Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Vanaf 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Azuriet-malachiet: kenmerken en werking

ruwe azuriet-malachietBrok ruwe azuriet-malachiet De azuriet-malachiet is een vergroeiing van twee mineralen: de blauwe azuriet en de groene malachiet. Omdat het om een combinatie van mineralen gaat, is azuriet-malachiet in feite een gesteente.

Azuriet-malachiet wordt ook wel azuromalachiet of malachiet-azuriet genoemd.

Bekijk je de azuriet-malachiet onder een microscoop, dan kun je het samengaan van de malachiet en de azuriet goed zien (zie detailopname).

De samenstelling van azuriet lijkt sterk op die van malachiet. Een belangrijk verschil: malachiet bevat een beetje water, en azuriet niet. Als het water in malachiet verdampt, verandert de kleur van groen naar blauw.

Azuriet-malachiet is betrekkelijk zeldzaam; er zijn weinig vindplaatsen. Slechts zelden ontstaan azuriet en malachiet op dezelfde plek en vergroeien dan met elkaar. Vaker onstaat azuriet-malachiet als overgangsvorm, als azuriet in malachiet verandert door het opnemen van water.

Vanwege de fraaie kleuren is azuriet-malachiet geliefd voor het maken van sieraden. De steen is echter tamelijk zacht en kwetsbaar. Het is daarom niet geschikt voor ringen en kleine armbandjes. Het veiligst is om azuriet-malachiet te dragen als hanger of ketting,

In de edelsteentherapie wordt de azuriet-malachiet nog maar kort gebruikt. Azuriet-malachiet is het ultieme symbool voor de vereniging van het mannelijke en het vrouwelijke, van daadkracht en onafhankelijkheid versus het kunnen ontvangen, het voelen en weten.

Het is een fijne steen om te gebruiken voor het brengen van balans bij onevenwichtigheid, en bij pigmentvlekken in de huid (vitiligo).


Herkomst van de naam

azuriet-malachiet schijfSchijf azuriet-malachiet In 1824 gaf de Franse mineraloog François Beudant azuriet zijn naam, een verwijzing naar de blauwe kleur. De naam is afgeleid van het Latijnse woord lazurius, dat is ontleend aan Perzisch lazhward ('lazuursteen, hemelsblauwe steen').
Omdat Beudant de beginletter l aanzag voor het Arabische lidwoord (l'azurius), werd de naam niet lazuriet, maar azuriet.

De naam malachiet komt waarschijnlijk van een Griekse woord: van malach ('diepgroen'), van malachè ('diepgroen, malve, kaasjeskruid'), of van malakos ('zacht, week, zwak'). De verklaring 'week' kan slaan op de betrekkelijke zachtheid van dit mineraal.


Azuriet-malachiet door de eeuwen heen

Azuriet-malachiet is zeldzaam en er is daarom weinig bekend over zijn gebruik in het verleden.

Naar verluidt zou azuriet-malachiet in de jaren 60 van de vorige eeuw zijn ontdekt in een oude Amerikaanse kopermijn. Het gesteente viel op vanwege zijn mooi verlopende kleuren, en werd verwerkt tot sieraden en kleine siervoorwerpen.
De steen bleek heel geschikt om beeldjes van te snijden. Het was echter te bros voor gebruik als vaas, schaaltje of asbak.

Tegenwoordig wordt azuriet-malachiet gevonden in Ierland, Frankrijk, Congo, Californië, Arizona, Marokko en Namibë.


Azuriet-malachiet en gezondheid

Spiritueel

azuriet-malachiet oorbelAzuriet-malachiet oorbel* Azuriet-malachiet hoort bij hartchakra, keelchakra en voorhoofdchakra.
* Door oorbellen van azuriet-malachiet te dragen, vergroot je je spirituele vermogens. Let op dat je jezelf goed aardt!
* Wie te lief en te zacht is, kan met azuriet-malachiet beter bij de mannelijke kant, en zodoende assertiever worden. Wie te hard en te bot is, kan dankzij azuriet-malachiet beter bij de vrouwelijke kant, en zich zodoende beter inleven in anderen. Draag de azuriet-malachiet op je hart.

Mentaal

* Azuriet-malachiet brengt balans, helpt botsingen tussen gevoel en verstand te harmoniseren. Het helpt je je grenzen te bewaken, zonder dat je andere mensen hoeft te kwetsen. Het helpt ook om innerlijke conflicten en disbalansen uit je jeugd of vorige levens op een zachte, respectvolle manier op te lossen.
* Azuriet-malachiet maakt creatief en gefocust.
* Gevoelens van ontevredenheid, onbehagen, jaloezie verdwijnen met azuriet-malachiet.
* Nachtelijke malende gedachtes die je uit je slaap houden, verdwijnen met azuriet-malachiet. Het bevordert een goede nachtrust met kalme dromen.

Emotioneel

* Innerlijke verscheurdheid? Altijd twijfel of je wel de juiste keuze maakt? Probeer eens een sieraad van azuriet-malachiet op het hart. Dit helpt je bij het bepalen van je koers, en bij het consequent volgen van de gekozen koers.
* Onderdruk jij je emoties bewust of onbewust? Azuriet-malachiet helpt je deze op te lossen, bewust of onbewust. Ook verdrongen emoties uit je jeugd worden langzamerhand opgelost.
* Azuriet-malachiet is een fijne steen om te gebruiken bij verwerking van verdriet en rouw.

Fysiek

azuriet-malachiet hangerAzuriet-malachiet hanger* Azuriet-malachiet werkt vooral op het borst- en keelgebied. Het geeft lucht bij CARA en COPD. Een prettige versterker van het immuunsysteem.
* Een slecht evenwichtsgevoel verbetert als je een hanger of oorbellen van azuriet-malachiet draagt. Draag de hanger zo hoog mogelijk, in het kuiltje van je keel.
* Azuriet-malachiet ontgift lever en nieren, waardoor je je frisser en energieker voelt.
* Azuriet-malachiet werkt fijn voor je maag. Pijn door maagzweren verzacht, de maagzweren zelf verdwijnen.
* Alle mogelijke stenen in je lichaam (zoals galstenen, nierstenen, blaasstenen, holte-stenen) worden opgelost door een kuurtje azuriet-malachietwater.
* Azuriet-malachiet heeft een weldadige invloed op huid, vliezen en slijmvliezen. Kleine huidklachten, zoals wondjes en pukkeltjes, verdwijnen door regelmatig met azuriet-malachietwater te deppen. Pigmentverlies, zoals vitiligo, vermindert met azuriet-malachiet. Wratjes en tumoren vluchten voor olie van azuriet-malachiet.
* Heb je vaak last van bloedneuzen? Draag dan eens een hanger van azuriet-malachiet in het kuiltje onderaan je keel.
* Azuriet-malachiet werkt harmoniserend op de vorming van bloedcellen. Lijders aan polycythemie (teveel aan rode bloedcellen), en aan anemie (bloedarmoede, tekort aan rode bloedcellen) hebben baat bij het dragen van een azuriet-malachiet op de thymus.


Symbolen

De azuriet-malachiet hoort bij de sterrenbeelden Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter en Vissen.
De rune die bij de azuriet-malachiet hoort, is de runeJ Ár.
De J (Ár = Jaar; oogst; cyclus, vruchtbaarheid; succes door geduldig werken) staat voor dag en nacht, zomer en winter; twee tegengestelden die elkaar voortdurend afwisselen. De kleuren van de azuriet-malachiet weerspiegelen dit: het diepe groen van zomerloof en het blauw van de hemel tijdens een vorstperiode.


Fysische eigenschappen azuriet-malachiet

ruwe azuriet-malachietRuwe azuriet-malachietAzuriet en malachiet hebben vrijwel dezelfde chemische samenstelling. Malachiet bevat echter water in zijn kristalrooster; azuriet niet.

Door het opnemen van water kan azuriet veranderen in malachiet. Omgekeerd verandert malachiet in azuriet als het zijn water verliest.
Azuriet verandert gemakkelijker in malachiet dan omgekeerd. Dit komt doordat malachiet stabieler is dan azuriet.

Azuriet-malachiet is kopercarbonaat, dat door het koper zijn mooie groene en blauwe tinten krijgt. Azuriet ontstaat bij een hoger carbonaatgehalte in water; bij een lager carbonaatgehalte ontstaat malachiet.

Samenstelling: Cu3(CO3)2(OH)2 + Cu2(CO3)(OH)2 + H2O + (Ca, Fe)
Hardheid: 3,5 - 4 (bros)
Glans: glasglans, zijdeglans
Transparantie: ondoorzichtig, doorzichtig, doorschijnend
Breuk: ruw, schelpvormig
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: 3,8 - 3,9
Kristalstelsel: monoklien


Weblinks

  • De Nederlandse Wikipedia verwijst naar de afzonderlijke pagina's voor azuriet en malachiet. Deze pagina's bevatten wel foto's van azuriet-malachiet.
  • De Engelse Wikipedia bevat een foto van een azuriet-malachiet-breccie. Je ziet rode en witte stukjes (rode jaspis en witte kwarts) ingebed in groene malachiet en blauwe azuriet.
  • Ook de Engelstalige mineralenwebsite Webmineral biedt geen aparte pagina voor de azuriet-malachiet. Er zijn wel aparte pagina's voor azuriet en malachiet.
  • De Engelse mineralenwebsite Mindat verwijst voor azuriet-malachiet door naar azuriet-malachiet bij Gemdat, een website over gemmologie (wetenschap van edelstenen).  Mindat biedt wel aparte pagina's over azuriet en malachiet.

azuriet-malachiet kraaltjesAzuriet-malachiet kraaltjes

 

Wist je dat...

  • ... de kleuren van de azuriet-malachiet alle tinten blauw, groen en zelfs paars kunnen vertonen?
  • ... de zeldzaamheid van dit gesteente mensen ertoe verleid om kunstmatige azuriet-malachiet op de markt aan te bieden? Bekijk het aanbod nauwkeurig. Vormeloze groen-blauwe vlekken wijzen vaak op kunstmatig gemaakte azuriet-malachiet.
  • ... azuriet-malachiet erg prettig voelt op de zonnevlecht? Probeer maar eens als je last hebt van je maag of je ingewanden. De steen is een echte beschermer van maag, lever, gal en alvleesklier. Ook bij buikpijn door diarree of verstopping voelt de steen weldadig aan.
  • ... azuriet-malachiet een goede beschermsteen is tegen elektrosmog? Plaats hem tussen je elektronisch apparaat en jezelf, of draag hem als sieraad op de borst.
  • ... bij kuitkrampen door vaatvernauwing het helpt om azuriet-malachiet-olie op de benen te smeren?

azuriet-malachietMicro-opname azuriet-malachiet (foto: Semoea/Ronald van der Knaap)