Aventurijn: kenmerken en werking
Eigenschappen
Samenstelling: SiO2 + fuchsiet: KAl2[(OH,F)2/AlSi3O10] + (Cr), of hematiet: Fe2O3 + Mg, Ti, of lepidokrokiet: FeOOH
Hardheid: 7, maar met een korrelige structuur
Glans: glasglans, wasglans, harsglans
Transparantie: doorzichtig tot ondoorzichtig
Breuk: onregelmatig, schelpvormig, splinterig
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: 2,64 - 2,69
Kristalstelsel: trigonaal, microkristallijn
Aventurijn is mooie groene kwarts. Het is een populaire edelsteen, vooral vanwege de karakteristieke glinstering, de zogenoemde aventurisatie (of schiller-effect). Soms is de glinstering het best te zien met een microscoop.
Behalve groen, kan aventurijn ook andere kleuren hebben, zoals oranje, rood, geel, wit of blauw.
Let op: de naam aventurijn wordt soms gebruikt als verzamelnaam voor twee heel verschillende stenen: de aventurijnkwarts waarover dit artikel gaat, en de aventurijnveldspaat of zonnesteen. Deze veldspaat is geel-oranje en heeft totaal andere eigenschappen.
Aventurijn heet ook wel aventurien. Andere namen zijn chrysokwarts en greenlandiet. Misleidende handelsnamen zijn Chinese jade, Indiase jade en Indiase smaragd.
Er zijn tegenwoordig ook imitaties van aventurijn in de handel. Zo wordt groen glas met ingesloten glinsterende koperdeeltjes soms gebruikt als imitatie. Ook bestaan imitaties van aventurijn in andere kleuren, zoals donkerblauw en bruin. Dat type glas wordt goldfluss of aventurienglas genoemd.
Het is ook een zeer belangrijke heelsteen, omdat de steen veelzijdig is en niet duur.
In de edelsteentherapie is de groene aventurijn verreweg het belangrijkste. Met aventurijn wordt dan altijd de groene aventurijn bedoeld. Het wordt vooral gebruikt voor hartklachten, problemen met bloed en circulatie, stress-gerelateerde klachten.
Via de huid werkt aventurijn zeer krachtig in op bijvoorbeeld botten en spieren. Maar ook zonder direct huidcontact laat de steen zich gelden. De steen moet wel in je directe omgeving zijn. Hij heeft dan geen fysieke werking, maar wel een zeer sterke geestelijke, kalmerende werking.
Aventurijn kan worden gebruikt als sieraad, in steenleggingen, in bad, in crèmes, in water. Aventurijn is niet giftig. Dat maakt de steen heel geschikt voor behandeling van dieren of kinderen. Ermee spelen of eraan likken levert geen enkel gevaar op.
Aventurijn aan een sleutelhanger trekt het geluk aan.
Herkomst van de naam
De naam aventurijn is afgeleid van Italiaanse per avventura (‘per ongeluk, toevallig’). Het mineraal is vernoemd naar al bestaand glinsterend groen glas dat toevallig was ontstaan.
In de naam chrysokwarts herken je het Griekse woord chrysos (‘goud'), Dit verwijst naar de goudachtige glinsterende insluitsels.
Greenlandiet is ontleend aan de vindplaats Groenland.
Aventurijn door de eeuwen heen
Aventurijn was in het Oude China zeer geliefd. De Chinezen beschouwden alle groene stenen als krachtige amuletten voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid, voor concentratie en voorspoed in het leven. Ze dachten ook dat de aventurijn potentieverhogend werkt. Het keizerlijk zegel was gemaakt van aventurijn; de steen werd yü (‘keizersteen’) genoemd.
De oudste voorwerpen van aventurijn die in China zijn gevonden, dateren uit de derde eeuw voor Christus. Het gaat vaak om sieraden en beeldjes. Populair was de aventurijnen schildpad, symbool van geluk en een lang leven.
De Oude Grieken meenden dat aventurijn de drager ervan moed, optimisme, eerzucht en doelbewustheid geeft.
In het begin van de 18e eeuw maakten glasblazers in Venetië bij toeval (per avventura) een nieuw soort groen glas, toen stukjes koper per ongeluk in een vat gesmolten glas vielen. Het resultaat was groen glas met roodgoud glinsterende koperdeeltjes. De samenstelling bleef lange tijd geheim.
Een groene kwartsvariëteit met z'n glinstering zag er eender uit, en werd daarom naar dit glas genoemd: aventurijn..
Later is de edelsteen uit de belangstelling geraakt. Pas sinds de jaren tachtig van de twintigste eeuw is aventurijn weer populair als edelsteen en heelsteen.
Effecten op de gezondheid
Aventurijn is een zusje van bergkristal en heeft dezelfde helende eigenschappen. Daarbovenop heeft de steen ook specifieke effecten.
Het gaat hier steeds over groene aventurijn.
Spiritueel
* Aventurijn hoort bij het miltchakra, het zonnevlechtchakra en vooral het hartchakra.
Mentaal
* Aventurijn heeft een sterke geestelijke werking. De steen geeft inspiratie en stimuleert creativiteit en originaliteit. Leg de aventurijn op een plek waar je hem goed kan zien, of stop hem in je (broek)zak en speel er af en toe mee.
* Vergroten van wilskracht en besluitvaardigheid? Tonen dat je echt leiderschapskwaliteiten bezit? Deze talenten en vaardigheden groeien door het dragen van aventurijn op de keel.
Emotioneel
* Aventurijn aan een sleutelhanger trekt het geluk aan.
* Aventurijn geneest hartepijn en beschermt tegen energetisch vampirisme van liefde en warmte. Draag de steen op het hart!
* Bij droevenis en depressieve gevoelens heelt de aventurijn het hart en het hoofd.
* Verkeer je vaak in een negatieve of chaotische omgeving? Aventurijn beschermt tegen agressie en negatieve energieën.
* Aventurijn helpt zorgen los te laten, wat weer een ontspannend effect heeft.
Fysiek
* Net als de bergkristal is de aventurijn een silicaat. Dat betekent een sterke werking op huid, haar, tanden en botten.
* De aventurijn heeft daarnaast een sterk effect op spier- en bindweefsel. Verslapt bindweefsel wordt steviger door het drinken van aventurijnwater of het gebruiken van aventurijnelixer. Blessures van spieren en pezen helen sneller met aventurijnwater.
* Aventurijn is hartversterkend. Hij verbetert de werking van hart en bloedsomloop en versterkt de vaten. Daarom heeft aventurijn een helende werking op bloeduitstortingen, blauwe plekken en couperose.
* Verwondingen aan huid en spieren (sportblessures, spierpijn e.d.) helen sneller als je een aventurijn in je broekzak draagt.
* Aventurijn helpt bij de bestrijding van koude handen en voeten als gevolg van een slecht werkende bloedsomloop. Een aventurijn, gedragen op harthoogte, stimuleert de bloedsomloop.
* Door zijn groene kleur is de aventurijn kalmerend. Hij helpt malende gedachtes te stoppen en bevordert een rustiger gedrag en een betere nachtrust.
* Aventurijn is een heel prettige steen om mee te nemen in bad. Gebruik hiervoor wel altijd dezelfde stenen, en neem bijvoorbeeld drie middelgrote trommelstenen om een extra ontspannend bad te krijgen.
* Huidklachten, stress en vermoeide spieren hebben veel baat bij een bad in aventurijnwater. In plaats van de aventurijn zelf kun je aventurijnelixer in het bad doen. Ongeveer 10-15 druppels is voldoende voor een grote badkuip.
* Betten met aventurijnwater kan zonnebrand helen. Een andere methode is gaan zitten of liggen in een kring van aventurijnen.
* Regelmatig groene aventurijn dragen stimuleert de vetstofwisseling en helpt de cholesterolspiegel dalen. Door dagelijks vlak voor de maaltijd een glas aventurijnwater te drinken, ga je minder eten en wordt je lever gestimuleerd harder te werken. Daardoor versnelt de spijsvertering en neemt het lichaam minder voedingsstoffen op. Op deze manier helpt aventurijn afvallen.
* Het dragen van een aventurijn neemt maagdarmklachten weg, zoals een opgeblazen gevoel, verstopping en diarree.
Runen
De rune die bij de aventurijn hoort, is de Reið.
De R (Reið = rijden) staat voor reizen, nieuwe inzichten, buiten gebaande paden treden, overbruggen van tijd en ruimte.
De aventurijn helpt via versterking van concentratie en contemplatie, en verruiming van creativiteit.
Symbolen
De aventurijn hoort bij de sterrenbeelden Waterman, Vissen, Kreeft, Boogschutter en Stier.
Fysische eigenschappen aventurijn
Aventurijn is de edelsteenkwaliteit van groene kwartsiet.
Het mineraal bestaat uit kwarts (siliciumdioxide, SiO2) en wordt helder groen gekleurd door het chroom in de ingesloten fuchsiet, een soot mica. De fuchsietplaatjes veroorzaken de glinsterende aventurisatie.
Andere kleuren aventurijnkwarts krijgen hun aventurescerende effect door ingesloten hematiet of lepidokrokiet (oranje tot rood).
Gele aventurijn heeft insluitsels van biotiet en muscoviet.
Kwarts kan ook groen zijn door ijzeroxide. Die steen heet groene kwarts. Die heeft geen glinstering.
Weblinks
- Bekijk voor meer informatie de uitgebreide beschrijving van aventurijn op de Engelstalige Wikipedia.
- Een interessante Engelstalige mineralenwebsite is Mindat, met onder meer informatie over samenstelling en vindplaatsen van aventurijn. Mindat biedt ook een prachtige fotogalerij van verschillende kleuren aventurijn.
- De Engelstalige mineralenwebsite GemSelect geeft goede informatie over aventurijn, zowel fysische als metafysische informatie
Wist je dat...
- ... aventurijn zijn groene glinstering meestal dankt aan groene fuchsiet? En dat de glinstering soms ontstaat doordat laagjes hematiet en mica worden ingesloten in helder magmatisch kiezelzuur?
- ... de steen zonder de glinstering geen aventurijn is maar groene kwarts?
- ... aventurijn ook in andere kleuren dan groen voorkomt, maar altijd aventurisatie vertoont?
- ... aventurijn als amuletsteen in je zak, of gedragen aan een sleutelhanger, zal aantrekken wat goed is voor je geestelijke en spirituele groei?
- ... aventurijn in je portemonnee geld aantrekt?
- ... aventurijn beschermt tegen energetisch vampirisme van jouw energie?
- ... aventurijn alle organen vlak bij het hart beschermt en versterkt? Dat zijn de maag, de lever, de twaalfvingerige darm, de alvleesklier, de milt en de thymus.