Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL TERUG NAAR HUIS
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Vanaf 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer op de website waar het ooit begon: prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl.

Bertrandiet: kenmerken en werking

bertrandiet brokBertrandiet als gesteente. De geelwitte delen zijn het mineraal bertrandiet Bertrandiet is een variant van het mineraal beril (ook wel: beryl) en verwant aan aquamarijn en smaragd. Zuivere bertrandiet kristallen zijn klein en vooral kleurloos, wit of lichtgeel.

Meestal is het mineraal bertrandiet vergroeid met andere mineralen, zoals chloriet, fluoriet en rhodochrosiet. In die vorm is bertrandiet een gesteente met allerlei kleuren, afhankelijk van de vindplaats. Het gaat om combinaties van verschillende tinten bruin, paars, wit, bruin, geel en blauw.

Op de foto zie je een karakteristiek brok bertrandiet. De geelwitte delen zijn zuivere bertrandiet, de paarse delen zijn fluoriet. Ook zie je chalcedoon.

Bertrandiet wordt soms hessenbergiet genoemd.

Bertrandiet wordt vooral gewonnen in Argentinië, Brazilië, India, Madagascar, Rusland en de Verenigde Staten.

In de Amerikaanse staat Utah werd een fraaie lila en paarse vergroeiing van paarse fluoriet met calciet en berrtandiet gevonden. Deze beroemde variëteit wordt vaak Tiffany stone genoemd. Deze Tiffany stone werd slechts op één plek gevonden, de Brush-Wellmanmijn. Helaas is deze mijn ongeveer uitgeput, wat de echte Tiffany stone betreft.

Tegenwoordig wordt Tiffany stone vaak gebruikt als synoniem voor bertrandiet, omdat dat (deels) uit dezelfde mijn komt.

Soms kom je de term geopaliseerde fluoriet tegen als synoniem voor bertrandiet. Op sommige vindplaatsen bevat het kristalrooster van bertrandiet relatief veel water. In combinatie met de andere mineralen in de bertrandiet, kan dit een fraai glanzend, opaalachtig uiterlijk veroorzaken.

Bertrandiet is een belangrijk berylliumerts. Het metaal beryllium is licht, kent een hoog smeltpunt en is een goede warmtegeleider. Beryllium wordt gebruikt voor het maken van röntgenbuizen en is belangrijk in luchtvaart en ruimtevaart.
De eerder genoemde Brush-Wellmanmijn is de grootste leverancier van berylliumerts in Amerika.

Vanwege de kleuren en de tekening wordt bertrandiet ook graag verwerkt tot siersteen.

Bertrandiet is nog niet zo lang in gebruik in de edelsteentherapie. Het graag gebruikt als ontspannende, kalmerende steen in stressvolle situaties.


Herkomst van de naam

bertrandiet trommelsteenBertrandiet trommelsteen De bertrandiet is vernoemd naar de Franse mineraloog Emile Bertrand.

De naam hessenbergiet is ontleend aan de vindplaats, de regio Hessenberg in Zwitserland.

De uitgang -iet is afkomstig van Latijn -itus ('horend bij').

De herkomst van de naam Tiffany stone voor lila/paarse bertrandiet uit Utah is onzeker. Hoogstwaarschijnlijk is deze steen genoemd naar Tiffany Harris, een mijnwerkersdochter uit Utah.
Er wordt ook wel beweerd dat de naam verwijst naar het bedrijf Tiffany and Company uit New York, dat toentertijd decoratief glaswerk vervaardigde met de kleuren lila en paars.


Bertrandiet door de eeuwen heen

In 1883 ontdekte de Franse mineraloog Augustin Alexis Damour (1808-1902) een nieuw mineraal in de graniet bij Nantes. Hij noemde het naar zijn vakgenoot Emile Bertrand (1844-1909). Hij bewonderde Bertrand vanwege diens vele publicaties over mineralogie en petrografie, en vanwege de microscoop die Bertrand in 1870 speciaal voor deze vakgebieden ontwikkelde.


Bertrandiet en gezondheid

Spiritueel

bertrandiet hangersBertrandiet hangers* Bertrandiet kan op alle chakra's, maar hoort vooral bij het voorhoofdchakra en het kruinchakra.
* Bertrandiet heeft een zeer hoge frequentie, waardoor het de intuïtie versterkt. Aanleg voor helderzien, helderhoren, heldervoelen en helderweten ontwikkelt zich sneller met bertrandiet.
* Bertrandiet helpt bij herkennen en oplossen van oude patronen.
* Bertrandiet is een fantastische meditatiesteen.

Mentaal

* Bertrandiet geeft wilskracht, maakt je doortastend en volhardend.
* Bertrandiet helpt bij logisch en analytisch nadenken. Het is daarmee een zeer geschikte steen voor wetenschappelijk denkwerk.
* Bertrandiet geeft heldere gedachtes en helpt grote lijnen en consequenties te overzien.

Emotioneel

* Bertrandiet helpt om ontvankelijker te zijn voor andermans ideeën en gevoelens. Het maakt je empatisch en invoelend.
* Bij veranderingsprocessen zoals reorganisaties of verhuizingen en ook in de relationele sfeer helpt bertrandiet flexibel te zijn of te worden, om probleemloos mee te gaan in de verandering.
* Bertrandiet geeft emotioneel uithoudingsvermogen. Er komen emoties en gevoelens boven die je misschien had verdrongen of helemaal vergeten. Onverwerkte zaken kunnen zo verwerkt worden.

Fysiek

bertrandiet hangerBertrandiet hanger* Bertrandiet versterkt, net als andere berilvariëteiten, alle zintuigen en vooral het zicht en het gehoor.
* Bertrandiet helpt om veel fysieke disbalansen te laten verdwijnen.
* Bertrandiet werkt ontspannend op spieren en pezen van vooral nek en schouders. Vooral spierspanning door stress kan beduidend verminderen dankzij bertrandiet.
* Bertrandiet helpt klachten te verminderen bij ontstekingen, zoals peesontsteking, artritis en osteoarthritis.
* Ook bij zenuwpijn en pijnscheuten kan de bertrandiet de klachten aanmerkelijk verlichten. Daarnaast helpt het pijn te accepteren als een signaal dat er iets mis is. Daardoor groeit de bereidheid om er een structurele oplossing voor te vinden.
* De spijsvertering en de stofwisseling worden gunstig beïnvloed door bertrandiet.
* Bertrandiet versterkt het immuunsysteem en activeert de aanmaak van witte bloedlichaampjes.
* Bertrandiet versterkt de libido en de seksuele energie.


Symbolen

De bertrandiet hoort bij de sterrenbeelden Stier, Tweeling en Leeuw.
De rune die bij de bertrandiet hoort, is de runeA Áse .
De A ( = God; taal, communicatie, creatieve energie) staat, net als de bertrandiet, voor het openen van alle chakra's boven het hartchakra. Het eerste van die chakra's is het keelchakra, dat verbonden is met creativiteit en communicatie.


Fysische eigenschappen bertrandiet

bertrandiet trommelstenenBertrandiet trommelstenenBertrandiet als gesteente vertoont, afhankelijk van de vindplaats, steeds andere kleuren:

 • groen door insluitsels van chloriet, clinochloor of epidoot;
 • rood, oranje en bruin door calciet;
 • allerlei kleuren door fluoriet;
 • roze tinten door ingesloten anataas, microclien of rhodochrosiet;
 • oranje, roze, rood door granaat;
 • roze of groen door muscoviet.

Bertrandiet is een berylliumsilicaat. Daardoor kunnen ook vergroeiingen ontstaan met andere berilvarianten, bijvoorbeeld met aquamarijn.

De bertrandiet kristallen kunnen ook gekleurd worden door het moedergesteente (matrix) van vaak albiet, calciet, kwarts.

Samenstelling: Be4 (OH)2 Si2O7 + Al, Fe, Ca, O, OH, F en H2O
Hardheid: 6 - 7
Glans: glasglans, parelglans op breukvlakken
Transparantie: doorschijnend tot transparant
Breuk: bros, brokkelig
Splijtbaarheid: perfect
Dichtheid: 2,59 - 2,60
Kristalstelsel: rombisch


Weblinks

 • Over de fysieke kenmerken van bertrandiet is veel informatie te vinden bij de Engelstalige mineralen websites Webmineral en Mindat.
 • Dit korte filmpje (15 seconden) maakt zichtbaar hoe prachtig de echte paarse Tiffany stone kan zijn.
 • Mooie foto's van bertrandiet kun je vinden in de Mindat-fotogalerij van bertrandiet en in het Online Mineralenmuseum van de Amerikaan John Betts. Hier zie je goed de kleurverschillen per locatie.

Wist je dat...

 • ... de schoonheid van de Tiffany Stone uit Utah handelaren kan verleiden om stenen met vergelijkbare kleuren ook Tiffany Stone te noemen? Verschillende materialen uit Utah zien er vergelijkbaar uit, zoals bepaalde soorten agaat en jaspis.
 • ... Tiffany Stone een personage is uit de film Scary Movie 4 (2006)? Zij is een bokser die graag de oren van haar tegenstanders afbijt (en niet alleen in de boksring!). Deze rol werd gespeeld door de acteur Michael McDonald.
 • ... Tiffany Stone ook de naam is van een model voor kleding en lingerie uit de Amerikaanse stad Detroit?
 • ... vrijwel alle Amerikaanse bertrandiet-erts in Utah gedolven wordt? Dat is bijna de hele Amerikaanse berylliumproductie! Dan praten we over zo'n tweederde van de totale wereldwijde berylliumproductie! De rest komt vooral uit Rusland.
 • ... het dragen van bertrandiet de meridianen reinigt, en daardoor ook de nadi's en de chakra'st?
 • ... bertrandiet je fantasie stimuleert en creatief maakt? De motoriek die nodig is voor knippen, plakken, tekenen of schilderen wordt beter. Je krijgt een vastere hand en een trefzekerder oog.
 • ... de affirmatie die bij bertrandiet hoort "Ik ben grenzeloos, onbeperkt in mijn mogelijkheden" luidt?


brokken ruwe bertrandietBrokken ruwe bertrandiet