Afdrukken

Amethist: kenmerken en werking

Wat is amethist?

Amethist

Amethist is familie van de bergkristal. Het is een prachtig paars kristal, dat meestal wordt aangeboden als brokstuk van een geode: een bolvormige holte in gesteente, die aan de binnenkant is begroeid met kristallen.

De amethist dankt zijn prachtige paarse kleur voornamelijk aan sporen ijzer, titaan en mangaan en een beetje radioactiviteit. In het zonlicht vervalt de radioactiviteit en kan de amethist verbleken.
Zeer bleke amethist kan met bestraling met radium weer dieppaars worden. Helaas is dit niet kleurecht; de steen verliest na verloop van tijd zijn kleur.

Bekijk je amethist nauwkeurig van dichtbij vanuit verschillende richtingen, dan blijkt een kristalpunt twee verschillende kleuren te hebben: blauw/blauwpaars en roodpaars. Dit verschijnsel heet dichroïsme (tweekleurigheid).

Chevron-amethist

De ondoorzichtige amethist met witte lijnen is de edelsteen die met Valentijn aan geliefden wordt geschonken. Dit type amethist wordt chevron-amethist genoemd. De lichte lijnen heten flèches d'amour.

Door de paarse kleur heeft de amethist een bijzonder effect. Paars ontstaat door het mengen van het vurige rood en het afstandelijke blauw; amethist is zo een compromis tussen tegenstellingen.

Het kristal bevordert voor harmonie en helderheid van geest en helpt afstand te nemen. Amethist als geode (ook wel druse genoemd) in een ruimte opgesteld schept harmonie in huis.

Amethist is de steen van onthechting en spiritualiteit. Bisschopsringen en andere liturgische voorwerpen bevatten vaak amethist, om de drager en gebruiker te helpen afzien van de aardse geneugten en de geest te verheffen.

 

Herkomst van de naam

De naam amethist komt van het Grieks: een samenstelling van a ('zonder') en metuein ('dronken zijn'). De oude Grieken en Romeinen dronken wijn uit amethisten bokalen, of hielden een amethist in hun mond tijdens het drinken. Ze meenden dat ze dan niet dronken konden worden.
De paarse kleur van dit kristal werd geassocieerd met de kleur van wijn en de Romeinse god van de wijn, Bacchus.

 

Door de eeuwen heen

Amethist kent een lange geschiedenis. Al eeuwen is het een geliefkoosde sier- en heelsteen. Het kristal werd gevonden in de piramides van het oude Egypte en in graven van Etrusken en Romeinen.

Grieken en Romeinen gebruikten de amethist als amulet om zich te beschermen tegen dronkenschap, verslaving en hoofdpijn door overmatig wijn drinken. Katers werden ook met de amethist bestreden. Soms door het dragen of opleggen van de steen, soms door het innemen van verpulverde amethist.
Plinius de Oudere, een Romeinse schrijver/wetenschapper (23-79) schreef al over de helende krachten van stenen. Hij roemde het gebruik van amethist bij het drinken van wijn. Dronkenschap zou voorkomen worden door een amethist onder de tong of in de wangzak te stoppen.
Amethist zou bovendien beschermen tegen het boze oog en hekserij, mits er een zon en maan in de steen gegraveerd stond.Sjamanenamethist

De sjamanen in Finland gebruikten een zogenaamde sjamanensteen als hulp bij meditatie. Zo’n sjamanensteen is een driekleurige steen met amethist, sneeuwkwarts en rookkwarts.


In China geloofde men dat amethist een juridisch probleem in het voordeel van de drager kon doen veranderen. Dit resulteerde in een levendige handel. Het was mogelijk om een amethist voor dit doel te huren. Bij een gunstige uitspraak was de steen een goede hulp gebleken en werd de huurprijs flink opgeschroefd.

 

Vanaf de Romeinse tijd tot diep in de Middeleeuwen was men erg bang voor vergiftiging. Bekend was dat amethist verkleurt bij contact met sommige plantaardige gifstoffen. Daarom werden kelken en bekers gesneden uit of versierd met amethist, zodat men op tijd gewaarschuwd zou worden voor vergif in het drankje.

Amethist-broche Fabergé

In de 18de en 19de eeuw was paars/violet de kleur van rouw en boete. In die tijd werden veel rozenkransen van amethist gemaakt.
Tijdens de Jugendstil en de Art Nouveau (begin 20ste eeuw) was amethist geliefd voor het maken van sieraden. De beroemde Russische goudsmid Peter Carl Fabergé (1846-1920) gebruikte in zijn beroemde sieraden en met juwelen bezette eieren veelvuldig amethist.Effecten op de gezondheid

* Amethist hoort bij het voorhoofdchakra en kruinchakra. Door zijn werking op de hypothalamus is amethist een steen die veel soorten hoofdpijn kan bestrijden (whiplash vaak niet). Leg de steen hiervoor op het voorhoofd of draag hem aan een kort kettinkje om de hals.
* De amethist werkt ook op de epifyse, die dag- en nachtritme bepaalt. Bij problemen met in- en doorslapen, en bij nachtmerries werkt een brok amethist op het nachtkastje of onder het hoofdkussen uitstekend.
amethist-trommelsteentje * Dankzij de werking op epifyse en hypothalamus werkt de amethist door op de andere hormoonklieren. Door regelmatig een amethist te dragen wordt vooral de alvleesklier, die niet goed werkt bij bijvoorbeeld suikerziekte (diabetes mellitus), gestimuleerd.
* Amethist vermindert zenuwachtigheid en stress. Hij helpt de concentratie te verbeteren en helpt negatieve ideeën los te laten.
* Door het hoge ijzergehalte heeft de amethist een positieve werking op bloed, bloedsamenstelling, bloedsomloop en hart en vaten. Dankzij de betere doorbloeding worden huidklachten van binnenuit aangepakt. Drink regelmatig amethistwater voor een schonere huid en glanzend haar.

 

Spiritueel

* Amethist stimuleert de groei van je spiritualiteit en je intuïtie. Het is de steen van onthechting en wijsheid.
* Het helpt je zonder oordeel en met compassie te kijken naar jezelf, naar anderen en naar je omgeving.
* Amethist helpt je het verschil te zien tussen wat echt belangrijk is en wat niet.
* Tijdens meditatie helpt amethist je de stilte in jezelf te vinden.
* Bij rouw en verdriet helpt amethist om je verlies te verwerken en te accepteren.
* Amethist maakt wilskrachtig maar niet per se heel actief.
* Het is dé steen van het loslaten. Negatieve gedragspatronen en gewoontes kun je verbreken door met amethist te mediteren.

 

Symbolen

amethistkwarts

De amethist hoort bij het sterrenbeeld Vissen.
De rune die bij de amethist hoort is de runeTh thurs.
De Th (thurs = doorn, reus, bescherming) is een beschermer. Het is een krachtig amulet tegen negatieve invloeden en reinigt de atmosfeer in de ruimte waar deze rune of de amethist zich bevindt.Fysische eigenschappen

Amethist heeft vaak kleurzones in plaats van één egale kleur. Door zorgvuldig verwarmen kan de kleur regelmatiger verspreid worden, maar tijdens de verhitting kan de steen geel, bruin of groen verkleuren.
Geel tot bruin gebrande amethist wordt vaak aangeboden als citrien. De groen gebrande amethist wordt als prasioliet verkocht.

amethist - cactuskristal

Samenstelling: SiO2 + (Al, Fe, Ca, Mg, Li, Na).
Hardheid: 7, bros
Transparantie: doorzichtig, doorschijnend, ondoorzichtig (chevron-amethist)
Breuk: schelpvormig, splinterig
Splijtbaarheid: onduidelijk
Dichtheid: 2,63 - 2,65
Kristalstelsel: trigonaal, macrokristallijnWeblinks

Wist je dat...

  • ... amethist vaak samengroeit met andere vormen van kwarts? Een samengroeiing van citrien en amethist noemen we ametrien. In amethistgeodes kun je groepjes citrienkristallen vinden. En in een geode kunnen zich verschillend gekleurde laagjes kwarts afzetten. Je ziet dan afwisselende laagjes van bijvoorbeeld witte kwarts, blauwe chalcedoon, amethist en rookkwarts.
  • ... amethist het immuunsysteem kan verbeteren? Leg hiervoor regelmatig een amethist circa 15 cm. boven de kruin.
  • ... de tarotkaart De Dood (transformatie, afscheid, einde van wat nier langer nut heeft) bij de amethist hoort? Zowel de kaart als de amethist vertellen je dat iets zijn natuurlijke einde nadert, dat de overgang naar een nieuwe situatie aanstaande is. Zonder de dood is er geen verandering, geen leven, geen groei, alleen maar stilstand. Leven is meegaan met steeds wijzigende situaties.
  • ... vlooien niet houden van amethist? Gebruik een elixer of essence van amethist om vlooien af te schrikken. Je hond of kat zal niet gegarandeerd vlovrij zijn, maar wel veel minder vlooien hebben. Doe een paar druppeltjes op oortjes en wangen van je huisdier.
  • ... een ring met amethist aan de linker middelvinger de aura reinigt? Dit laat (spannings)hoofdpijn verdwijnen.naar boven