Celestien: kenmerken en werking

Wat is celestien?

celestien cluster

De zacht grijsblauwe celestien vormt mooie kristallen. Het mineraal wordt meestal als cluster, als bol of in eivorm aangeboden. Andere namen zijn coelestien of celestiet.

Celestien wordt op veel plaatsen ter wereld gevonden, maar die uit Marokko en Madagaskar zijn helder blauw, de meest gewilde kleur. Celestien kan ook andere kleuren hebben: kleurloos, wit, grijs, geel, oranje, zelden rood of groen.

Het is een belangrijk strontiumerts. Het strontium uit celestien wordt gebruikt voor de rode kleur van vuurwerk en noodvuurpijlen.

In de edelsteentherapie wordt celestien nog niet zo lang gebruikt.

Tip: op de Semoea-voorpagina staat een bijzondere roterende foto van celestien.


Herkomst van de naam

celestien trommelsteen

De naam 'celestien' komt uit het Duitsr Zölestin, dat is afgeleid van Latijn coelestis ('hemels, met de kleur van de hemel'). Dat verklaart ook de alternatieve naam coelestien.

Celestien heet in Duitsland ook wel Schätzit, wellicht naar Duits Schatz ('schat, schatkist, lieveling').


Celestien door de eeuwen heen

Celestien is gevormd in het geologische tijdperk Tertiair, ongeveer 65 miljoen jaar geleden, in holtes en scheuren in afzettingsgesteente.

De Romeinen zouden de naam aqua-aura voor dit kristal gebruikt hebben. Tegenwoordig echter wordt de naam aqua-aura gebruikt voor bergkristal dat door een goudinfusie blauw gekleurd is.

In China werd celestien gebruikt bij het maken van vuurwerk. Men wist daar al dat verpulverde celestien in vuur mooi rode vlammen geeft. Dit is een gevolg van het vele strontium in de steen.

De celestien heeft zijn naam pas sinds de 18e eeuw. De Duitse scheikundige Martin Heinrich Klaproth (1743-1817) heeft dit mineraal chemisch geanalyseerd, maar zijn landgenoot mineraloog Abraham Gotlob Werner(1749-1817) beschreef het mineraal in 1798 en gaf het zijn naam.

celestien hangers

Aan het eind van de 18e eeuw was celestien vooral in gebruik als strontiumerts. De strontium was belangrijk voor de suikerproductie uit suikerbieten.
Tegenwoordig wordt celestien vooral toegepast in de staalindustrie. Het is een middel om zwavel en fosfor te verwijderen en staal harder te maken. Daarnaast is celestien belangrijk voor het maken van gekleurd glas, en voor het vervaardigen van elektrobatterijen.

In Amerika ligt een plaatsje genaamd Celestine, in de staat Indiana. Deze plaats is vernoemd naar Paus Celestinus V, maar toevallig zijn in de omgeving ook celestienmijnen.


Effecten op de gezondheid

* Celestien werkt op alle chakra's, maar met name op het keelchakra, het voorhoofdchakra, en het kruinchakra.
* Celestien is een goede steen voor kwaaltjes aan oren en ogen.
* Celestien heeft een sterk helende werking op breuken en scheuren; het heelt op celniveau. Het is daarom een ideale steen om bij je te dragen bij schaafwonden, botbreuken, scheuren in weefsels of pezen, of na operaties. Alle wonden genezen sneller. Littekenvorming wordt sterk verminderd of zelfs helemaal voorkomen.
* Voor meisjes en vrouwen is celestien een geweldige steen bij problemen met de menstruatie. Een onregelmatige of zeer heftige menstruatie wordt regelmatiger en harmonieuzer. Sterke krampen verminderen.
* Celestien maakt en houdt weefsels, met name bloedvaten, soepel en elastisch. Verhardingen in weefsels lossen op, chronische spierspanning ontspant.
* Celestien geeft energie bij uitputting en oververmoeidheid.
* Kinderen met ADHD of aanverwante aandoeningen worden kalmer en geconcentreerder met celestien. Celestien is ook goed tegen klachten door nerveuze spanningen, zoals buikpijn vlak voor een schoolreisje of andere opwindende gebeurtenissen.


Spiritueel

celestien bol

* Celestien leert je vertrouwen te hebben, alles komt goed. Het maakt je ervan bewust dat je onderdeel bent van een groter geheel. Regelmatig met celestien werken versnelt je spirituele ontwikkeling, opent je Derde Oog en kruinchakra.
* Dit mineraal is kalmerend, geeft rust, en scherpt je focus. Het maakt tevreden en geeft een goed humeur. Nerveuze spanningen, somberheid en beklemming lossen op als je een celestien cluster in je woonruimte plaatst, bij voorkeur op een spiegel.
* Angsten voor het onbekende, voor de toekomst, voor het volwassen worden en alles wat daarbij komt kijken, zoals zelfstandig wonen en seksualiteit, verminderen beduidend bij het dragen van celestien.


Symbolen

De celestien hoort bij de sterrenbeeldenWaterman en Vissen.
De runen die bij de celestien horen, zijn de runeNNauð, de runeJÁr, en de runeA Áse.
De N (Nauð = Nood, noodzaak, (nood)lot, volharding) staat voor het wereldlijk leven met al zijn vragen en problemen.
De J (Ár = jaar, oogst, cyclus, vruchtbaarheid, de cirkel van het leven) vertelt dat wat je zaait, je zal oogsten. Geduld en hard werken leveren succes op.
De A (Áse = God, magie, taal, communicatie, creatieve energie) staat voor goddelijk plan.

Celestien helpt je om het beste uit jezelf te halen, nooit de hoop op te geven en gewoon doorgaan, ook als het even tegenzit.


Fysische eigenschappen celestien

celestien trommelstenen

Celestien is een strontiumsulfaat. De geliefde kleur blauw wordt veroorzaakt door een beetje goud. Als de kleur meer naar geel, oranje of bruin neigt, zal de celestien een hoeveelheid barium bevatten. Echt geel wordt door zwavel veroorzaakt.

De blauwe kleur kan door röntgenstraling intenser gemaakt worden. Door verhitting verliest celestien haar kleur.

In de buurt van celestien worden ook altijd bariet, anhydriet, gips en haliet gevonden. Het is zelfs zo dat barium de strontium in celestien kan vervangen. In sommige celestien kristallen loopt het bariumgehalte op tot wel een kwart van het totaal.

Samenstelling: SrSO4 + Ba, Ca (+ Au, K). Bariet heeft als formule BaSO4
Hardheid: 3 - 3,5
Glans: glasglans. vetglans, op breukvlakken ook parelmoerglans
Transparantie: transparant, doorzichtig tot doorschijnend
Breuk: onregelmatig
Splijtbaarheid: perfect
Dichtheid: 3,96 - 4,0
Kristalstelsel: rombisch


Weblinks


Extra: Celestien in beweging

Een bijzonder beeld: klik op de buttons of sleep de muis over dit foto om de celestien bol te laten roteren.

Wist je dat...

  • ... celestien op heel veel plaatsen gevonden wordt? Zelfs in Nederland, namelijk bij Winterswijk.
  • ... celestien vanwege de vindplaats Sicilië ook sicilianiet genoemd wordt?
  • ... celestien nogal bros is? Kristallen beschadigen snel. Behandel de steen daarom heel voorzichtig.
  • ... celestien NIET met water gereinigd mag worden? Door water kan de kleur verloren gaan.
  • ... celestien een helende steen is voor veel geestelijke en mentale problemen? De steen helpt om een probleem analytisch te benaderen.
  • ... celestien een kristal is dat bij deze tijd hoort? Het vergroot het energetisch potentieel van zijn eigenaar en diens energetische trilling.