Diamant: kenmerken en werking
Eigenschappen
Kleur: kleurloos, gelig tot diepgeel, bruin, zwart, blauw, groen, rood, roze, champagne, cognac-bruin, lila
Samenstelling: C + (N, Al, Ca, Cr, Fe, Mg, Mn, Si, Sr, Ti)
Hardheid: 10
Glans: diamant, vettig
Transparantie: doorzichtig tot ondoorzichtig
Breuk: schelpvormig tot splinterig
Splijtbaarheid: goed
Dichtheid: 3,47 - 3,55
Kristalstelsel: kubisch
De diamant is een van de meest tot de verbeelding sprekende edelstenen. Iedereen heeft wel een beeld voor ogen bij de diamant. Diamant is een transparante, sprankelende en kleurenschietende steen - of hij nu groot is of klein, wit is of een kleurtje heeft.
Diamant is pure koolstof. Het is het hardste natuurlijke mineraal dat bekend is.
Diamant wordt al eeuwen begeerd en verwerkt in kroonjuwelen, trouwringen en prachtige sieraden. Vanwege zijn natuurlijke hardheid en fonkelend kleurenspel wordt de waterheldere diamant de edelste der edelstenen genoemd, de 'koningin der edelstenen'.
De schoonheid van diamant komt het beste tot zijn recht als de diamant goed gefacetteerd is. De meeste beroemde diamanten zijn sprankelend kleurloos wit en gefacetteerd.
Als er licht doorheen valt, werkt diamant als een prisma: wit licht breekt in de kleuren van de regenboog. Bij een gefacetteerde diamant wordt het gesplitste licht ook nog eens in de steen zelf een aantal keren op de slijpvlakken weerkaatst. Dat resulteert in een prachtig kleurenspel dat ook wel 'vuur' of 'spel' wordt genoemd.
In dichterlijke context wordt diamant soms adamant genoemd. Soms wordt diamant briljant genoemd.
Het meest begeerd zijn de volmaakt kleurloze diamanten. Het merendeel van de diamanten zijn echter een beetje geel. Zeldzamer zijn de roze en blauwe diamant, en het allerzeldzaamst is rode diamant. Ook bruin, zwart, champagne en (heel soms) lila komen voor.
De meest gevonden diamantjes zijn klein, tot een half karaat ( tot circa 5,4 mm lang). Steentjes van meer dan twee karaat (meer dan 8,8 mm lang) zijn zeldzaam.
Omdat diamant een kostbare edelsteen is, noemen handelaren andere geslepen stenen ook graag ‘diamant’, om zo kopers een hogere prijs uit de zak te kloppen. Voorbeelden zijn de bergkristal (Alençon diamant, Herkimer diamant, Lochemse diamant, Zwitserse diamant), de hematiet (Alaska zwarte diamant), zirkoon (Ceylondiamant, Matara Diamant) en topaas (Saksische Diamant).
Er zijn ook veel imitatie-diamanten op de markt. Om er een paar te noemen: strass, loodglas, moissaniet, strontiumtitanaat en kubisch zirkonia.
Er worden grote hoeveelheden diamant gewonnen. Weliswaar is diamant vrij zeldzaam, maar op de plekken waar hij gevonden wordt, komt hij meestal overvloedig voor. Toch is niet elke vindplaats even rijk bedeeld. Het is niet altijd economisch verantwoord om tot ontginning over te gaan.
Slechts een fractie van de gewonnen diamant wordt geslepen en tot sieraad verwerkt. Verreweg de meeste diamanten worden verwerkt als balas (Spaans voor 'kogels', vanwege de ronde vorm) of boort (poedervormig diamantafval, gebruikt bij het slijpen van diamanten). Dit type diamant is klein, van lage kwaliteit en wordt in de industrie gebruikt als polijst-, schuur- of slijpmiddel om zagen, beitels, boren en messen langer scherp te houden.
Tegenwoordig is het, vooral in Amerika, heel normaal om bij een verloving je aanstaande een ring met een diamant te schenken. Deze 'traditie' is een slimme marketingtruc van De Beers, een grote internationaal opererende Zuid-Afrikaans-Britse diamantencorporatie. In 1947 werd met de slogan 'A diamond is forever' deze trend in het leven geroepen.
Diamant is de nationale steen van India, Nederland en Zuid-Afrika.
De aanbod op de diamantmarkt van nieuwe stenen met edelsteenkwaliteit wordt door de diamantbedrijven beperkt. De prijzen worden zo kunstmatig hoog gehouden.
Natuurlijke diamanten in mooie slijpsels worden vooral als belegging gezien. Wat een beetje jammer is; genieten van een mooie diamant is lastig als deze in een kluis wordt opgesloten. Gelukkig zijn veel diamanten in musea te bewonderen, in kronen, tiara's, kettingen, ringen en nog veel meer.
Diamant wordt gezien als het symbool van volmaaktheid en perfectie, vaak ook van zuiverheid en onkwetsbaarheid.
In de edelsteentherapie wordt diamant niet vaak gebruikt. En áls de diamant wordt gekozen, wordt hij meestal ingezet voor klachten aan hoofd en hersenen. Te denken valt aan concentratieproblemen, geheugenverlies, oogklachten, gehoorklachten, evenwichtsstoornissen, duizeligheid en epilepsie.
Daarbij worden bij voorkeur ruwe, ongezette steentje tot een halve karaat (circa 0,5 cm) gebruikt. Vanuit praktisch oogpunt kun je de piepkleine steentjes toch gezet in een ringetje of oorbel gebruiken.
Kleurloze diamant versterkt de werking van andere edelstenen, net als bergkristal.
De steen is ook een aanrader voor vrouwen in door mannen gedomineerde takken van het bedrijfsleven; diamant helpt de vrouwen om zich beter te kunnen handhaven tussen de mannen.
Herkomst van de naam
De naam diamant komt van Grieks adamas, dat 'onoverwinnelijk' betekent. Dit in verband met zijn grote hardheid en duurzaamheid.
De naam adamant komt ook van Grieks adamas, 'onoverwinnelijk'.
Briljant komt van Frans briller ('schitteren'), brillant ('schitterend'). Het is eigenlijk geen soortnaam voor een mineraal, maar een manier van slijpen. De klassieke briljant heeft een ronde vorm met 58 facetten, waarvan 33 aan de bovenzijde en 25 aan de onderzijde.
Diamant door de eeuwen heen
Het mineraal diamant is heel oud: De meeste natuurlijke diamanten zijn tientallen miljoenen tot 300 miljoen jaar geleden gevormd. De oudste diamanten zijn zelfs 1 tot 4 miljard jaar oud.
De meeste diamanten zijn op een diepte van 150-250 km gevormd in de aardmantel, uit pure koolstof dat onder zeer hoge druk en temperatuur samengeperst werd. Vele miljoenen jaren later werden de diamanten door vulkaanuitbarstingen naar de oppervlakte gebracht. Ze werden afgezet in stollingsgesteenten die bekend staan als kimberlieten en lamproieten.
Diamanten worden daarom in vulkanisch gebied gevonden. Ze komen eveneens voor in rivierbeddingen, door verwering ontdaan van alle zachtere gesteenten waarin ze oorspronkelijk zaten. Ook zijn er extreem kleine nano-diamanten (0,000 000 001 mm) gevonden in meteorieten.
In het China werd diamant al 4000 jaar v.Chr. gebruikt om te slijpen en polijsten. Er zijn ceremoniële stenen bijlen uit 2500 v.Chr. gevonden die met diamant zijn gepolijst. Dergelijke bijlen waren symbool voor rechtvaardigheid, doortastendheid en moed.
In India zijn diamanten minstens 3000 jaar bekend, en zeer waarschijnlijk al rond 4000 v.Chr., als siersteen en als werktuig. Uit onderzoek op kralen van 500 v.Chr. is gebleken dat toen al diamant is gebruikt om de gaatjes te boren.
De oudst bekende beschreven diamantvondsten uit India stammen uit de 4e eeuw v.Chr. Een uit die tijd stammende diamant is de Koh-I-Noor ('Berg van Licht'). Deze werd reeds genoemd in de Mahabharata, een tussen de 4e eeuw v.Chr. en 3e eeuw n.Chr samengesteld heldendicht. Deze steen zou dan toch minstens 2400 jaar onder de mensen zijn.
Oude Indiase sjahs en koningen droegen graag een diamant als talisman bij zich. Diamant zou allerlei magische werkingen hebben en de belangrijkste daarvan was beschermend.
In de oud-Indiase geneeskunde ayurveda speelt diamant een belangrijke rol. De steen zou epilepsie, verlamming, krankzinnigheid en hernia voorkomen. Hij vitaliseert, verjongt en voorkomt vroegtijdige ouderdom. Hij werkt als afrodisiacum en voorkomt zwakte van zaad en geest, is goed tegen hart- en vaatziekten en nog veel meer, aldus de ayurveda.
De diamanten die het oude Griekenland en het Romeinse rijk bereikten, kwamen vermoedelijk via de zijderoute vanuit het Verre Oosten naar Europa. De meeste diamanten echter kwamen pas naar Europa tijdens de kruistochten (tussen 1095 en 1291).
De Griekse geleerde Theophrastus (371-287 v.Chr.) beschreef diamant al als een van de stenen die hard genoeg zijn om een inscriptie te maken in kwarts of andere harde stenen die als zegelsteen kunnen dienen. Hij deed dit in zijn boek Peri ton lithon biblion ('Boek over de stenen').
De Romeinse astroloog en schrijver Marcus Manilius (1e eeuw) noemt de diamant in zijn boek Astronomica ('Sterrenkunde') in een astrologische context. "Reeds verstommen de oorlogen opdat de overwonnen onenigheid wordt gebonden in eeuwige ketens van diamant".
De Romeinse wetenschapper Plinius de Oudere (23-79 n.Chr.) vertelt dat diamant zó hard is, dat hij alleen verwerkt kan worden indien eerst geweekt in het bloed van een geitenbok. Anders breekt de diamant aambeeld en hamer in stukken. Diamant wordt in de Romeinse tijd gebruikt om andere stenen te snijden, te graveren en te polijsten. Medisch gezien zou de diamant vergif neutraliseren, een delirium beëindigen en de onrustige geest kalmeren.
De Perzische geleerde Abu al Biruni (973-1048) begon zijn boek over edelstenen met de beschrijving van diamant, omdat deze de koning is van alle andere edelstenen. Vervolgens beschrijft hij hoe diamant onderscheiden kan worden van andere, vergelijkbare edelstenen.
De Venetiaanse handelaar en ontdekkingsreiziger Marco Polo (1254-1324) reisde tussen 1271 en 1295 voor het eerst langs de zijderoute naar het Verre Oosten. Hij bracht onder andere diamanten uit India mee naar huis. Daarna reisde hij nog een paar keer op en neer. In Venetië werden daarom al kort na 1330 diamanten geslepen en verhandeld. Het duurde niet lang voordat er in Parijs, Antwerpen, Londen en Amsterdam diamantslijperijen werden gevestigd.
Lange tijd werd de diamant als ruwe steen gedragen. Pas in de 13e eeuw wordt ontdekt dat een diamant met een andere diamant te slijpen en te klieven is. In het begin wil men daar niet aan, omdat het de magische krachten van diamant zou aantasten. De weerstand duurde echter niet lang, omdat de stenen aan schoonheid en vuur winnen door ze wel te slijpen.
Het slijpen was moeizaam handwerk - tot Lodewyk van Bercken uit Brugge in 1456 de draaiende schijf uitvond, waarmee perfect symmetrisch facetteren een stuk gemakkelijker werd. In 1475 vond hij zo het peervormige brioletteslijpsel uit.
Voor Karel de Stoute, zijn patroon, sleep Lodewyk van Bercken zo onder andere de diamanten Florentiner en Sancy. Hierdoor werden diamanten ook interessant voor andere koningen en edelen.
In de 15e eeuw en de renaissance werd de diamant steeds meer gewaardeerd als prestige-object. Diamant werd verwerkt in kronen, sieraden en kleding. De verschillende stijlen en technieken van diamantslijpen werden in de loop van de volgende eeuwen geleidelijk ontwikkeld.
Omzwervingen van een beroemde diamant
Veel beroemde diamanten uit de geschiedenis waren in handen van koningen, keizers en edellieden. Ze hebben allemaal een woelig verleden, waarbij ze vele malen van eigenaar wisselden.
Een voorbeeld is de Sancy, een zeer lichtgele diamant, genoemd naar een van zijn eigenaren, diplomaat en edelstenenverzamelaar Nicolas de Harlay, heer van Sancy (1546-1629).
Ooit heette deze steen Balle de Flandres, 'de Vlaamse bal'. De steen maakte deel uit van de bruidsschat van gravin Valentina Visconti (1371-1408) toen ze in 1398 trouwde met Lodewijk I, hertog van Orléans (de jongere broer van koning Karel VI van Frankrijk).
Deze diamant heeft veel eigenaren gehad, onder wie Karel de Stoute, hertog van Bourgondië (1433-1477), koning Manuel I van Portugal, koning Hendrik III van Frankrijk, koning James VI van Schotland, koning Karel I van Engeland, Ierland en Schotland, kardinaal Mazarin en de Russische graaf Paul Nikolaievich Demidov.
Uiteindelijk is de steen na nog wat omzwervingen verkocht aan het Louvre in Parijs, waar hij nu te bewonderen is.
Meer informatie op de Wikipedia: Sancy
Tot aan de 18e eeuw werden diamanten alleen in India gevonden. Hier komen dan ook de meeste bekende historische diamanten vandaan als de Sancy, Koh-I-Noor, de Nassak en de Sjah vandaan. Indiase diamanten werden in rivierbeddingen gevonden.
Pas vanaf begin 18e eeuw werden diamanten ook buiten India gevonden, eerst in 1714 in de Portugese kolonie Brazilië. Dat kwam goed uit, want de Indiase vindplaatsen begonnen uitgeput te raken.
De Braziliaanse diamanten werden door de Europese markt beschouwd als inferieur aan de Indiase. Dat waren ze absoluut niet, en dus vervoerden de Portugese handelaars de goedkope Zuid-Amerikaanse diamanten naar India om ze daar met een mooie winst als Indiase stenen te verkopen.
In 1800 werden er ook diamanten in Zuid-Afrika gevonden. Omdat de bron van de diamanten aanvankelijk onbekend was, duurde het even voor de diamantkoorts hier toesloeg. In 1866 werd er de eerste grote diamant gevonden, de steen die als Eureka bekend geworden is. Pas in 1871 volgde de eerste van drie diamant rushes in Zuid-Afrika (de andere waren in 1908 en in de jaren 1990).
Dankzij onderzoek werd duidelijk dat vulkanische kraterpijpen van kimberliet (of een variëteit daarvan) diamanten voortbrengen. Dit leidde ertoe dat Zuid-Afrika een belangrijke positie kon innemen in de diamantmarkt, vooral nadat de vindplaatsen in Brazilië uitgeput waren geraakt.
Ondertussen is Zuid-Afrika zijn leidende positie grotendeels kwijt, door vondsten in andere landen en andere continenten. In de 19e eeuw werd al diamant gevonden in Rusland en Australië. Eind 20e eeuw werd ook Canada diamant gevonden. Tegenwoordig wordt diamant op alle continenten gevonden, zelfs op Antarctica (in meteorieten!). In Afrika zijn Angola, Botswana, Zimbabwe en Congo-Kinshasa belangrijke vindplaatsen. In Europa wordt diamant gevonden in Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland, Bulgarije, Tsjechië, Spanje, Oostenrijk en Oekraïne.
Vanaf 1955 wordt diamant ook veel synthetisch vervaardigd. Deze diamanten worden door allerlei industrieën gebruikt, maar worden ook steeds populairder voor sieraden.
Diamant en gezondheid
Vrijwel kleurloze diamant versterkt de werking van andere edelstenen.
Spiritueel
* Meditatie met diamant op het voorhoofdchakra ondersteunt en vergroot je helderziendheid. Dit geeft je zo ook meer inzicht in jezelf, je eigen doelen en motivatie.
* Diamant op het hartchakra helpt je te handelen vanuit je hart.
* Het dragen van diamant helpt je authentiek en jezelf te blijven. Dit geeft uiteindelijk ook een gevoel van ultieme vrijheid.
* Diamant maakt je zuiverder en liefdevoller, en tegelijkertijd ook krachtiger, evenwichtiger en zelfstandiger.
* Onderlinge verhoudingen worden evenwichtiger en harmonieuzer met de diamant. Niet alleen binnen een huwelijk, maar ook op het werk.
* Ga je met een diamant door de aura en langs de chakra’s, dan wordt de aanwezige energie herschikt, worden beschadigingen geheeld en de chakra’s op één lijn gebracht.
* Gele diamant versterkt de zonnevlecht en geeft meer geduld voor/met andere mensen.
* Blauwe diamant versterkt het keelchakra en geeft meer wilskracht en inspiratie.
* Groene diamant versterkt het hartchakra en ondersteunt je gezondheid en vitaliteit.
* Roze diamant versterkt het hartchakra en geeft meer creatieve expressie en liefde voor jezelf en voor anderen.
* Bruine diamant versterkt het basischakra en helpt je illusies door te prikken.
* Zwarte diamant versterkt aardechakra en basischakra en bevordert geaardheid en moed.
Mentaal
* Diamant maakt dapper, onverschrokken en inventief.
* Als zeer hard mineraal is de diamant een uitgelezen steen om te helpen bij het verwezenlijken van plannen en dromen. Hij geeft ook energie en daadkracht.
* Diamant ondersteunt je ethisch gevoel, vergroot je gevoel voor eerlijkheid en rechtvaardigheid. Diamant helpt je om - als dat nodig is - eerlijk en zo objectief mogelijk naar situaties te kijken.
* Diamant helpt je gefocust en geconcentreerd te zijn; op school, op het werk, in het verkeer en waar dat verder ook nodig is.
* ‘Diamonds are a girl's best friend.’ Met een diamant (bijvoorbeeld als oorbel) kunnen vrouwen zich beter handhaven tussen hanige mannen. Mannen trouwens ook.
* Bij verslavingen helpt de diamant je wilskracht te versterken en de weg terug te vinden.
* Als je jouw partner een sieraad met een diamant geeft, erken je dat jullie gelijkwaardige partners zijn. Diamant helpt partners gelijkwaardig te zijn binnen een relatie.
* Diamant helpt je analytisch te zijn. Ook verbetert diamant het logisch denken.
* Bij langdurige ziektes of slepende kwalen kan de diamant je helpen inzicht te krijgen in de oorzaken, en ook in welke stappen eventueel hulp kunnen bieden.
Emotioneel
* Diamant helpt bij beteugeling van emotionele uitbarstingen, met name jaloezie, hysterie en woede. Diamant verkoelt een snel verhit gemoed.
* Diamant kan helpen bij aanvallen van angst en paniek. Hij troost en kalmeert, en laat ook zien wat de mogelijke gevolgen van je acties zijn.
* Onzekere mensen hebben baat bij het dragen van diamant; deze geeft rust, kalmte en overzicht, en zodoende ook meer zekerheid.
* Mensen die snel in de slachtofferrol stappen, hebben baat bij het dragen van diamant. De steen helpt je om je ‘hardere’ kant te vinden. Om niet zielig in een hoekje te gaan zitten, maar zelf stappen te ondernemen.
* Met zijn grote hardheid kan een diamant egoïsme en egocentrisme in de hand werken. Om dit te voorkomen, is een gouden setting nodig. Goud helpt dit soort emoties te neutraliseren.
Fysiek
* Voor alle kwalen aan het hoofd is diamant eigenlijk steen nummer één. Diamant verbetert alle hersenfuncties, synchroniseert beide hersenhelften en ondersteunt de werking van de zenuwen.
* Bij vergeetachtigheid kan diamantwater helpen. Diamant verbetert het langetermijn- en kortetermijngeheugen.
* Aanvallen van duizeligheid en epilepsie verliezen hun scherpe randjes en kun je in sommige gevallen zelfs voorkomen. Gebruik hiervoor diamantwater.
* Evenwichtsstoornissen kunnen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen met diamant. Beste resultaten behaal je met oorbelletjes.
* Diamant heelt en voorkomt hersenvliesontsteking.
* Herseninfarcten en hersenbloedingen (CVA’s) en TIA’s (tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen) worden verlicht, en wellicht zelfs voorkomen, door het dragen van diamant. En ook bij het herstel na een TIA of CVA kan de diamant goede diensten bewijzen. Het is een super-revalidatiesteen.
* Diamant harmoniseert de hormoonhuishouding. De steen heeft vooral effect op de hypofyse, die de andere hormoonklieren aanstuurt.
* Diamant kan goede diensten bewijzen bij klachten aan de epifyse (pijnappelklier). Denk hierbij met name aan slaapproblemen als slecht inslapen, slecht doorslapen of ‘s nachts vaak wakker worden.
* Diamant geeft je een beter zicht, is goed voor de ogen. Helpt klachten aan de ogen, zoals ontstoken traanbuisjes en blefaritis (ontsteking van het ooglid), glaucoom en cataract (oftewel staar).
* Diamant is ook een fijne steen voor de oren; niet alleen verbetert diamant je gehoor, hij vertraagt ook eventueel gehoorverlies op latere leeftijd.
* Diamant verbetert de reuk. Draag een hangertje zo hoog mogelijk.
* Bij steenvorming in het lichaam (speekselstenen, galstenen, blaasstenen, nierstenen), kan de diamant de stenen laten slinken. Drink hiervoor diamantwater.
* Een slechte lichamelijke conditie? Het drinken van diamantwater geeft meer fut en energie, en op de langere termijn ook een betere conditie.
* Klachten aan gebit en kaken verminderen door het dragen van diamant. Denk hierbij aan ontstekingen in de mond, schrale lippen, beslagen tong en speekselstenen.
* Bij suikerziekte (diabetes mellitus) zorgt diamant ervoor dat de alvleesklier zo lang mogelijk zo goed mogelijk blijft werken.
* Diamant helpt verzuurde weefsels te ontzuren. Dat is niet alleen voor sporters, maar helpt ook bij reumatoïde artritis en jicht, om het bloed te zuiveren.
* Te veel of juist te weinig zin in seks? Diamant harmoniseert het deel van de hormoonhuishouding die dit regelt, voor zowel mannen als vrouwen. Dat geldt ook voor impotentie, frigiditeit en onvruchtbaarheid.
* Diamant ondersteunt en heelt klachten aan de spijsvertering, slokdarm, maag en darmen.
* Diamant reinigt het lichaam, en dan vooral hart en bloed, lever en milt, blaas en nieren. Diamant kan bij bloedvergiftiging een positieve invloed uitoefenen.
* Indien een litteken belangrijke zenuwbanen heeft doorgesneden, kan de diamant helpen om die doorgesneden zenuwen weer te helen, en een eventueel storend effect van het litteken opheffen.
* Diamant-elixer bestrijdt vermoeidheid en uitputting.
* Diamant helpt klachten aan het zenuwstelsel te verlichten. Hierbij valt te denken aan tintelende handen/voeten, beknelde zenuwen, neuropathie (zenuwpijn), doorgesneden zenuwen.
Runen
De rune die bij de diamant hoort, is de Ing.
De ng (Ing = de god Ing) staat voor inspiratie, intuïtie, paranormale begaafdheid.
De ng lijkt op een ruitje, een vierkantje dat op zijn punt staat. Het maakt je stabiel. Het ruitje lijkt wel te balanceren, maar als het de balans verliest staat het juist stevig gegrond.
Het ruitje is ook een raam dat je uitzicht geeft, en inzicht geeft in jouw heden, verleden, toekomst.
De noordse god Ing of Yngvi was de god van de fysieke en artistieke vruchtbaarheid. De natuurlijke vorm van de diamant is (een variant van het) ruitje of vierkant. Net als deze rune geeft diamant kracht, creativiteit en kunstzinnigheid.
Sterrenbeelden
De diamant hoort bij de sterrenbeelden Leeuw, Steenbok en Ram.
Fysische eigenschappen diamant
Diamant is chemisch pure, kristallijne koolstof (kubisch). Familieleden git, steenkool en grafiet hebben dezelfde samenstelling. Grafiet is ook kristallijn (hexagonaal). Git en steenkool echter zijn amorf, ze kennen geen kristallen.
Diamant is erg hard en heeft hardheid 10 op de hardheidsschaal van Mohs, de hoogst mogelijke score. Diamant is wel 140 maal slijpvaster dan korund (beter bekend als robijn en saffier), dat hardheid 9 scoort op de schaal van Mohs.
Diamant kan allerlei kleuren hebben. Die worden veroorzaakt door ingesloten deeltjes van verschillende elementen.
- De meest gewilde diamanten zijn zuivere koolstof en perfect kleurloos.
- Gele diamanten komen het meest voor, door sporen stikstof (N).
- Sporen stikstof kunnen ook groene tinten geven. Bestraalde diamanten kunnen ook groen gemaakt worden.
- Blauw wordt veroorzaakt door vooral het element boor (B), maar ook soms aluminium (Al), zuurstof (O), magnesium (Mg) en/of ijzer (Fe).
- Sporen mangaan (Mn) resulteren in een roze of rode diamant.
- Carboon of grafiet (C) geven een ondoorzichtig zwarte diamant.
De dispersie (breking van het licht) van diamant is hoog. Een witte lichtstraal die door een transparant kleurloze of lichtgekleurde steen valt, splitst zich in de kleuren van de regenboog. De natuurlijke kubische vormen van de diamant helpen hierbij. De facetten van een geslepen diamant versterken dit effect nog meer.
De kristalvorm van diamant is kubisch: alle ribben van een kristal zijn even lang en staan loodrecht op elkaar. Dat betekent dat hij eruit kan zien als een kubus of hexaëder (6 vlakken), een octaëder (8 vlakken), tetraëder (4 vlakken) of dodecaëder (12 vlakken). De ribben zijn vaak een beetje bol, niet kaarsrecht.
Weblinks
- Zie de Nederlandse Wikipedia over diamant voor onder meer geschiedenis, de prijsbepalende factoren (de fameuze 4 C’s) en een aantal historisch bekende, grote diamanten met een naam.
- De Engelstalige mineralenwebsite Mindat geeft uitgebreide beschrijving van de fysische eigenschappen van de diamant. Helemaal onderaan vind je een lange lijst van alle landen en plekken waar diamant gevonden wordt. Het gaat om zowel diamantmijnen als plaatsen waar diamanthoudende meteorieten zijn gevallen.
- Op Mindat zijn ook prachtige foto’s van ruwe diamant te bewonderen. Hier is goed te zien dat de ribben van de ruwe steen een beetje bol zijn.
- De Engelstalige mineralenwebsite Webmineral geeft nog extra mineralogische informatie over de ruwe diamant.
- Het online museum van de Amerikaan John Betts biedt een omvangrijk foto-overzicht van diamanten.