Gezonder dankzij helende edelstenen

Aragoniet: kenmerken en werking

ruwe aragonietRuwe aragoniet Aragoniet is een zeldzaam soort kalksteen. Het mineraal komt voor in vele kleuren: wit, geel, goud, grijswit, roze, licht violet, blauw, groen, oranje, rood, bruingroen, bruin.

Zuiver aragoniet is transparant wit. De verschillende kleuren ontstaan door vermenging met diverse elementen.

Ruwe aragoniet vertoont grillige groeivormen.

Aragoniet, en vooral de gestreepte variant, is zeer geliefd voor siervoorwerpen en gebruiksvoorwerpen, omdat het gemakkelijk te bewerken is.

De gestreepte aragoniet wordt ook wel onyxmarmer genoemd, of albast. Dit zijn zeer misleidende namen, omdat aragoniet geen onyx, geen marmer en ook geen albast is. Echte onyxmarmer is een afzettingsgesteente en bestaat deels uit calciet, deels uit aragoniet.

Een bijzondere lichtblauwe variëteit van aragoniet heet zeiringiet.

Ons tandglazuur bevat aragoniet. En het kalkachtige omhulsel van koraal, parels, schelpen en parelmoer bestaat uit aragoniet.

Het mineraal is chemisch identiek aan calciet, maar de werking is anders, vooral de spirituele werking.

Aragoniet wordt graag in de edelsteentherapie gebruikt omdat het vrolijk, blij en optimistisch maakt. Geliefd zijn vooral roodbruine, witte en blauwe aragoniet.

Het mineraal heeft een goede werking op de doorbloeding. Een zeer prettige steen om mee te werken.


Herkomst van de naam

blauwe aragoniet trommelsteenBlauwe aragonietAragoniet is genoemd naar zijn eerste vindplaats, het dorp Molina de Aragón in Spanje.

Oorspronkelijk heette de steen anders: aragonische veldspaat of aragonspaat.

Zeiringiet is genoemd naar de vindplaats, Oberzeiring in Oostenrijk.


Aragoniet door de eeuwen heen

Omdat aragoniet er kleurrijk en aantrekkelijk uitziet en zich gemakkelijk laat bewerken, zijn er eeuwenoude siervoorwerpen van dit materiaal te vinden, van asbakken tot grote vazen.

Aragoniet werd in 1788 als apart mineraal erkend. In 1797 gaf de Duitse mineraloog en geoloog Abrahan Gottlieb Werner (1749-1817) dit kristal zijn naam, naar de Spaanse regio Molina de Aragón. Veel bronnen melden ten onrechte dat de aragoniet uit de Spaanse provincie Aragón komt. Die provincie ligt echter ruim 150 km ten noordnoordoosten van de vindplaats.

aragoniet flosferri dobsinaFlos forri in een verlaten mijn in Dobsina, Slowakije (foto: Zbynek Burival /Mineralexpert.org)De Duitse schrijver./wetenschapper Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) publiceert in 1807 een reeks verhandelingen over Karlsbad (Sammlung zur Kenntniss der Gebirge von und um Karlsbad). Hij beschrijft hier onder andere de sprudelstein bij de heilbron van het badplaatsje Karlovy Vary. Sprudelstein is een Duitse benaming van aragoniet.

Aragoniet wordt vaak in grotten gevonden, in fijne kristalletjes. Deze vorm wordt flos ferri (‘bloemen van ijzer’) genoemd, naar de plantaardige en bloemachtige structuren.

Flos ferri werd oorspronkelijk in Oostenrijk gevonden. Het is daarna ook op andere plaatsen aangetroffen, waaronder Slowakije, Italië, Polen en Spanje.

In Slowakije is in 1954 een hele grot met aragoniet gevonden. In 1972 werd deze aragonietgrot in de gemeente Ochtiná (Ochtinská aragonitová jaskyñat) voor het publiek opengesteld. De grootste attractie is de zogenaamde Milky Way Hall. Witte aragonietkristallen bedekken daar de wanden als waren het sterren.

aragoniet ochtinskaMilky Way Hall met witte aragoniet in een grot bij Ochtiná, Slowakije (foto: www.region-slovensko.sk)Deze zeldzame aragonietgrot maakt deel uit van de grotten van het gebergte Slowaakse Karst. Dat staat sinds 1985 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

In 2019 is waarschijnlijk de grootste hoeveelheid flos ferri ooit gevonden, in een grot in de Mühlenberg, bij Engelskirchen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Bijzondere vormen zijn daar te zien. De aragoniet formaties hebben een gemiddelde doorsnee van 1,20 meter.

De grootste formatie in Mühlenberg, met een doorsnee van 1,50 meter, heeft de naam Hydra gekregen, naar de veelkoppige waterslang uit de Griekse mythologie. Deze formatie hangt aan het plafond alsof het niets weegt.
Bekijk onderaan de pagina een filmpje met beelden uit deze grot.

Aragoniet komt veel voor in het zand van de Bahama-eilanden. Dit fijne witte aragonietzand is zelfs een exportproduct. Zo zijn de stranden in Florida opgehoogd met zand uit de Bahama's.

Als heelsteen is aragoniet nog niet zo lang bekend.


Aragoniet en gezondheid

Spiritueel

* Aragoniet hoort bij het zonnevlechtchakra. Het mineraal stabiliseert basischakra en aardechakra.
* De bruine aragoniet op aardechakra, basischakra en zonnevlecht gelegd zet je met beide benen op de grond.
* Witte aragoniet 10 cm boven de kruin schoont je aura op.
* Aragoniet helpt je jouw taak hier op aarde te ontdekken. De steen zorgt er tevens voor dat jij je spiritueel kunt ontwikkelen. Het helpt die zaken op je pad te laten komen die jij op dat moment nodig hebt, en helpt die zaken op hun waarde te schatten.

Mentaal

roze aragoniet trommelstenenRoze aragoniet trommelstenen* Aragoniet laat onze creativiteit stromen. Gebrek aan inspiratie? Beschouw dan eens aandachtig een aragoniet kristal, en probeer het dan eens opnieuw!
* Het helpt kritisch naar jezelf en je omgang met de natuur te kijken. Geeft inzicht in oorzaak en gevolg. Laat ons duidelijk zien dat wij verantwoordelijk zijn voor hoe wij de aarde doorgeven aan onze kinderen.
* Aragoniet helpt vooral bij snelle wisselingen en onverwachte omstandigheden, zoals een plotselinge reorganisatie, plotselinge geldnood. Het helpt je om snel te kunnen schakelen. Goed voor mensen die de neiging hebben te verstarren bij onverwachte situaties.

Emotioneel

* Aragoniet is een lieve kalmerende steen. De steen helpt je rust in je hoofd te vinden. Geeft geduld en helpt de dingen te accepteren zoals ze zijn.
* Een goede steen bij onrust en stress. Aragoniet helpt ongedurige en ongeduldige mensen te focussen. Heftige emoties zoals innerlijke onrust, woede en jaloezie worden gekalmeerd. Aragoniet herstelt het vertrouwen in jezelf en je medemens.

Fysiek

aragoniet bruin, gestreeptBruine gestreepte aragoniet trommelsteen* Aragoniet stabiliseert basischakra en werkt daardoor op heupen, knieën en enkels. Aragoniet is een aardende en verwarmende steen.
* Aragoniet harmoniseert de calciumhuishouding en helpt kinderen om in een normaal tempo te groeien. Een te snelle groei wordt vertraagd, een te langzame groei wordt versneld. Het is een goede steen bij groeipijnen.
* Aragoniet heelt ontstekingen in gewrichten. Het stimuleert de doorbloeding van spieren, waardoor ook het kraakbeen beter gevoed wordt.
* De opbouw en de elasticiteit van de tussenwervelschijven en de kapsels van enkels en knieën wordt elastischer, soepeler en sterker dankzij aragoniet.
* Aragoniet stimuleert de doorbloeding, en heeft daardoor ook een positief effect op koude witte vingers (het syndroom van Reynaud) bij vochtig weer.
* Tevens versterkt aragoniet de spierpomp en de doorstroming van de lymfe, en versterkt daardoor het immuunsysteem.
* Aragoniet helpt bij maagpijn en buikpijn als gevolg van nervositeit. Pijn, krampen en zenuwtrekjes als gevolg van nervositeit verminderen, of helen zelfs helemaal.


Symbolen

Aragoniet (alle kleuren) hoort bij de sterrenbeelden Ram, Kreeft, Leeuw, Steenbok en Vissen.
De rune die bij alle kleuren aragoniet hoort, is de runeB Bjarkan.
De B (Bjarkan = berk, moedergodin, moederfiguur) staat symbool voor vrouwelijke aspecten, zoals zorg, gezellig maken, warmte om je heen verspreiden.

 

Fysische eigenschappen aragoniet

gele aragoniet hangerGele aragoniet hanger Aragoniet is een calciumcarbonaat en lijkt sterk op calciet. Maar aragoniet ontstaat onder veel lagere druk. Verhoogt de druk, dan verandert aragoniet langzaam in calciet. Aragoniet is niet stabiel en daardoor beduidend zeldzamer dan calciet.

Het is lastig om het verschil tussen calciet en aragoniet te zien. Toch zijn er duidelijke verschillen vast te stellen:

 • Aragoniet is zelden gesteentevormend, wat calciet wel vaak is.
 • De chemische samenstelling is anders. Aragoniet bevat relatief veel strontium (Sr), terwijl calciet nauwelijks strontium bevat.
 • Een krastest maakt duidelijk dat aragoniet wat harder is.
 • Ook is er verschil in kristalstructuur: ruitvormig (rombisch) bij aragoniet, driehoekig (trigonaal) bij calciet.
 • Ruwe aragoniet heeft kenmerkende naaldvormige kristallen; calciet heeft deze niet.
 • Aragoniet lost gemakkelijk op in zuren. Zelfs zwak zuren als azijnzuur en citroenzuur kunnen het kristal beschadigen. Bij calciet gebeurt dat veel trager.

De aragoniet die voor trommelstenen en sieraden wordt gebruikt, wordt stabieler gemaakt met kunsthars.

aragoniet eiEi van bruine aragoniet. Ook het voetje is aragoniet Zuivere aragoniet is glashelder. IJzer (Fe) kleurt aragoniet geel of bruin; mangaan (Mn) kleurt roze tot grijs, lood (Pb), strontium (Sr) en zink (Zn) kleuren wit.

Zeiringiet dankt zijn kleur aan koper (Cu).

Samenstelling: CaCO3 + Ba, Fe, Mn, Pb, Sr, Zn
Hardheid: 3,5 - 4,5  bros; net iets harder dan calciet
Glans: glasglans, op de splijtvlakken parelmoerglans tot vetglans
Transparantie: doorzichtig, doorschijnend, ondoorzichtig
Breuk: schelpvormig
Splijtbaarheid: goed
Dichtheid: 2,85 - 2,95 Iets zwaarder dan calciet
Kristalstelsel: rombisch


Weblinks

 

Wist je dat...

 • ... aragoniet zich gemakkelijk laat bewerken, en daarom in veel huishoudens aanwezig is als eierdopje, vaas, asbak, schaal of een ander gebruiksvoorwerp? Vaak onder een totaal andere naam.
 • … de kalkafzetting in je waterketel vaak ook een vorm van aragoniet is?
 • … aragoniet ook de naam van een groep mineralen is? Dit zijn carbonaten die eenzelfde vorm vertonen (bijna hexagonaal). Naast aragoniet zijn dat bijvoorbeeld cerussiet, strontianiet en witheriet.
 • ... de handelsnaam kalk-rhodochrosiet misleidend is? Er zit geen spatje rhodochrosiet in aragoniet.
 • ... aragoniet op zijn (verse) breukvlakken parelmoerglans vertoont?
 • ... weinig aragoniet geschikt is om te facetteren? De beste aragoniet hiervoor komt uit Tsjechië.
 • ... bruine aragoniet in de edelsteentherapie vaak gecombineerd wordt met oranje calciet? Deze stenen versterken elkaar!
 • ... levervlekken en ouderdomsvlekken verminderen door de huid regelmatig te wassen met aragonietwater?
 • ... aragoniet een gelijkmatig humeur geeft?
 • ... aragoniet zeer goed werkt tegen stress en overbelasting?
 • ... aragoniet helpt om energetische verbindingen met andere mensen los te laten? Dat kan handig zijn als die verbindingen je belemmeren.

aragoniet waxinelichtjeAragoniet waxinelichtje