrenglans bewaard.

Diopsiet werd rond 1800 voor het eerst ontdekt en beschreven door de Braziliaanse natuuronderzoeker José Bonifácio de Andrada (1763-1838). Hij noemde het cocoliet. Later werd ontdekt dat cocoliet identiek was met de diopsiet die in 1806 werd beschreven door de Franse mineraloog René-Just Haüy (1743-1822). Daarop werd de naam cocoliet geschrapt.

In de jaren tachtig van de 20e eeuw is het silceram uitgevonden. Dat is een veelbelovend soort glas-keramiek met als basis diopsiet. Het is een zeer sterk en stabiel product dat bestand is tegen hoge druk en hoge temperaturen. Het kan gebruikt worden voor het insluiten van gevaarlijke biomaterialen en nucleair afval.


Diopsiet en gezondheid

Spiritueel

* Diopsiet hoort bij het heiligbeenchakra en het navelchakra. Diopsiet op je voorhoofdchakra versterkt je intuïtie. Sterdiopsiet op voorhoofdchakra en hartchakra versterkt de verbinding tussen deze twee. Dit brengt licht in je systeem en versterkt je spirituele vermogens. Diopsiet op het voorhoofdchakra bevrijdt je van jeugdtrauma's. Diopsiet op het navelpunt helpt je in je kracht te staan.
* Zwarte diopsiet wordt vooral gebruikt voor aarding en de connectie met Moeder Aarde.
* Groene diopsiet wordt vooral gebruikt voor heling van het hart, en de connectie tussen hartchakra en basischakra.
* Lichtgekleurde diopsiet wordt vooral gebruikt voor de heling en versterking van de band tussen heiligbeenchakra en hartchakra.
* Diopsiet helpt je om onbevooroordeeld naar gebeurtenissen te kijken. De steen helpt je om jezelf en anderen te vergeven voor gemaakte fouten.
* Diopsiet verbindt het hogere en het lagere zelf. Het is een steen die je met beide voeten op aarde zet, en tegelijk je spirituele groei stimuleert. Het stimuleert meer van het hier en nu te genieten.sterdiopsietZwarte sterdiopsiet

Mentaal

* Diopsiet stimuleert je die dingen te doen om je vitaal en krachtig te voelen.
* Diopsiet en sterdiopsiet helpen je in te zien dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden. Dat je met je eigen gedrag jezelf kunt ziek maken én jezelf kunt helen.
* Diopsiet helpt je een gezonde balans te vinden in werken met het hoofd en met je lijf. De steen haalt je uit je hoofd. Daardoor kun je zorgen en problemen beter loslaten. Door een gezondere mentale instelling is het mogelijk fysieke klachten te verlichten.

Emotioneel

* Stemmingswisselingen door gebeurtenissen in het verleden worden minder heftig met diopsiet. Ook emotionele uitbarstingen door onverwerkte zaken uit het verleden worden minder.
* Diopsiet geeft tevredenheid, harmonie en levensvreugde.
* Diopsiet beschermt tegen negatieve invloeden en valse vrienden.
* Diopsiet bevordert vriendschap en vrede. Met een diopsiet is het gemakkelijker om een ruzie bij te leggen en oude geschillen te vergeten.
* Diopsiet is een zeer prettige steen om te dragen in tijden van stress.

Fysiek

blauwe diopsietRots gekleurd door blauwe diopsiet (foto James St. John) * Diopsiet heeft een sterk effect op nieren, blaas, urinewegen, urinesamenstelling en urinelozing. Het is steen bij klachten aan de waterhuishouding in je lichaam. Bij een dreigende blaasontsteking kan diopsiet, bij voldoende drinken, ervoor zorgen dat die ontsteking niet doorzet. De groene diopsiet kan gebruikt worden bij de behandeling van de doorgebroken blaasontsteking.
* Diopsiet is een fijne ondersteuning als je plaspillen gebruikt. Ook dan dien je wel voldoende te drinken. Komt er bij het plassen geen krachtige straal? Tijdelijk drinken van diopsietwater kan voor verbetering zorgen.
* Diopsiet stimuleert de wateropname van de dikke darm, wat een betere stoelgang oplevert.
* Diopsiet, en vooral zwarte diopsiet en sterdiopsiet, heeft een helend effect op de werking van hersenen en zenuwen. De overdracht van zenuwprikkels wordt beter.
* Diopsiet stimuleert de werking van hart en bloedvaten, en zorgt voor een optimale verhouding van rode en witte bloedlichaampjes in het bloed. Diopsiet, en vooral zwarte diopsiet, werkt hierdoor helend bij lymfatische leukemie.
gefacetteerde diopsietGefacetteerde diopsiet uit Madagaskar. Lengte: 1 cm. (foto: Didier Descouens) * Daarnaast regelt diopsiet ook de stollingsfactoren in het bloed. De steen optimaliseert het aantal bloedplaatjes, verbetert vorm en structuur van de bloedcellen, en zorgt voor een goede vloeibaarheid.
* Diopsiet helpt de resteffecten van langdurige verslavingen, zoals roken, uit je lichaam te werken.
* Dankzij de verbeterde bloedkwaliteit verbetert ook de mineralenhuishouding. Ook de opname van voedingsstoffen uit voedsel verbetert. Dit geeft meer energie.
* Dankzij het regelmatig drinken van diopsietwater wordt de vitamine C-huishouding in het lichaam geharmoniseerd. Gebrekverschijnselen, zoals bloedend tandvlees, verdwijnen.
* Diopsiet, en vooral sterdiopsiet, brengt de hormoonhuishouding in balans. Diopsiet werkt in op de bijnieren en de bijnierschors.
* Vrouwen in de menopauze hebben minder last van vocht vasthouden, stemmingswisselingen en opvliegers als ze een hangertje van diopsiet dragen. Vooral de sterdiopsiet werkt goed in dit soort situaties.
* Diopsiet bevordert een gezonde spierspanning.
* Groene diopsiet verbetert de zuur-basebalans in het lichaam. Dat is gunstig voor klachten als reuma en jicht.
* Bij kankersoorten gerelateerd aan bloed, zoals leukemie, kan diopsiet de reguliere therapie ondersteunen.Symbolen

Diopsiet hoort bij het sterrenbeeld Schorpioen.
De runen die bij de diopsiet horen, zijn de runeT Týr en de runeB Bjarkan.
De T (Týr = god van de oorlogsstrategie) staat voor rechtvaardigheid, rechtlijnigheid, vaderfiguur, mannelijke aspecten).
De B (Bjarkan = berk, moedergodin, moederfiguur) staat voor creativiteit, vrouwelijke aspecten.

De diopsiet staat voor balans tussen uitersten.


Fysische eigenschappen diopsiet

Het asterisme (sterachtig lichteffect) van sommige diopsiet wordt veroorzaakt door ingesloten rutielnaaldjes. De vezelige structuur is verantwoordelijk voor het kattenoogeffect (spleetvormig lichteffect).

diopsiet trommelstenenDiopsiet trommelstenenZuivere diopsiet is kleurloos en bestaat uit de elementen calcium, magnesium, silicium en zuurstof. Meestal is het magnesium echter deels vervangen door ijzer of (soms) mangaan.

Het ijzer geeft allerlei tinten groen. Ingesloten sporen chroom en vanadium geven de mooie smaragdgroene kleur. Sporen mangaan maken blauw.

Samenstelling: CaMg[Si2O6] + Cr, F, Fe, Mn, Na, Ti, V, Zn
Hardheid: 5 - 6,5
Glans: glasglans
Transparantie: doorzichtig, doorschijnend, ondoorschijnend
Breuk: schelpvormig, ruw
Splijtbaarheid: goed
Dichtheid: 3,22 - 3,4
Kristalstelsel: monoklien


Weblinks

 

Wist je dat...

  • ... diopsiet dankzij de uiteenlopende kleuren, samenstelling en herkomst gezegend is met tal van namen? Zo is er de chroomhoudende chroomdiopsiet, de fluorhoudende mansjöiet, en de natriumhoudende trachyaugiet. Verder heet diopsiet met vanadium lawrowiet of vanadinaugiet. Violetblauwe diopsiet met sporen mangaan uit Italië heet violaan.
  • ... Johannseniet de naam is voor grijze, groene, bruine tot zwarte diopsiet met mangaan? Zwarte sterdiopsiet heet blackstar. Roodbruine, bruine of bronskleurige diopsiet heet diallaag, en de bruinzwarte diopsiet heet schefferiet.
  • ... de mooiste kwaliteit chroomdiopsiet uit Siberië komt? Deze heet dan ook wel misleidend Siberische smaragd.
  • ... lapis lazuli soms ingesloten diopsiet bevat?
  • ... diopsiet tot de pyroxenen hoort? Dit is een grote familie dieptegesteenten die gevormd zijn onder hoge druk en temperatuur. Diopsiet ontstaat meestal bij een metamorfose waarbij magnesiumrijke en kalkrijke afzettingen (zoals kalksteen, mergel) met elkaar in contact komen en inklinken.
  • ... de energie van de diopsiet een aantal Bachremedies versterkt? Dat zijn de remedies Hornbeam (lusteloosheid, vermoeidheid), Wild Rose (apathie), Olive (geestelijke en lichamelijke oververmoeidheid), White Chestnut Bud (hardleers), Heather (hypochondrie) en Star of Bethlehem (shock).
  • ... er een homeopatisch middel bestaat met de naam Diopside? Dit wordt ingezet bij kalkgebrek, krampachtige aandoeningen, en botontkalking bij jonge patiënten.
  • ... diopsiet de aura reinigt en de chakra's harmoniseert? Het zorgt voor doorbreking van een patroon waarin iemand voortdurend herhaalt hoe dom/waardeloos hij is. De steeds herhaalde woorden zullen bewaarheid worden en zich vastzetten op celniveau. Diopsiet verwijdert dit soort zelfprogrammering, en vormt een krachtige bescherming tegen negatieve invloeden van buiten.