Danburiet: kenmerken en werking
Danburiet doet denken aan bergkristal: het mineraal is meestal transparant, kleurloos wit en vormt mooie kristallen. En het kan in clusters of groepen worden aangeboden, net als bergkristal.
Toch zijn er verschillen. Als je goed kijkt, zie je dat danburiet plattere kristallen heeft met een andere punt dan bergkristallen. De top is vaak afgeplat en breed. De danburiet kristallen hebben vier zijkanten, terwijl bergkristal er zes heeft.
Bovendien zie je op de zijvlakken van danburiet kristallen een verticaal streeppatroon, terwijl op de zijvlakken van bergkristal horizontale strepen of een blokachtig patroon te zien zijn.
Soms heeft danburiet allerlei zachte pasteltintjes, zoals grijs, geel, roze en groen. En heel soms zijn de kristallen donkerbruin.
De meest geliefde kleur is roze. Veel kleurloze danburiet wordt daarom door bestraling roze tot honingkleurig gemaakt.
De kristallen van de danburiet kunnen best groot worden: wel 30 cm.
Danburiet wordt gevonden in alle werelddelen. De mooiste kristallen komen uit Connecticut (Verenigde Staten), Myanmar, Madagaskar, Rusland, Mexico, Japan en Zwitserland.
De mooie kwaliteit lichtgele danburiet doet denken aan citrien of topaas. Desondanks wordt danburiet niet vaak in sieraden gebruikt. Dat komt door zijn grote gevoeligheid voor hitte; danburiet smelt snel vergeleken bij andere edelstenen.
Bovendien is danburiet bros en gevoelig voor zuren. De steen is dus niet echt geschikt voor ringen die dagelijks gedragen worden.In Rusland wordt danburiet toegepast als boorerts.
In alle overige landen wordt danburiet vooral door verzamelaars gewaardeerd en gebruikt als verzamelobject. De mooiste kwaliteit wordt gefacetteerd.
In de edelsteentherapie wordt danburiet vooral gebruikt als ondersteuning bij het doorbreken van (vastgeroeste) patronen die schadelijk zijn voor het lichaam. En bij problemen met zelfacceptatie en minderwaardigheisgevoelens.
De steen verlicht klachten ten gevolge van stress. In tijden van stress en onzekerheid kan de danburiet je troosten en kalmeren.
Herkomst van de naam
Danburiet is genoemd naar de oorspronkelijke vindplaats, het stadje Danbury in Connecticut, Verenigde Staten.
Damburiet door de eeuwen heen
In 1830 werd danburiet ontdekt door de Amerikaanse mineraloog Charles Upham Shepard (1804-1886). Hij vernoemde dit nieuwe kleurloze mineraal naar de vindplaats Danbury in Connecticut.
Omdat danburiet gevonden is in een periode waarin juist gekleurde stenen populair waren, is de danburiet niet 'doorgebroken' en lang redelijk onbekend gebleven.
Als heelsteen is de danburiet nog niet lang in gebruik.
Danburiet en gezondheid
De teksten hieronder gelden voor alle kleuren danburiet, tenzij anders vermeld.
Spiritueel
* Danburiet kan op alle chakra's gelegd worden, maar werkt vooral op het hartchakra, voorhoofdchakra, kruinchakra en de hogere chakra's boven je kruin.
* Leg je een danburiet op het hart en boven de kruin, dan wordt het Zielesterchakra (ongeveer 30 cm boven je kruin) met het hartchakra verbonden.
* Danburiet ruimt blokkades in je aura op. Bijzonder is dat de steen ook karmisch afval in je aura opruimt. Hij is daardoor in staat om alles op te lossen wat ziekte en disbalans kan veroorzaken. Dit kan ziektes en dreigend onheil snel doen verdwijnen of zelfs voorkomen.
* Danburiet biedt een fijne ondersteuning als je iets nieuws (een project, een nieuwe baan of wat dan ook) wilt beginnen. Danburiet stimuleert namelijk je intelligentie en je intellect, en verbindt linker- en rechterhersenhelft. Dit stimuleert je intuïtie en je creativiteit.
* Dankzij danburiet kun je beter contact maken met je hoger bewustzijn. Daardoor kun je beter beoordelen of een gekozen plan strookt met het doel waartoe je op deze aarde bent.
* Danburiet is een steen met een hoge trilling, die je intuïtie en spiritualiteit helpt groeien, terwijl je toch met beide benen op de grond blijft staan.
* Wil je via meditatie contact maken met andere tijden, andere dimensies, engelen, draken of andere wezens? De danburiet helpt je om dit contact te leggen.
Mentaal
* Danburiet geeft wijsheid en compassie.
* Het is echt een steen van het hart, van liefde en mededogen. Danburiet geeft moed en kracht vanuit een totale overgave aan de liefde.
* Danburiet geeft rust in het hoofd.
* Voor mensen die aan hun levenseinde zijn, stervensbegeleiders, verplegers en andere verzorgers is de danburiet een geweldige steun en toeverlaat om het overgaan te accepteren en vergemakkelijken.
* Mensen met de roeping om anderen te verzorgen, lopen het gevaar zichzelf weg te cijferen. Zij hebben baat bij het dragen van een danburiet, die laat zien dat je om anderen te kunnen verzorgen, eerst voor jezelf moet zorgen.
Emotioneel
* Danburiet helpt je om je emoties te doorzien, zowel de positieve als de minder positieve. De steen helpt je jezelf te accepteren met al je goede en minder goede eigenschappen en emoties.
* Beperkende overtuigingen en patronen kun je met danburiet beter doorzien en doorbreken. Het gaat vooral om patronen die voortkomen uit een minderwaardigheidsgevoel. Voorbeelden zijn snoepen, nagelbijten, eigen haren uittrekken, jezelf anderszins beschadigen.
* Danburiet helpt je om onvoorwaardelijk van jezelf te houden. Vanuit het gevoel van onvoorwaardelijke liefde kan je ook je medemens en omgeving onvoorwaardelijk liefhebben. De liefde geeft je doorzettingsvermogen, flexibiliteit en veerkracht.
Fysiek
* Danburiet kalmeert en ontspant de zenuwen en spieren in een schouder die door continue stress en spanning vastzit.
* De kalmerende werking van danburiet op de zenuwen helpt goed bij pijnbestrijding. Dat geldt vooral voor pijn als gevolg van angst, spanning en geestelijke problemen.
* Je kunt de grove en fijne motoriek verbeteren door het dragen van een hanger van danburiet. Dat werkt zowel bij kinderen als volwassenen.
* Danburiet helpt als fysieke klachten aan hart en bloedsomloop psychische oorzaken hebben, zoals angst voor hartklachten of enge ziektes. Het regelmatig dragen van danburiet kan dan verlichting en soms zelfs totale heling geven.
* De danburiet kan ook verlichting en heling geven bij spijsverteringsproblemen met een geestelijke of psychische oorzaak.
* Danburiet ondersteunt alle organen die gekoppeld zijn aan de zonnevlecht: lever, galblaas, maag, alvleesklier, twaalfvingerige darm. De steen heeft daardoor een reinigende, ontgiftende werking.
* Danburiet heeft een uitgesproken gunstige werking op chronische klachten en kwalen, bijvoorbeeld astma en allergieën. De steen lost deze klachten op vanuit de aura.
* Danburiet ondersteunt de waterhouding, helpt nieren en blaas beter te werken, en heeft zo een positief effect op de huid. De huid wordt strakker en stralender. Omdat danburiet ook kalmerend werkt, ontstaat zo vaak een ontspannen en jonger uiterlijk.
* Bij gewichtsproblemen helpt danburiet je naar de onderliggende oorzaken te kijken, en die vervolgens aan te pakken. Daarom ondersteunt danburiet zowel mensen die willen afvallen als mensen die graag willen aankomen.
* Gele danburiet werkt goed bij duizeligheid en evenwichtsstoornissen.
Symbolen
Danburiet hoort bij alle sterrenbeelden.
De runen die bij danburiet hoort, is de Pada.
De P (Pada = kans) is de rune van gezelligheid, samenzijn en vermaak, maar ook van de gok, de kans, de mogelijkheid.
De combinatie rune en danburiet helpt je om tijden van onzekerheid te beschouwen als momenten voor nieuwe kansen.
Fysische eigenschappen danburiet
Danburiet is vaak vergroeid met stenen uit de kwartsfamilie.
Het smeltpunt van danburiet is relatief laag: 1002 graden Celcius. Ter vergelijking: het smeltpunt van kwarts is 1705 graden Celcius.
Bij het zetten in een edelmetaal is de kans op sinter of smeltschade groter naarmate het smeltpunt van het mineraal lager is. Dan wordt er vaak gekozen voor het maken van een zo goed mogelijk passende setting. De edelsteen wordt daarin geklemd of geplakt.
Dit geldt voor danburiet, en ook voor bijvoorbeeld bij barnsteen (smeltpunt 250-300 °C) en fluoriet (smeltpunt 762 °C).
Samenstelling: CaB2(SiO4)2 + Al, Fe, Mg, Mn
Hardheid: 7 - 7,5
Glans: vettig, glasglans
Transparantie: doorzichtig tot doorschijnend
Breuk: onregelmatig tot schelpvormig
Splijtbaarheid: onduidelijk
Dichtheid: 2,97 - 3,02
Kristalstelsel: rombisch
Weblinks
- De Nederlandse en Engelse Wikipedia zijn zeer beknopt over dit mineraal. De Duitse Wikipedia biedt wel uitvoerige informatie over danburiet.
- Over de mineralogische eigenschappen van danburiet vind je gedetailleerde informatie bij de Engelstalige mineralenwebsites Webmineral en Mindat.
- Op Mindat vind je ook een prachtige fotogalerij van danburiet.
- In het online mineralenmuseum van de Amerikaan John Betts vind je mooie foto's van danburiet kristallen.
Wist je dat...
- ... een andere naam van danburiet bementiet (van Dana) is? De Amerikaanse geoloog/mineraloog Dana bedoelde met die naam danburiet met ingesloten chloriet of toermalijnnaaldjes. Deze variëteit wordt in Zwitserland gevonden.
- ... de naam danburiet soms misleidend wordt gebruikt voor synthetische lichtrode korundum? Het wordt ook wel gespeld als danburyte. Let op: korundum is veel harder dan danburiet.
- ... danburiet een prijzige steen is? Wil je danburiet aanschaffen, let dan goed op de kenmerkende kristalvorm: 4 zijden en een afgeplatte top! Het komt nog wel eens voor dat bergkristal als danburiet wordt aangeboden.
- ... danburiet elixer een sterk ontgiftend effect heeft? Een prima aanvulling bij een detoxkuur.
- ... de affirmatie van danburiet luidt: "Ik breng troost en rust, laat je zien hoe je kunt groeien"?