Blauwe chalcedoon: kenmerken en werking

Wat is blauwe chalcedoon?

chalcedoongeode De blauwe chalcedoon is licht tot helder blauw, soms met een streeppatroon, soms juist effen van kleur.

Het is een zeer zuivere kwarts die eigenlijk wit is. De mooie blauwe kleur is een gevolg van een natuurkundig verschijnsel dat ontstaat door de microkristallijne structuur van de steen (Tyndall-effect). De microscopisch kleine kristallen verstrooien het invallende licht: het blauwe deel van het kleurenspectrum worden veel meer verstrooid dan het rode deel. Het gevolg: wij zien de witte steen als blauw.

Chalcedoon wordt veel gevonden bij holtes en breuken in gesteente. Een streeppatroon ontstaat als de steen uit stromend kiezelzuur ontstaat. Wordt hij in stilstaand kiezelzuur gevormd, dan is hij gelijkmatig doorschijnend en zonder bandering.

Chalcedoon is als het ware een opvulmiddel in holle ruimtes van gesteente. Zijn energetische werking is vergelijkbaar: helend en vullend.
Het is dé steen voor mensen die driftig, snel geraakt of snel beledigd zijn. Chalcedoon leert je beter naar je eigen lichaam te luisteren en hierop te reageren.
Chalcedoon maakt ook welsprekend en diplomatiek.

 

Herkomst van de naam

blauwe chalcedoon roosje

De blauwe chalcedoon dankt zijn naam aan de oude stad Chalcedon, die in de Oudheid in Klein-Azië aan de Bosporus was gelegen, tegenover Byzantium. 

Zijn de streeppatronen fijn en kantachtig, dan wordt dit kristal ook wel blue lace agaat (‘blauw kant agaat’) genoemd.

Een andere naam is avaloniet, naar het legendarische land Avalon. Naar dat eiland reisde de mythische koning Arthur toen hij in het jaar 537 dodelijk gewond raakte. Avalon werd geregeerd door de tovenares Morgan le Fay en haar acht zusters. Zij waren zeer bedreven in het verzorgen van gewonden en het helen van ziekten.

 

Chalcedoon door de eeuwen heen

Chalcedoon is al meer dan 8000 jaar bekend en geliefd. Aanvankelijk diende het als grondstof voor het vervaardigen van werktuigen, zoals messen. Pas later werd het ook als siersteen gewaardeerd.

De Oude Egyptenaren maakten van chalcedoon onder andere scarabeeën, meestal doorboord en voorzien van hiërogliefen, en andere siervoorwerpen.
Bij de Romeinen werd hij als amulet tegen vergiftiging gedragen.
In Tibet is de witte chalcedoon symbool van de reine Lotusbloem.
De Arabieren dachten dat de chalcedoon moed en kracht schonk.
De befaamde Duitse mystica Hildegard von Bingen (1098-1179) noemt de steen een goed hulpmiddel voor redenaars, om beter in het openbaar te spreken.

 

Effecten op de gezondheid

Chalcedoon kan andere kleuren hebben dan blauw, zoals rose, groen, wit, rood en bruin. Op deze webpagina gaat het alleen over blauwe chalcedoon, tenzij anders vermeld.

De werking van anders gekleurde chalcedoon is totaal verschillend.

blauwe chalcedoon trommelstenen

* Chalcedoon hoort door zijn blauwe kleur bij het keelchakra. Veel keelproblemen worden veroorzaakt door een geblokkeerd keelchakra. De blauwe chalcedoon heelt het keelchakra.
* Blauwe chalcedoon helpt bij spreekstoornissen als stotteren en heesheid.
* Blauwe chalcedoon verbetert geheugen en concentratie en vermindert stress. Dat maakte deze steen tot een ideale steen bij examenvrees en plankenkoorts.
* Door zijn blauwe kleur is de blauwe chalcedoon kalmerend. Het is een goede steen voor mensen met een kort lontje.
* Bij melancholie en depressies is de blauwe chalcedoon troostend en kalmerend.
* Chalcedoon heelt als silicaat infecties en ontstekingen van (vooral) de luchtwegen, zoals verkoudheid of de gevolgen van roken. Hij stimuleert de regeneratie van huid en slijmvliezen.
* Blauwe chalcedoon verlaagt de bloeddruk, verlaagt het cholesterolgehalte en verkoelt bij koorts.
* Helderblauwe (of witte) chalcedoon stimuleert de melkafgifte.
* Blauwe chalcedoon helpt bij problemen met schouder en nek. Hij neemt beginnende blokkades weg van spieren, zenuwen en skelet. Dat maakt de steen een goede hulp bij het voorkomen van RSI door langdurig werken aan een beeldscherm.
* De steen versterkt het skelet en ondersteunt het herstel bij botbreuken.
* De steen helpt ook bij het herstel van haarvaatjes in geval van couperose (zichtbare bloedvaatjes in het gezicht).

 

Spiritueel

* Chalcedoon is dé steen van de communicatie. Met deze steen in je hand of zak kan je (leren) luisteren naar je gesprekspartner. Daarnaast laat de blauwe chalcedoon je begrijpen wat de andere partij eigenlijk zegt; je doorziet verborgen boodschappen.
* De blauwe chalcedoon laat je rustig spreken, helder formuleren. Het maakt je welsprekend.
blauwe chalcedoon armband* Het mineraal geeft plezier in communicatie in alle mogelijke vormen en met alle mogelijke gesprekspartners: mensen, engelen, planten en dieren, met wie je maar wilt. Creatieve uitingen zoals het maken van tekeningen, schilderijen, muziek of dans worden met blauwe chalcedoon gemakkelijker.
* Het mineraal helpt bruggen te slaan, en in moeilijke situaties oplossingen te zien en toe te passen. Het helpt dat je te allen tijden jezelf blijft.
* De blauwe chalcedoon heelt innerlijke wonden, zoals jeugdtraumata, gevoelens van niet geaccepteerd worden, gekwetstheid. Het mineraal geeft letterlijk en figuurlijk de ruimte om de weggedrukte emoties vorm te geven, waardoor oude patronen doorbroken kunnen worden.
* Chalcedoon helpt je om vreemde talen te leren. Je wordt gevoeliger voor de fijne nuances van de taal. buitenlandse talen zijn gemakkelijker te leren. Blauwe chalcedoon is de steen van de diplomatie.
* Het leert je beter naar je eigen lichaam en behoeftes te luisteren en hiernaar te handelen.

 

Symbolen

De blauwe chalcedoon hoort bij de sterrenbeelden Kreeft, Boogschutter en Tweeling.

De bijbehorende runen zijn de runeTh Thurs en de runeR Reið.
De th (Thurs = reus) ziet eruit als een doorn. Zoals doornen bescherming bieden voor rozen, zo biedt deze rune bescherming en verzorging. Hij geeft 'reuzenkracht'. Deze rune hoort bij het silicaatgehalte van de blauwe chalcedoon.
De R (Reið = rijden) staat voor reizen, leren, inzicht, contemplatie, het overbruggen van tijd en ruimte. Deze rune hoort bij het vloeiende karakter van deze steen.
Samen vertellen deze runen dat dit kristal bruggen slaat, verbanden legt, zowel geestelijke als fysieke. Ook vertellen ze dat alle wonden genezen kunnen worden, ook al is dat soms een lange reis en kost het veel tijd.Fysische eigenschappen blauwe chalcedoon

ruwechalcedoon

Blauwe chalcedoon ontstaat door snelle afkoeling bij lage temperaturen en geringe druk en heeft daardoor geen zichtbare kristallen.
Blauwe chalcedoon is een kwarts en dus familie van de bergkristal. Bergkristal is zuiver siliciumdioxide; chalcedoon is siliciumdioxide plus ingesloten water.
Agaat, carneool, chrysopaas, mosagaat en muggensteen zijn familie van de chalcedoon. Deze stenen hebben ook nog andere insluitsels, zoals ijzer of calcium.

Samenstelling: SiO2 + H2O
Hardheid: 6,5 - 7
Glans: glasglans, mat, zijdeglans, wasglans
Transparantie: meest doorschijnend, ook halfdoorzichtig, opaak
Breuk: ruw, schelpvormig
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: 2,58 – 2,64
Kristalstelsel: microkristallijn, trigonaalWeblinks

Wist je dat...

  • ... blauwe chalcedoon goed werkt tegen verlatingsangst?
  • ... blauwe chalcedoon ook de steen van de diplomatie is? Het mineraal laat je openstaan voor andermans ideeën en helpt je om anderen te laten uitpraten. En verder helpt het om het juiste woord in de juiste situatie te kiezen.
  • ... als je bang bent om in de ban van iets of iemand te raken, de blauwe chalcedoon je daartegen kan beschermen? Ook als je bang bent voor hypnose tegen je wil, helpt de blauwe chalcedoon.
  • ... je aura opgeschoond en geharmoniseerd wordt met een blauwe chalcedoon in je zak?
  • ... kristalwater van blauwe chalcedoon weldadig is bij keelpijn en hoesten? Gebruik het om mee te gorgelen of om te drinken.
  • ... volkomen zuivere chalcedoon voor ons oog blauw is? En dat het door insluitsels een andere kleur krijgt? Zo kan calciet de chalcedoon wit kleuren. Een beetje chroom maakt 'm groen, en ijzeroxide (roest) maakt'm rood.