Aragoniet: kenmerken en werking

Wat is aragoniet?

ruwe aragoniet

Aragoniet is een zeldzaam soort kalksteen. Het mineraal komt voor in vele kleuren: wit, geel, goud, grijswit, roze, licht violet, blauw, groen, oranje, rood, bruingroen, bruin.
Zuiver aragoniet is transparant wit. De verschillende kleuren ontstaan door vermenging met diverse elementen.

Het mineraal is chemisch identiek met calciet, maar de werking is (vooral spiritueel) anders. Ruwe aragoniet vertoont grillige groeivormen.

De gestreepte variant wordt ook wel onyxmarmer genoemd of albast. Dit zijn zeer misleidende namen, omdat het hier noch om onyx, noch om marmer noch om albast gaat. Onyxmarmer is een afzettingsgesteente en bestaat deels uit calciet, deels uit aragoniet.

Aragoniet, en vooral de gestreepte, is zeer geliefd voor siervoorwerpen en gebruiksvoorwerpen, omdat het gemakkelijk te bewerken is.

Het kalkachtige omhulsel van parels, schelpen en parelmoer bestaat uit aragoniet. Ook ons tandglazuur bevat aragoniet.

Aragoniet wordt graag in de edelsteentherapie gebruikt omdat het vrolijk, blij en optimistisch maakt. Geliefd zijn vooral roodbruine, witte en blauwe aragoniet. Het mineraal heeft een goede werking op de doorbloeding. Een zeer prettige steen om mee te werken.


blauwe aragoniet trommelsteen

Herkomst van de naam

Aragoniet is genoemd naar zijn eerste vindplaats, het dorp Molina de Aragon in Spanje.

Oorspronkelijk heette de steen anders: aragonische veldspaat of aragonspaat.


Aragoniet door de eeuwen heen

Omdat aragoniet er kleurrijk en aantrekkelijk uitziet en zich gemakkelijk laat bewerken, zijn er eeuwenoude siervoorwerpen van dit materiaal te vinden, van asbakken tot grote vazen.

aragonietgrot in ochtiná

In Slowakije is in 1954 een hele grot met aragoniet gevonden. In 1972 werd deze aragonietgrot in Ochtiná (Ochtinská aragonitová jaskyñat) voor het publiek opengesteld. De grootste attractie is de zogenaamde Milky Way Hall. Witte aragonietkristallen bedekken daar de wanden als waren het sterren.

Deze zeldzame aragonietgrot maakt deel uit van de grotten van het gebergte Slowaakse Karst, dat sinds 1985 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staan vermeld.

Aragoniet komt veel voor in het zand van de Bahama-eilanden. Dit fijne witte aragonietzand is zelfs een exportproduct. Zo zijn de stranden in Florida opgehoogd met zand uit de Bahama's.

Aragoniet werd in 1788 als apart mineraal erkend. In 1797 gaf de Duitse mineraloog en geoloog Abrahan Gottlieb Werner dit kristal zijn naam.

Als heelsteen is aragoniet nog niet zo lang bekend.


Effecten op de gezondheid

gele aagoniet hanger

* Aragoniet hoort bij het zonnevlechtchakra. Het mineraal stabiliseert het basischakra en werkt daardoor op heupen, knieën en enkels. Aragoniet is een aardende en verwarmende steen.
* Aragoniet harmoniseert de calciumhuishouding en helpt kinderen om in een normaal tempo te groeien. Een te snelle groei wordt vertraagd, een te langzame groei wordt versneld. Het is een goede steen bij groeipijnen.
* Aragoniet heelt ontstekingen in gewrichten. Het stimuleert de doorbloeding van spieren, waardoor ook het kraakbeen beter gevoed wordt. De opbouw en de elasticiteit van de tussenwervelschijven en de kapsels van enkels en knieën wordt elastischer, soepeler en sterker.
* Aragoniet stimuleert de doorbloeding, en heeft daardoor ook een positief effect op koude witte vingers (het syndroom van Reynaud) bij vochtig weer. Tevens versterkt aragoniet de spierpomp en de doorstroming van de lymfe, en versterkt daardoor het immuunsysteem.
* Aragoniet helpt bij maagpijn en buikpijn als gevolg van nervositeit. Pijn, krampen en zenuwtrekjes als gevolg van nervositeit verminderen, of helen zelfs helemaal.


Spiritueel

* Aragoniet helpt je jouw taak hier op aarde te ontdekken. De steen zorgt er tevens voor dat jij je spiritueel kunt ontwikkelen. Het helpt die zaken op je pad te laten komen die jij op dat moment nodig hebt, en helpt die zaken op hun waarde te schatten.
* Aragoniet is een lieve kalmerende steen. De steen helpt je rust in je hoofd te vinden. Geeft geduld en helpt de dingen te accepteren zoals ze zijn.
roze aragoniet trommelstenen * Aragoniet laat onze creativiteit stromen. Gebrek aan inspiratie? Beschouw dan eens aandachtig een aragoniet kristal, en probeer het dan eens opnieuw!
* Het helpt kritisch naar jezelf en je omgang met de natuur te kijken. Geeft inzicht in oorzaak en gevolg. Laat ons duidelijk zien dat wij verantwoordelijk zijn voor hoe wij de aarde doorgeven aan onze kinderen.
* Een goede steen bij onrust en stress. Aragoniet helpt ongedurige en ongeduldige mensen te focussen. Heftige emoties zoals innerlijke onrust, woede en jaloezie worden gekalmeerd. Aragoniet herstelt het vertrouwen in jezelf en je medemens.


Symbolen

Aragoniet (alle kleuren) hoort bij de sterrenbeelden Ram, Kreeft, Leeuw en Vissen.
De rune die bij alle kleuren aragoniet hoort, is de runeB Bjarkan.
De B (Bjarkan = berk, moedergodin, moederfiguur) staat symbool voor vrouwelijke aspecten, zoals zorg, gezellig maken, warmte om je heen verspreiden.


bruine aragoniet

Fysische eigenschappen aragoniet

Aragoniet is een calciumcarbonaat en lijkt sterk op calciet. Maar aragoniet ontstaat onder veel hogere druk. Verlaagt de druk, dan verandert aragoniet langzaam in calciet. Daarom is aragoniet beduidend zeldzamer dan calciet.

Het is lastig om het verschil tussen calciet en aragoniet te zien. Toch zijn er duidelijke verschillen vast te stellen:

 • Aragoniet is zelden gesteentevormend, wat calciet wel vaak is.
 • De chemische samenstelling is anders. Aragoniet bevat relatief veel strontium (Sr), terwijl calciet nauwelijks strontium bevat.
 • Een krastest maakt duidelijk dat aragoniet wat harder is.
 • Ook is er ook verschil in kristalstructuur: ruitvormig (rombisch) bij aragoniet, driehoekig (trigonaal) bij calciet.
 • Ten slotte heeft ruwe aragoniet kenmerkende naaldvormige kristallen; calciet heeft deze niet.

De aragoniet die voor trommelstenen en sieraden wordt gebruikt, wordt stabieler gemaakt met kunsthars.

bruin aragoniet ei

IJzer (Fe) kleurt aragoniet geel of bruin; mangaan (Mn) roze tot grijs, lood (Pb), strontium (Sr) en zink (Zn) wit.

Samenstelling: CaCO3 + Ba, Fe, Mn, Pb, Sr, Zn
Hardheid: 3,5 - 4,5  bros; net iets harder dan calciet
Glans: glasglans, op de splijtvlakken parelmoerglans tot vetglans
Transparantie: doorzichtig, doorschijnend, ondoorzichtig
Breuk: schelpvormig
Splijtbaarheid: goed
Dichtheid: 2,85 - 2,95 Iets zwaarder dan calciet
Kristalstelsel: rombisch


Weblinks

kleurloze aragoniet kristallen

 

Wist je dat...

 • ... aragoniet zich gemakkelijk laat bewerken, en daarom in veel huishoudens aanwezig is als eierdopje, vaas, asbak, schaal of een ander gebruiksvoorwerp? Vaak onder een totaal andere naam.
 • ... de handelsnaam kalk-rhodochrosiet misleidend is? Er zit geen spatje rhodochrosiet in aragoniet.
 • ... aragoniet op zijn (verse) breukvlakken parelmoerglans vertoont?
 • ... weinig aragoniet geschikt is om te facetteren? De beste aragoniet hiervoor komt uit Tsjechië.
 • ... bruine aragoniet in de edelsteentherapie vaak gecombineerd wordt met oranje calciet? Deze stenen versterken elkaar!
 • ... levervlekken en ouderdomsvlekken verminderen door de huid regelmatig te wassen met aragonietwater?
 • ... aragoniet een gelijkmatig humeur geeft?
 • ... aragoniet zeer goed werkt tegen stress en overbelasting?
 • ... aragoniet helpt om energetische verbindingen met andere mensen los te laten? Dat kan handig zijn als die verbindingen je belemmeren.