Apatiet: kenmerken en werking

Wat is apatiet?

steentjes ruwe apatiet

Apatiet is een weinig bekend, maar boeiend mineraal. Het gaat eigenlijk om een groep mineralen met een grote verscheidenheid aan tinten. De meest voorkomende kleuren zijn blauw, groen en groenblauw. Ook geel komt vrij vaak voor. Kleuren zoals roze en wit zijn zeldzamer.

Een aantal kleurvariëteiten heeft een eigen naam:
- gele apatiet heet beloviet;
- lichtgroene apatiet heet asparagoliet;
- groene apatiet heet tulliumiet;
- transparante helderblauwe apatiet heet moroxiet;
- roze apatiet heet mangualdiet.

Apatiet is een geliefd verzamelobject, omdat hij zo veelzijdig is, in meerdere kleuren voorkomt en in veel landen te vinden is.

Veel apatiet is niet van edelsteenkwaliteit. Deze apatiet wordt grotendeels gewonnen als fosforerts. Apatiet is belangrijk als grondstof voor kunstmest.

Fraaie apatietkristallen van edelsteenkwaliteit worden gevonden in onder meer Birma, India, Sri Lanka en Pakistan. Ook apatiet uit Brazilië, Mexico, Madagaskar, Kenia en Zuid-Afrika is vaak geschikt voor verwerking in juwelen. Zo is in Kenia een enorme groene apatiet van 700 karaat gevonden.

Apatiet wordt graag in de edelsteentherapie gebruikt, omdat het mineraal een belangrijk bestanddeel van menselijke botten en tanden is, en belangrijk is voor onze stofwisseling. Klachten die te maken hebben met botten, gewrichten en gebit kunnen vaak succesvol bestreden worden met apatiet. En bij gebrek aan eetlust en problemen met de spijsvertering wordt ook vaak apatiet ingezet.


Herkomst van de naam

massagestaaf apatiet Apatiet komt van het Griekse woord apatao ('ik bedrieg'). Het mineraal kreeg deze naam in 1786 van de Duitse mineraloog Abraham Gotlob Werner (1749-1817). Het bedrieglijke van apatiet is dat de kristalvorm heel erg op beril lijkt, maar chemisch totaal anders is.

Beloviet, de naam voor gele apatiet, is genoemd naar Nikolai Vassilievich Belov (1891-1982), mineraloog en kristallograaf uit Rusland.

Asparagoliet, de naam voor lichtgroene apatiet, dankt zijn naam aan de Griekse woorden asparagos ('asperge, met de kleur van asperge') en lithos ('steen').

Tulliumiet, de naam voor groene apatiet, is wellicht afgeleid van het Latijns pycnanthemum tullium. de kleur van het kruid bergmint. De naam zou ook afgeleid kunnen zijn van het groene oxide van het element thulium.

Moroxiet, de naam voor helderblauwe apatiet, komt van het Grieks moroxos ('pijpaarde'). Deze pijpaarde heeft meestal blauwige tinten.

Mangualdiet, de naam voor roze apatiet, is genoemd naar de vindplaats Mangualde in Portugal.


Door de eeuwen heen

Apatiet werd vroeger vaak aangezien voor aquamarijn of smaragd, beide een variant van beril. Tegenwoordig vertelt een edelsteenkundig (gemmologisch) onderzoek snel om wat voor mineraal het gaat.

apatiet trommelsteen

In de 19e eeuw werd apatiet op veel plekken in Noorwegen gevonden. Men gebruikte de apatiet als grondstof voor kunstmest. Dit werd soms ook uitgevoerd naar andere landen in Europa.

In het midden van de 20e eeuw ontdekte men dat er minder tandbederf was in gebieden waar fluor in het kraanwater voorkomt. Ons tandglazuur bestaat uit hydroxylapatiet. Door fluor verandert het tandglazuur aan het oppervlak geleidelijk in fluorapatiet. Deze vorm van apatiet verdraagt aanvallen van zuren beter dan hydroxylapatiet. Dit is de reden waarom er tegenwoordig praktisch altijd fluor aan tandpasta wordt toegevoegd.

Tegenwoordig wordt bij de winning van veel apatiet een aantal zeldzame aarden gevonden. Deze zeldzame aarden zijn van groot economisch belang. Apatiet heeft als bron van zeldzame aarden een groot voordeel: het is niet radioactief, terwijl de meeste ertsen met zeldzame aarden wel radioactief zijn.

Een aantal van de spectaculaire vondsten van edelsteenkwaliteit is te bewonderen in musea. In het Smithsonian Instituut in Washington DC bezit een zeldzaam paars apatietkristal van 500 karaat.


Effecten op de gezondheid

apatiet hanger

* In de edelsteentherapie werken we vooral met de blauwe en blauwgroene apatiet. Deze werken vooral in op keelchakra (blauwe apatiet) en hartchakra (blauwgroene apatiet). Andere kleuren apatiet werken in op andere chakra's.
* Apatiet bevordert de pompwerking van het hart en daardoor de doorbloeding van alle weefsels.
* Apatiet geeft een gezonde eetlust.
* Apatiet geeft kracht, mobiliseert de energiereserves. Een goede steen voor herstel na uitputting en burn-out.
* Apatiet is een belangrijk onderdeel van ons beendergestel en ondersteunt de vorming van nieuwe cellen, de groei van kraakbeen, botten en tanden. Het mineraal helpt daardoor bij de gevolgen van een slechte houding (RSI!), bij slijmbeursontstekingen, Engelse ziekte, artritis, artrose en gewrichtsproblemen. Apatiet bevordert het helen van botbreuken en de gevolgen van een operatie. Het is een ondersteunende steen bij osteoporose.
* Apatiet vermindert littekenvorming.
* Apatiet heeft een sterk effect op het immuunstelsel, waardoor ziektes als griep en verkoudheden voorkomen kunnen worden.
* Apatiet vermindert en heelt griep, verkoudheid, neusverkoudheid, hoesten en heesheid. Gebruik dit kristal dan als hangertje, olie, water en elixer. Drink een halve tot een hele liter apatietwater, verdeeld over de dag.
* Apatiet stimuleert een gezonde spijsvertering en verbetert de werking van de darmen. Geeft verlichting bij de ziekte van Crohn.
* Apatiet helpt bij het verwijderen van parasieten in de ingewanden, bij zowel mensen als dieren. Maak hiervoor apatietwater, voor inwendig gebruik.


Spiritueel

apatiet armband

* Apatiet maakt extravert en sociaal. Geeft levensvreugde en plezier in gezelschap.
* Apatiet motiveert je om af en toe buiten de gebaande paden te gaan.
* Apatiet geeft een soepele geest en geeft de energie om een doel na te jagen.
* Apatiet is het mineraal van het succes. Bevordert zelfverzekerdheid, concentratie en een helder bewustzijn. Apatiet brengt je in contact met je hogere Zelf.
* Apatiet helpt kinderen bij hun geestelijke (en lichamelijke) ontwikkeling.
* Apatiet stimuleert een heldere en prettige communicatie.
* Groene apatiet stimuleert evenwichtigheid en rechtvaardigheid.
* Blauwe apatiet werkt positief in op een minderwaardigheidscomplex.
* Apatiet vermindert piekeren, boosheid, agressiviteit, een slecht humeur.
* Apatiet is een goede steen bij angsten en stress.


Symbolen

Blauwe apatiet hoort bij de sterrenbeelden Waterman en Weegschaal. Gele apatiet hoort bij Leeuw, Schorpioen en Ram. Groene apatiet hoort bij Maagd.
De rune die bij alle kleuren apatiet hoort, is de runeA Áse.
ruwe gele apatiet De A (Áse = God, magie, taal, communicatie, creatieve energie) staat voor spreken vanuit het hart.
De groene apatiet heeft ook nog als rune de runeY Ýr.
De Y (Ýr = taxusboom, transformatie) staat voor ernst en bedachtzaamheid, niet te snel oordelen, acceptatie vanuit het hart.
Bij de gele apatiet hoort ook nog de rune runeT Týr.
De T (Týr = god van de geordende oorlog) staat voor rechtvaardigheid, vaderfiguur, mannelijke aspecten, de zonkant van de mens.


Fysische eigenschappen

Apatiet is calciumfosfaat. Het komt voor in 3 hoofdgroepen. Verreweg de meeste apatiet is fluorapatiet. De hoofdgroep hydroxylapatiet heeft het sterkste effect op ons lichaam; het is een belangrijk bestanddeel van botten en tanden. De derde hoofdgroep is chloorapatiet. De groepen komen vermengd naast elkaar voor.

handgeslepen blauwe apatiet

Apatiet heeft prachtige hexagonale kristallen, en lijkt daarmee sterk op beril.

Samenstelling: Ca5[(F,Cl,OH)(PO4)3] + As, Fe, Mg, Mn, Pb, Si, Sr, V, Se, CO3, SO4, U
Hardheid: 5
Glans: wasglans, vetglans
Transparantie: doorschijnend, doorzichtig, ondoorzichtig
Breuk: ruw, schelpvormig, bros
Splijtbaarheid: onduidelijk, slecht
Dichtheid: 3,10 - 3,35
Kristalstelsel: hexagonaal


Weblinksruwe apatiet

Wist je dat...

 • ... apatiet prachtige hexagonale kristallen vormt?
 • ... apatiet vanwege die kristalvorm en de kleur vaak werd aangezien voor smaragd, aquamarijn of saffier?
 • ... apatiet soms echter minieme, nauwelijks zichtbare kristalletjes heeft (cryptokristallijn)? De steen heet dan collofaan. Deze apatietvorm ontstaat meestal in zuurstofarm, ondiep zeewater. Gestorven zeediertjes zijn de bron van het fosfaatrijke materiaal.
 • ... apatiet op zeer veel plaatsen gevonden wordt? Zelfs in Nederland! Er zijn apatietmijnen in Denekamp en Ootmarsum in Overijssel, evenals in Maastricht, Elslo en Hoensbroek in Limburg.
 • ... de verschillende kleuren hun eigen vindplaatsen hebben? Kleurloze apatiet komt vooral uit Italië, rode vooral uit Pakistan, geelgroene uit Spanje, violette uit de VS. De verschillende tinten blauw-groen komen het meest voor in Myanmar, India, Sri Lanka, Brazilië, VS en Afrika.
 • ... apatiet een zeer geliefde edelstenen is tegen griep en verkoudheid? Andere antigriepstenen zijn moldaviet en tijgeroog.
 • ... apatiet ook bij artrose en artritis heel goed helpt?
 • ... botbreuken sneller helen als je apatietwater drinkt en een apatiet boven de botbreuk op het gips bevestigt?
 • ... kinderen met groeipijn veel baat kunnen hebben bij het dragen van een apatiet? Laat ze daarnaast regelmatig apatietwater drinken (1-2 borrelglaasjes per week).
 • ... slijmbeursontstekingen sneller helen door apatiet op de aangedane plek te plakken (met een pleister)?
 • ... apatiet door ingesloten rutielnaaldjes kattenoogeffect kan vertonen?naar boven