Ametrien: kenmerken en werking

Wat is ametrien?

ametrien

Ametrien is een kwarts,  een mengeling van paarse amethist en gele citrien. De paarse en gele kleurenbanen zijn meestal scherp begrensd. Juist vanwege die kleurenbanen en zijn transparantie is de ametrien zeer decoratief en gewild voor sieraden.

Oorspronkelijk werd dit kristal bolivianiet genoemd, naar de eerste vindplaats. Dit bleek echter een verwarrende naam, omdat er twee andere mineralen zijn met diezelfde naam: antimoonzilversulfide en koperijzertinsulfide. Daarom wordt liever de naam ametrien gebruikt. Vroeger werd ook wel de naam trystien gebruikt.

Tegenwoordig kan ametrien goed nagemaakt worden door amethist een plaatselijke hittebehandeling te geven. Er bestaat zelfs al synthetische ametrien!
Zie je een ametrien die blauw-paars is? Dan gaat het om een niet-natuurlijk gekleurde steen, of zelfs om een synthetische steen.

Edelsteentherapeuten gebruiken de ametrien graag, omdat dit kristal een verbinding maakt tussen organen van de spijsvertering en de hypofyse.


Herkomst van de naam

Ametrien is een samentrekking van ame(thist) en (ci)trien.

De oudere naam trystien is afgeleid van Schots tryst, 'onderhandelen, samenkomen, overeenstemming bereiken'. Deze naam werd gekozen vanwege het naadloos in elkaar overgaan van banen citrien en amethist in één steen.


Door de eeuwen heen

De Spaanse veroveraars (conquistadores) uit de 16e eeuw hebben sieraden met ametrien uit Zuid-Amerika mee teruggenomen naar Spanje, hoewel ze meer interesse hadden voor goud, zilver en smaragden. De steen werd toen nog gezien als een bijzondere vorm van amethist.

Ametrien is eigenlijk pas sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw bekend als aparte steen en als heelsteen. Het werd aangetroffen tussen de amethistvondsten uit Bolivia en Brazilië. Later werd er ook op andere plekken ametrien gevonden.

De bekendste vindplaats van natuurlijke ametrien is de Anahi-mijn in Bolivia. De daar gevonden kristallen zijn befaamd om hun hoge kwaliteit en heldere kleuren.


Effecten op de gezondheid

ametrien hanger

* De ametrien maakt een verbinding tussen het zonnevlechtchakra (vanwege de kleur geel) en het kruinchakra (vanwege de kleur paars). Dat verklaart waarom ametrien gunstig werkt op organen van de spijsvertering
* De ametrien werkt in op de stofwisseling van cellen. De steen harmoniseert en stabiliseert tot op celniveau. Hierdoor is ametrien vitaliserend (regenererend), vooral voor huid, haar, spierweefsel en skelet. Hij versterkt het immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel.
* De ametrien stimuleert de zuurstofvoorziening van het lichaam, en geeft daardoor meer fut.
* De ametrien verlicht bij lijders aan de ziekte van Bechterew de pijn die veroorzaakt wordt door de ontstekingen in gewrichten. Daarnaast heeft de steen een gunstig effect op de starheid die vaak bij deze kwaal voorkomt.
* De ametrien stimuleert de werking van de hersenen en harmoniseert de samenwerking tussen beide hersenhelften, vooral bij hersenstam en kleine hersenen. Hij heeft effect op de grove en de fijne motoriek, en de oog-handcoördinatie. Bevordert een snellere genezing bij hersenvliesontsteking.
* Mensen met klachten die in verband staan met ogen en oren - zoals droge, branderige ogen en slechthorendheid - hebben veel baat bij het dragen van een ametrien.
* De ametrien helpt bij nerveuze klachten aan de spijsvertering, zoals een opgeblazen gevoel, boeren, overmatige winderigheid, misselijkheid. De steen is kalmerend en ontspannend. Ook bij maagzweren is ametrien een goede steen om te dragen.


Spiritueel

ametrien hanger

* Ametrien maakt flexibel en helpt je bij het overbruggen van verschillen met anderen. Hij helpt je inzien dat alles en iedereen met elkaar verbonden is. Je doorziet snel en met een blij gemoed de verschillen en overeenkomsten met andere mensen.
* Ametrien bevordert een goed humeur en tevredenheid. De steen helpt je om je intuïtie goed te gebruiken, en daardoor succesvol te handelen. Dit geeft een gevoel van rust en controle.
* Ametrien heft blokkades
op, zowel fysiek als geestelijk. Hij helpt je rolpatronen te herkennen en waar nodig te doorbreken.
* Ametrien helpt om ook bij zware belasting gefocust te blijven en je eigen koers te blijven varen. Een goede steen tegen stress.
* Ametrien helpt je in je kracht te staan.
* Ametrien maakt creatief en brengt verborgen talenten aan het licht.


Symbolen

De ametrien hoort bij de sterrenbeelden Ram, Boogschutter, Stier en Schorpioen.
De rune die bij de ametrien hoort, is de runeThThurs.
De Th (Thurs = doorn, reus; reuzenkracht) staat symbool voor bescherming, verzorging, versterking, evenwicht). Ametrien geeft naast bescherming ook balans.


Fysische eigenschappen

ruwe ametrien

De ametrien is een kwarts en is dus familie van de bergkristal. De edelsteen wordt geel gekleurd door driewaardig ijzer, en paars door tweewaardig en vierwaardig ijzer.

Samenstelling: SiO2 + Fe2+, Fe3+, Fe4+
Hardheid: 7
Glans: glasglans
Transparantie: doorzichtig, doorschijnend
Breuk: schelpvormig
Splijtbaarheid: onvolkomen
Dichtheid: 2,63 - 2,65
Kristalstelsel: trigonaal


Weblinks

Wist je dat...

  • ... ametrien een goede steen is bij overgangsklachten? Opvliegers, uitbarstingen van transpiratie en humeurwisselingen verminderen met ametrien.
  • ... een vale en schrale huid weer mooi glad en glanzend wordt dankzij ametrienwater? Was je huid met dit water, en drink er dagelijks ten minste een hele liter van.
  • ... ametrien zowel het beschouwende van amethist als het doenerige van citrien in zich heeft? Door verstandig nadenken wordt de oogst des te groter.
  • ... ametrien een goede steen kan zijn bij conflicten? Het geel dat bij de zonnevlecht hoort, representeert het Ik, dat van alles wil. Het paars dat bij het kruinchakra hoort, representeert het hoger zelf, dat zich openstelt voor de Kosmos en compassie heeft met anderen.
  • ... ametrien een zeer goede steen is tegen vermoeidheid en het chronische vermoeidheidssyndroom?
  • ... ametrien, net als amethist, wel eens insluitsels van rutielnaalden of cacoxeniet heeft?naar boven