Aventurijn: kenmerken en werking

aventurijn

Wat is aventurijn?

Aventurijn - ook wel: aventurien - is mooie groene kwarts met ingesloten deeltjes fuchsiet, een soort mica. Deze deeltjes veroorzaken een karakteristieke glinstering, de zogenoemde aventurisatie.

Aventurijn heeft ook wel andere kleuren, zoals oranje, rood, wit en blauw. In de edelsteentherapie is de groene aventurijn verreweg het belangrijkste en wordt met aventurijn altijd de groene aventurijn bedoeld.

De aventurijn is een populaire edelsteen, vooral vanwege de glinstering. Hij is bovendien een zeer belangrijke heelsteen, omdat de steen veelzijdig is en niet duur.
Via de huid werkt aventurijn zeer krachtig in op bijvoorbeeld botten en spieren. Maar ook zonder direct huidcontact laat de steen zich gelden. De steen moet wel in je directe omgeving zijn. Hij heeft dan geen fysieke werking, maar wel een zeer sterke geestelijke, kalmerende werking.
Aventurijn aan een sleutelhanger trekt het geluk aan.

Aventurijn kan worden gebruikt als sieraad, in steenleggingen, in bad, in crèmes, in water. Aventurijn is niet giftig. Dat maakt de steen heel geschikt voor behandeling van dieren of kinderen. Ermee spelen of eraan likken levert geen enkel gevaar op...

Let op: de naam aventurijn wordt ook wel gebruikt als verzamelnaam voor twee heel verschillende stenen, namelijk aventurijnkwarts en aventurijnveldspaat. Deze veldspaat - ook bekend onder de naam zonnesteen - is geel-oranje en heeft totaal andere eigenschappen dan de kwarts aventurijn. Over die kwarts gaat het op deze webpagina.

Tegenwoordig wordt groen glas met ingesloten glinsterende koperdeeltjes wel gebruikt als imitatie voor aventurijn.


Herkomst van de naam

De naam aventurijn is afgeleid van Italiaanse per avventura, ‘bij toeval’ of ‘toevallig’. Deze naam gaven glasblazers oorspronkelijk aan (groen) glas waarin per toeval koperdeeltjes terecht waren gekomen.


Aventurijn door de eeuwen heen

aventurijncabochon Aventurijn was in het Oude China zeer geliefd. De Chinezen beschouwden alle groene stenen als krachtige amuletten voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid, voor concentratie en voorspoed in het leven. Ze dachten ook dat de aventurijn potentieverhogend werkte. Het keizerlijk zegel was gemaakt van aventurijn; de steen werd (‘keizersteen’) genoemd.
De oudste voorwerpen van aventurijn die in China zijn gevonden, dateren uit de derde eeuw voor Christus. Het gaat vaak om sieraden en beeldjes. Populair was de aventurijnen schildpad, symbool van geluk en een lang leven.

De Oude Grieken meenden dat aventurijn de drager ervan moed, optimisme, eerzucht en doelbewustheid geeft.

Later is de edelsteen uit de belangstelling geraakt. Pas sinds de jaren tachtig van de twintigste eeuw is aventurijn weer populair als edelsteen en heelsteen.


Effecten op de gezondheid

Aventurijn is een zusje van bergkristal en heeft dezelfde helende eigenschappen. Daarbovenop heeft de steen ook specifieke effecten.
aventurijnstaaf * Net als de bergkristal is de aventurijn een silicaat. Dat betekent een sterke werking op huid, haar, tanden en botten. De aventurijn heeft daarnaast een sterk effect op spier- en bindweefsel. Verslapt bindweefsel wordt steviger door het drinken van aventurijnwater of het gebruiken van aventurijnelixer. Blessures van spieren en pezen helen sneller met aventurijnwater.
* Aventurijn hoort bij het miltchakra, het zonnevlechtchakra en vooral het hartchakra. De steen is hartversterkend. Hij verbetert de werking van hart en bloedsomloop en versterkt de vaten. Daarom heeft aventurijn een helende werking op bloeduitstortingen, blauwe plekken en couperose.
* Verwondingen aan huid en spieren (sportblessures, spierpijn e.d.) helen sneller als je een aventurijn in je broekzak draagt.
* Aventurijn helpt bij de bestrijding van koude handen en voeten als gevolg van een slecht werkende bloedsomloop. Een aventurijn, gedragen op harthoogte, stimuleert de bloedsomloop.
* Door zijn groene kleur is de aventurijn kalmerend. Hij helpt malende gedachtes te stoppen en bevordert een rustiger gedrag en een betere nachtrust.
* Aventurijn is een heel prettige steen om mee te nemen in bad. Gebruik hiervoor wel altijd dezelfde stenen, en neem bijvoorbeeld drie middelgrote trommelstenen om een extra ontspannend bad te krijgen. Huidklachten, stress en vermoeide spieren hebben veel baat bij een bad in aventurijnwater. In plaats van de aventurijn zelf kun je aventurijnelixer in het bad doen. Ongeveer 10-15 druppels is voldoende voor een grote badkuip.
* Betten met aventurijnwater kan zonnebrand helen. Een andere methode is gaan zitten of liggen in een kring van aventurijnen.
* Regelmatig groene aventurijn dragen stimuleert de vetstofwisseling en helpt de cholesterolspiegel dalen. Door dagelijks vlak voor de maaltijd een glas aventurijnwater te drinken, ga je minder eten en wordt je lever gestimuleerd harder te werken. Daardoor versnelt de spijsvertering en neemt het lichaam minder voedingsstoffen op. Op deze manier helpt aventurijn afvallen.
* Het dragen van een aventurijn neemt maagdarmklachten weg, zoals een opgeblazen gevoel, verstopping en diarree.


Spiritueel

* Aventurijn heeft een sterke geestelijke werking. De steen geeft inspiratie en stimuleert creativiteit en originaliteit. Leg de aventurijn op een plek waar je hem goed kan zien, of stop hem in je (broek)zak en speel er af en toe mee.
* Deze steen helpt te vinden wat voor jou het beste is, van welke dingen je blij en gelukkig wordt. Het dragen van een aventurijn in jas of broekzak geeft emotionele rust en een gevoel van welbevinden.
* Aventurijn geneest hartepijn en beschermt tegen energetisch vampirisme van liefde en warmte. Draag de steen op het hart!
aventurijntrommelsteen * Bij droevenis en depressieve gevoelens heelt de aventurijn het hart en het hoofd. Malende gedachten komen tot rust.
* Verkeer je vaak in een negatieve of chaotische omgeving? Aventurijn beschermt tegen agressie en negatieve energieën.
* Vergroten van wilskracht en besluitvaardigheid? Tonen dat je echt leiderschapskwaliteiten bezit? Deze talenten en vaardigheden groeien door het dragen van aventurijn op de keel.


Symbolen

De aventurijn hoort bij de sterrenbeelden Waterman, Vissen, Kreeft, Boogschutter en Stier.
De rune die bij de aventurijn hoort, is de runeR Reið.
De R (Reið = rijden) staat voor reizen, nieuwe inzichten, buiten gebaande paden treden, overbruggen van tijd en ruimte. De aventurijn helpt via versterking van concentratie en contemplatie, en verruiming van creativiteit.


Fysische eigenschappen aventurijn

Aventurijn bestaat uit kwarts (siliciumdioxide) en wordt groen gekleurd door het chroom in de ingesloten fuchsiet. De fuchsietplaatjes veroorzaken de glinsterende aventurisatie.
Andere kleuren aventurijn krijgen hun aventurescerende effect door ingesloten hematiet of lepidokrokiet.

aventurijnhangers

Samenstelling: SiO2 + fuchsiet: KAl2[(OH,F)2/AlSi3O10] + (Cr), of hematiet: Fe2O3 + Mg, Ti, of lepidokrokiet: FeOOH
Hardheid: 7, maar met een korrelige structuur
Glans: glasglans, wasglans, harsglans
Transparantie: doorzichtig tot ondoorzichtig
Breuk: onregelmatig, schelpvormig, splinterig
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: 2,64 - 2,69
Kristalstelsel: trigonaal, microkristallijnWeblinks

Wist je dat aventurijn...

  • ... zijn groene glinstering meestal dankt aan groene fuchsiet, een soort mica? Dat het soms ontstaat doordat laagjes hematiet en mica worden ingesloten in helder magmatisch kiezelzuur?
  • ... zonder de glinstering geen aventurijn is maar groene kwarts?
  • ... ook in andere kleuren dan groen voorkomt, maar altijd aventurisatie vertoont?
  • ... als amuletsteen in je zak of gedragen aan een sleutelhanger zal aantrekken wat goed is voor je geestelijke en spirituele groei?
  • ... in je portemonnee geld aantrekt?
  • ... beschermt tegen energetisch vampirisme van jouw energie?
  • ... alle organen vlak bij het hart beschermt en versterkt? Dat zijn de maag, de lever, de twaalfvingerige darm, de alvleesklier, de milt en de thymus.