Gezonder dankzij helende edelstenen

NIEUWS: WEBWINKEL VERHUISD
Vele jaren was de webwinkel van Prana-Bodhi te gast bij Semoea. Vanaf 17 mei 2024 staat de stenenverkoop weer waar het ooit begon: www.prana-bodhi.nl. De winkel blijft bereikbaar via een knop op semoea.nl

Amblygoniet: kenmerken en werking

Getrommelde amblygonietGetrommelde amblygonietAmblygoniet is een onbekend mineraal met een onopvallend uiterlijk, zonder felle kleuren of spannende patronen. Maar zodra het wordt geslepen, verandert dat saaiige mineraal opeens in een sprankelende steen.

Amblygoniet wordt vaak aangeboden als ruwe steentjes met zachte kleurtjes melkwit, geel, beige, zalmroze, bleekgroen, bleekblauw en grijs. De meeste amblygoniet is geel-geelgroen en doorzichtig.

Slechts een heel klein deel van de gevonden amblygoniet is helder transparant en heeft edelsteenkwaliteit. Dit slijpwaardige materiaal is meestal geel, soms ook violet en blauw.

Amblygoniet kristallen kunnen heel groot worden, wel 1,5 meter. Dat is echter zeldzaam. Meestal wordt amblygoniet gevonden in ruwe massa's. Daarin kun je de onderliggende kristallen niet met het blote oog onderscheiden.

Ruwe massa's zijn gevonden in verschillende Amerikaanse staten, en ook in Europa: onder meer in Frankrijk, Spanje, Duitsland, Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland.

De amblygoniet steentjes van edelsteenkwaliteit zijn meestal klein. Ze worden grotendeels gefacetteerd en tot sieraden verwerkt. Door het slijpen verliezen ze nog eens ettelijke karaten, en wegen uiteindelijk nog geen 15 karaat (7,5 gram). De steentjes komen vooral uit Myanmar, Kazachstan, Brazilië (geel), Namibië (violet) en Kenia (blauw).

Een andere naam voor de amblygoniet is hebroniet.
Ook vind je wel de namen montebrasiet, natromontebrasiet en tavoriet. Deze laatste drie zijn eigenlijk variëteiten van amblygoniet, met een iets andere chemische samenstelling en een lager soortelijk gewicht. Montebrasiet en amblygoniet worden vaak vergroeid aangetroffen.

Verreweg de meeste amblygoniet wordt industrieel verwerkt als lithiumerts. Lithium is tegenwoordig een belangrijk element. In mobiele apparaten en elektrische auto's, bijvoorbeeld, zitten lithiumbatterijen en lithiumaccu's.

In de edelsteentherapie wordt ruwe amblygoniet gebruikt om de energie van andere mineralen te versterken of afzwakken. Het versterkt de werking van andere lithiumhoudende mineralen, zoals kunziet, lepidoliet en petaliet.

Amblygoniet wordt ook wel de 'Steen van de Lotsbestemming' genoemd.


Herkomst van de naam

geslepen amblygonietGeslepen amblygoniet (foto: Eurico Zimbres)De naam amblygoniet is afgeleid van de Griekse woorden amblys ('stomp, scheef') en goonia ('hoek'). De naam betekent dus 'scheefhoekig'. Dit omdat de hoek waaronder het mineraal splijt net geen rechte hoek van 90° is.

Hebroniet is genoemd naar de vindplaats Hebron in Maine, VS.

Montebrasiet is genoemd naar de vindplaats, de mijn Montebras in Limousin, Frankrijk.

Tavoriet is zo genoemd ter ere van Elysairio Tavora (geboren 1911), een Braziliaanse mineraloog aan de Universiteit van Brazilië in Rio de Janeiro.


Amblygoniet door de eeuwen heen

Amblygoniet heeft zijn naam te danken aan de Duitse mineraloog August Breithaupt (1791-1873). In 1817 ontdekte hij dit mineraal in Saksen, Duitsland, en gaf het de naam. Eerder werd het mineraal gehouden voor scapoliet. Door de karakteristieke scheve splijthoek kon het ervan onderscheiden worden.

Later werd er ook op andere locaties amblygoniet gevonden, zoals Montebras in Frankrijk en Hebron in Maine (VS). De grootste hoeveelheden zijn gevonden in Pala, in San Diego County, Californië.

geel amblygoniet kristalZeldzaam kristal gele amblygoniet uit Brazilië (foto: Robert M. Lavinsky, Wikimedia)Recente studies van amblygoniet uit Brazilië hebben aangetoond dat amblygoniet in dat land eigenlijk een zeer zeldzame steen is. Veel Braziliaanse kristallen die nu te boek staan als amblygoniet, zijn eigenlijk montebrasiet. Andere vindplaatsen (bijvoorbeeld VS en Rusland) leveren wel de 'echte' amblygoniet.

In het museum van het Smithsonian Instituut in Washington kun je een geslepen helder gele amblygoniet van maar liefst 62,5 karaat (135 gram) uit Brazilië bewonderen. Hier is ook een andere grote gele amblygoniet te zien, afkomstig uit Myanmar en 19,5 karaat (39 gram) zwaar.

Amblygoniet bevat lithium en kent heden ten dage belangrijke industriële toepassingen, zoals lithiumbatterijen en -accu's. Ook wordt lithium tegenwoordig verwerkt in sommige medicijnen voor clusterhoofdpijn en bepaalde geestesziekten (depressie, manisch-depressiviteit, bipolaire stoornis).

En ook voor de keramische industrie is amblygoniet belangrijk geworden. Lithiumcarbonaat verlaagt het smeltpunt van glazuren, voorkomt haarscheurtjes en craquelé, en geeft glazuren een diepere glans.

Amblygoniet wordt nog maar sinds kort als edelsteen gebruikt.


Amblygoniet en gezondheid

Spiritueel

* De gele amblygoniet hoort bij de zonnevlecht. De steen werkt inspirerend en opwekkend. Tegelijkertijd verzacht en verkoelt hij de mentale en emotionele auralagen. Je krijgt diepere kennis, en extreme emoties worden gedempt.
* Gele amblygoniet reinigt de emotionele auralaag, wat inspiratie en creativiteit vrijmaakt.
* Blauwe en paarse amblygoniet horen bij het voorhoofdchakra. Deze kleurvariant geeft inzichten en inspiratie.
* Alle kleuren amblygoniet herstellen schade aan de aura en harmoniseren en activeren alle chakra's. Op de zonnevlecht gelegd geven ze kracht en energie om door te zetten, te overleven.
brokje amblygonietBrokje amblygoniet * Amblygoniet is een goede steen voor mensen die trauma's hebben opgelopen door bedrog en misbruik, of die anderszins zijn beschadigd. De steen helpt je om je spirituele en mentale rust terug te vinden. Dit helpt om de geestelijke balans te herstellen. Van somberheid en depressie, angsten en fobieën ga je naar rust en doelgericht herpakken van je leven.
* Amblygoniet geeft een heldere geest en ondersteunt je om gewoon jezelf te zijn, zonder toneelspel of je groot houden.
* Amblygoniet helpt om contact te maken met Engelen, helpt om boodschappen vanuit de kosmos te ontvangen en interpreteren.
* Als je een droom nastreeft, kan de amblygoniet je goed ondersteunen met de nodige ideeën en de energie om vol te houden.
* Amblygoniet helpt je tijdens meditatie in contact te komen met je Hoger Zelf.

Mentaal

* Amblygoniet is kalmerend voor de geest
* Het maakt doelgericht en gefocust.
* Amblygoniet heeft een sterke invloed op creatieve processen. Een goede steen bij een 'writer's block' en andere situaties waarin onder druk creatief geleverd moet worden.
* Heb je moeite om eenmaal begonnen projecten af te maken? Dan kan de amblygoniet je helpen om de focus erop en de vaart erin te houden. Een goede steen voor mensen die veel beginnen en weinig afmaken.

Emotioneel

amblygoniet hangertjeAmblygoniet hangertje* Mensen met diepe angsten, reële en irreële, hebben baat bij het dragen van een amblygoniet. De steen helpt die angsten onder ogen te zien en in het juiste perspectief te plaatsen. Dit geeft rust en overzicht.
* Amblygoniet geeft een zonnige kijk op het leven. Helpt somberheid en duistere gedachten te overwinnen.
* Amblygoniet is een ontzettend prettige steen bij stress. Kalmeert en brengt het hoofd tot rust.
* Frictie en irritatie tussen collega's of in gezinnen verminderen als je een amblygoniet in de ruimte legt. Amblygoniet geeft een begripvollere houding bij alle partijen.
* Amblygoniet helpt opgekropte emoties of angsten los te laten, zodat ze verwerkt kunnen worden.
* Wil je een relatie doorbreken? Amblygoniet helpt je om dit op een harmonieuze manier te doen Dat werkt voor relaties met mensen uit dit leven, en ook voor mensen uit andere levens.
* Amblygoniet helpt je om overtuigingen die niet meer van nut zijn te herkennen en los te laten. De steen helpt om emoties die hierbij vrijkomen in goede banen te leiden.

Fysiek

* Amblygoniet is een van de stenen die goed werken bij ADD, ADHD en aanverwante uitbarstingen van hyperactiviteit.
* Amblygoniet heeft een positief effect op hoofdpijn, vooral op clusterhoofdpijn (erge hoofdpijn aan één kant van het hoofd). Je kunt de steen ook gebruiken om amethist, blauwe chalcedoon en andere 'hoofdpijnstenen' beter te laten werken. De steen ondersteunt de samenwerking tussen linker en hersenhelft, verbetert ook het fysieke en geestelijke gevoel voor evenwicht.
* Een ander positief effect van amblygoniet op hoofdpijnen is de verminderde spierspanning in nek en schouderpartij.
* Bij maagklachten door nervositeit, zoals een misselijk gevoel, zuurbranden en maagzweren, kan amblygoniet goede diensten bewijzen; het verlicht en heelt de klachten.
* Amblygoniet heeft een positieve werking op verstoorde darmen. Opleggen van amblygoniet kan vooral klachten verminderen als darmen overgevoelig reageren, bijvoorbeeld op bepaald voedsel of medicijnen. Ook een prima steen voor het prikkelbare darmsyndroom (PDS).
amblygoniet brokjeBrokje amblygoniet * Amblygoniet is een uitstekende steen tegen elektrosmog.
* Amblygoniet heeft een gunstig effect alle fysieke en energetische omlopen in het lichaam, zoals aan bloedsomloop, lymfeomloop, waterhuishouding en energiehuishouding.
* Door de positieve werking op de bloedsomloop verbetert ook de werking van het hart. Dit helpt weer bij verkrampingen in het hartgebied.
* De verbeterde werking van de lymfeomloop heeft een positief effect op het immuunsysteem.
* De verbeterde waterhuishouding maakt dat blaas en nieren hun werk beter doen; blaas en nieren worden beter geleegd en vocht wordt beter afgevoerd. Amblygoniet verlicht klachten door vochtophopingen. Om vochtophopingen effectief te bestrijden, is het beter om amblygoniet samen met ioliet, rode jaspis of sardonyx te gebruiken.
* Het dragen van amblygoniet verbetert de conditie van alle weefsels, en vooral van huid en haar.
* Amblygoniet is kalmerend voor de zenuwen. Het is ontkrampend, verlicht hoofdpijn door verkramping in het nek-schoudergebied, en helpt ook bij onrustige benen.
* Een botbreuk heelt sneller door het dragen of opleggen van amblygoniet. Amblygoniet heeft een versterkende werking op de botten.


Symbolen

De amblygoniet hoort bij het sterrenbeeld Maagd.
De rune die bij amblygoniet hoort, is de rune Maðr Maðr.
De M (Maðr = mens) staat voor intellect, het hogere Zelf en zelfontplooiing.

De amblygoniet helpt je in contact te komen met je Hoger Zelf en je verborgen gaven en talenten. De steen is daardoor ondersteunend als je op zoek bent naar je talenten, en naar de richting die je het beste kunt inslaan bij de zoektocht naar de zin van je bestaan.


Fysische eigenschappen amblygoniet

ruwe amblygonietRuwe amblygoniet (foto: Luis Miguel Bugallo Sánchez)Amblygoniet bevat ongeveer 10 procent lithium, en dat maakt het tot een belangrijk lithiumerts.

Daarnaast bestaat het voor bijna de helft uit fosfaat en voor een derde uit aluminium. De rest is fluor, toch nog ruim 12 procent.

Amblygoniet is gevoelig voor temperatuurswisselingen, en voor cosmetische en schoonmaakproducten. Het kan beschadigd raken en zelfs helemaal splijten.

Sporen ijzer geven amblygoniet zijn kleuren geel tot groengeel, en soms lila.

Samenstelling: (Li)Al(PO4)F
Hardheid: 5,5 - 6, bros
Glans: glasglans, vetglans; parelglans op breukvlakken
Transparantie: transparant, doorschijnend tot doorzichtig
Breuk: onregelmatig, oneffen, schelpvormig
Splijtbaarheid: perfect
Dichtheid: 3,04 - 3,11
Kristalstelsel: triklien


Weblinks